Herpesul este, din pacate
o afecțiune nevindecabilă, dar care poate sa fie ameliorata si ‘tinuta sub control.
Dobândit cel mai probabil în timpul copilăriei, virusul herpes simplex (HSV) este foarte frecvent în întreaga lume.
El dă naștere unei boli contagioase și, cel mai important, recurente, care nu poate fi vindecată de medicina modernă, existând doar un tratament care atenuează efectele ei.
Tipuri de virus HSV-1 sau herpesul bucal se manifestă prin apariția unor vezicule dureroase pline cu un lichid transparent, câteodată asociate cu simptome de răceală ca febră sau dureri în gât, care se localizează la nivelul gurii sau buzelor. Bubițele se sparg și se formează o crustă care dispare de obicei în șapte zile. Afecțiunea este contagioasă și se transmite prin sărut ori prin folosirea de către persoana sănătoasă a obiectelor personale aparținând celei bolnave: tacâmuri, căni, prosoape etc.
HSV-2 ori herpesul genital este o maladie cu transmitere sexuală și se manifestă inițial prin apariția în zona genitală a unui disconfort, a unei jene sau senzații de arsură, ca mai apoi să se observe vezicule asociate sau nu cu febră, dureri musculare, urinare dureroasă, care se sparg și lasă în urmă ulcerații. Până de curând, oamenii de știință credeau că HSV-1 nu poate fi contractat pe cale sexuală, însă studiile recente au arătat contrariul. Totuși, ambele virusuri provoacă infecții genitale distincte.
Declanșare
Practica medicală a arătat că o persoană se poate infecta cu herpes simplex fără să prezinte vreun simptom. Virusul stă într-o stare latentă, nefiind vindecabil, iar simptomele apar sau dispar. Cel mai des, sunt declanșate de un sistem imunitar slăbit, de anumite boli, de stres, în cazul femeilor de menstruație sau pur și simplu de expunerea la soare.
Experiența medicală confirmă și faptul că, în timp, manifestările acestei boli scad în intensitate și frecvență.
Panarițiul herpecit localizat în zona degetelor, herpesul ochilor, infecția creierului cu herpes sau herpesul neonatal sunt alte boli ce au drept cauză infectarea cu HSV, care de cele mai multe ori e transmis prin autoinoculare. Diagnosticul e pus de doctor după examinarea zonei afectate, care poate cere efectuarea analizelor de sânge sau recoltarea de probe din vezicule.
Tratamentul simptomelor
Efectele virusului herpetic dispar de la sine în 7-14 zile, dar timpul poate fi scurtat datorită medicamentelor antivirale administrate oral sau cutanat. De asemenea, unele analgezice și antipiretice pot scădea virulența manifestărilor.
Cu toate acestea, prevenția e cea mai bună cale de apărare împotriva virusului, atât pentru persoana infectată, cât și pentru cea sănătoasă. Până în momentul de față, herpesul nu poate fi vindecat și nu există vaccin împotriva lui.
Zona Zoster
Herpesul Zoster este produs de virusul varicelei. Vărsatul-de-vânt este o boală a copilăriei manifestată prin febră și erupție cutanată. De obicei, ea nu pune probleme majore, iar persoana infectată capătă anticorpi și, teoretic, nu va mai face varicelă, însă există excepții de la regulă.
Cu toate acestea, virusul rămâne latent în organism și, pe fondul unui sistem imunitar deficitar sau al stresului, se activează provocând Zona Zoster. Boala începe cu o stare generală proastă, cu febră, dureri și inflamarea ganglionilor limfatici.
Urmează erupția cutanată, care va dispărea în 2-3 săptămâni, dar perioada se poate prelungi în anumite situații. Etapa finală este cea mai dificilă, pacientul rămânând cu dureri ce persistă chiar și ani la rândul. Acestea se cronicizează în aproximativ 10-15% din cazuri.
Citeste si:
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments

Previous:
Cum poți scăpa de hemoroizi fără operație în 5 pași

Next:
Forța ierburilor. Există o plantă pentru fiecare boală
You may also like
-
20 Mar
Sensibilitatea la schimbările de vreme
MedicinăÎn fața schimbărilor atmosferice nu suntem deloc egali. Pe unii capriciile vremii nu îi afectează ...
-
27 Apr
Cum poți scăpa de hemoroizi fără operație în 5 pași
MedicinăHemoroizii sunt umflături la nivelul rectului și pot fi localizați atât în exteriorul acestuia, cât ...
-
26 Mar
Candidoza vaginală
MedicinăCauzată de o dietă neechilibrată, de schimbări hormonale sau de purtarea lenjeriei sintetice Candidoza este ...
-
27 Oct
Cancerul oral: cauze, simptome și tratamente
MedicinăCancerul oral este un subtip al cancerului gâtului și capului și se poate dezvolta în ...