Hai la o baie de pădure!

22 January of 2019

Hai la o baie 
de pădure! – Ultimul trend în Occident în materie de welness și sănătate vine tocmai din Japonia: baia de pădure pătrunde rapid în Europa și Americi și face furori.

Toți știm că plimbările în natură ne fac să ne simțim bine. Foșnetul vântului printre frunze, zgomotele produse de mici vietăți, mirosul plantelor, razele de soare care desenează jocuri de lumini și umbre pe sol, aerul curat și proaspăt, toate acestea ne dau senzația de confort și bine. În plus, astfel, scăpăm de stres și de griji, ne relaxăm, ne încărcăm cu energie și vitalitate. 
Dar cum putem defini această senzație atât de greu de descris în cuvinte?

Ritualuri din Japonia

Shinrin-yoku este termenul japonez pentru baia de pădure. Nu este un exercițiu fizic, nici un mers alert, nici alergare. Înseamnă pur și simplu a sta în natură, a te conecta cu ea, cu simțurile văzului, auzului, mirosului, gustului și cu cel tactil. Shinrin-yoku este ca un pod. Când ne deschidem simțurile, formăm un pod între noi și lumea din jur. Din păcate, felul în care a evoluat societatea a îndepărtat-o de natură. Sociologii estimează că în jurul anului 2050 66% din populația lumii va trăi în orașe.

Conform unui studiu recent, americanul mediu își petrece 93% din timp în casă sau la birou. Vestea bună este că chiar și o perioadă scurtă petrecută în natură poate avea un impact pozitiv asupra sănătății. O baie de pădure de două ore ne ajută să ne deconectăm de la tehnologie și să încetinim ritmul în care trăim. Ne readuce în momentul prezent, ne destresează și ne relaxează.

Cum se face baia 
de pădure

Mai întâi, găsește un loc potrivit. Nu lua cu tine mobilul sau aparatul foto. Ideea e să te plimbi fără scop și lent. Nu ai nevoie de dispozitive tehnice pentru asta. Lasă-ți corpul să te conducă. Ascultă-l și ia-te după indicațiile date de el.

Urmează-ți nasul. Și, mai presus de toate, nu te grăbi. Nu contează că nu ajungi nicăieri; în fond, exact asta este ideea, să te plimbi fără țintă. Nu ai un drum de făcut, nu te așteaptă nimeni la capăt, nu trebuie să ajungi nicăieri.

Pur și simplu 
savurezi sunetele, miresmele și priveliștile care se deschid 
la fiecare pas.

Cheia pentru a debloca și accesa puterea pădurii stă în cele cinci simțuri. Lasă natura să intre în tine prin ochi, urechi, nas, gură, mâini și picioare. Ascultă ciripitul păsărilor și vântul printre frunze. Privește numeroasele nuanțe de verde ale frunzelor și felul în care acestea filtrează lumina soarelui. Miroase parfumurile unice ale pământului și copacilor: trebuie să știi că aceasta este adevărata aromaterapie. Gustă din plin prospețimea aerului.

Atinge scoarța arborilor, frunzele lor, iarba de pe jos. Întinde-te pe pământ. Îmbată-te cu aromele pădurii și permite-ți să fii calmă și bucuroasă. Acesta este al șaselea simț, care-i de fapt o stare de spirit. Acum te-ai 
conectat din nou cu natura, cu tine însăți. Ai traversat podul care te duce spre fericire.

Care este pădurea 
potrivită

Când vine vorba de calm și relaxare, nu există un răspuns potrivit pentru toată lumea. Este important să găsești un loc care ți se potrivește. Dacă-ți place mirosul de pământ reavăn, te vei simți bine lângă o apă sau mlaștină.

Dacă ai avut o copilărie fericită, cu vacanțe de vară petrecute la țară, atunci poți regăsi în apropierea orașului un astfel de peisaj, cu dealuri și păduri, cu câmpii și pajiști cu flori. Mulți oameni duc vieți agitate și le este greu să încetinească ritmul. De aceea este bine să găsești un loc care-ți place, unde vrei să petreci mai mult timp, unde te simți în siguranță și bine-venită. După ce ți-ai găsit locul preferat, poți efectua mai multe activități: poți citi în pădure, poți face yoga sau taichi, poți ține cursuri de aromaterapie, poți observa și studia plantele 
locului. Shinrin-yoku este potrivit 
pentru oricine.

Poți face băi de pădure oriunde în lume, oriunde există copaci. În anotimpul cald sau în cel rece, pe ploaie sau în zile însorite. Nici măcar nu ai nevoie de pădure: după ce ai învățat cum se face, poți continua oriunde: într-un parc din apropiere sau chiar într-o grădină. Caută un loc cu copaci și nu mai sta pe gânduri!

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Scrisul vindeca ranile – la propriu!

Next:

Îndepărtează petele de make-up de pe hainele preferate!

You may also like

Post a new comment