Hidroterapia si tot ceea ce trebuie sa stii despre aceasta formula terapeutica

11 April of 2018

Este esential de spus ca persoana care urmează o procedură hidroterapică trebuie să ceară în prealabil sfatul medicului curant.

Efectele terapeutice ale apei sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. S-au descoperit în mai multe locuri din lume ruine ale unor băi publice datând din anul 4.500 î. H., care stau mărturie despre cât preț se punea pe tratamentele cu apă. Meritul pentru aducerea în atenția omului modern a acestui adevărat izvor de vitalitate îi revine unui preot german din sec. al XIX-lea, Sebastien Kneipp. El a început să-și trateze enoriașii cu băi de apă rece, după ce a susținut că s-a vindecat el însuși de tuberculoză prin această metodă.

Cum funcționează hidroterapia

Mecanismul pe care se bazează 
tratamentul este influențat de proprietățile apei:

1  Flotabilitate – un corp scufundat în apă este împins cu o forță contrară gravitației. În acest fel, presiunea și stresul care se exercită în mod obișnuit asupra mușchilor scad.

2 Presiune hidrostatică – este forța cu care apa acționează asupra unui corp scufundat. Ea îmbunătățește circulația venoasă.

3 Căldura specifică – reprezintă energia necesară creșterii temperaturii unei substanțe cu 1 grad Celsius. În apă, pierderea de căldură este mai mare decât în aer, iar exercițiile fizice efectuate în apă caldă (≈ 330C) duc la creșterea temperaturii corpului.

4 Vâscozitate – reprezintă rezistența la frecare a unui corp care se mișcă în apă. Utilizarea acestei proprietăți are ca efect întărirea anumitor mușchi.

Dintre toate principiile, temperatura are un rol foarte important, întrucât apa rece determină constricția vaselor de sânge, stimulând organismul și încetinind procesele inflamatorii. Apa caldă dilată vasele și ameliorează circulația la nivelul pielii și mușchilor.  Alternarea temperaturilor e o practică frecventă.

Beneficii

Hidroterapia are efect asupra sistemelor cardiovascular, respirator, nervos și asupra metabolismului. Există mai multe tipuri de imersiune în apă, în funcție de afecțiunile care urmează a fi tratate. În ultimii ani au apărut metode de gimnastică de întreținere și de tonificare ce se execută în apă. Datorită efectului de fricțiune și vâscozității, mișcările efectuate în apă necesită un alt tip de efort, care solicită intens musculatura și sistemul osos. Aqua gym combină efectul de tonificare cu cel de masaj al întregului corp și de revitalizare a pielii.

Tehnici în hidroterapie

Acestea sunt interne (consumul unei anumite cantități de apă pe zi, al unui anumit tip de apă) și externe. Principalele tehnici externe de tratament:
 Comprese, care pot fi calde, reci sau cu aburi;
 Împachetări umede, pe diferite zone ale corpului și pentru anumite intervale de timp;
 Fricțiuni parțiale, complete sau cu sare;
 Băi terapeutice generale sau locale, la temperaturi care variază de la sub 20 de grade Celsius până la peste 40 de grade Celsius, cu apă dulce sau sărată, aromatizată, gazeificată, minerală etc.;
 Masaje reci: se freacă tot corpul sau anumite zone cu un prosop înmuiat în apă rece;
 Dușuri blânde: se toar­­nă de la periferie spre centru;
 Saună și băi de aburi: căldura stimulează corpul să elimine toxinele prin piele, iar aburul are un efect asupra sistemului respirator.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Tensiunea arterială: prea mare sau prea mică?

Next:

De ce dormi?

You may also like

Post a new comment