Gătim la aburi, gătim pentru sănătate!

19 February of 2013

© Dmytro Smaglov / Fotolia

© Dmytro Smaglov / Fotolia

Prepararea la aburi este o soluție minunată pentru a găti legume, pește sau carne. Mâncarea este sănătoasă și delicioasă, nu avem nevoie de grăsime în plus și este necesară mai puțină sare decât la fiert sau la călit. Cel mai mare avantaj îl reprezintă păstrarea întregii arome și a tuturor vitaminelor și mineralelor din alimentele respective. Astfel, acestea vor avea maximum de gust și de culoare. La aburi poți prepara și fructele, și găluștele.

Foarte practic: dacă se prepară în același dispozitiv mai multe ingrediente, diferite, atunci morcovii tari se taie bucăți mici, iar legumele mai moi, cum sunt, de exemplu, dovleceii se taie în bucăți mai mari. Astfel totul se fierbe uniform.

Bucătăria asiatică: se folosește în mod tradițional un coșuleț de bambus, ce se așază într-un wok în care se află puțină apă sau supă. Alimentele care stau în coș nu trebuie să ia contact direct cu lichidul. Wokul se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă 10 minute. Se adaugă puțin ulei de susan în apă, pentru un plus de aromă. Pentru ca legumele sau carnea să nu se lipească, coșul se tapetează cu pergament sau cu fâșii de praz.

Bucătăria noastră: acest procedeu îl poți utiliza folosind o oală normală și o sită care se suspendă deasupra. Există și dispozitive cu sită care se pliază, astfel încât se pot adapta oricărei oale, de orice dimensiune. Este nevoie și de un capac, potrivit pentru oala respectivă. În oală se toarnă supă, apă sau vin și se suspendă deasupra sita cu legume sau carne. Se așază deasupra capacul și se dă în clocot lichidul, apoi se lasă să fiarbă la foc moale. Procedeul nu durează mai mult decât un înăbușit normal. Există și vase speciale pentru fierberea la aburi, cu multe site, permițând prepararea concomitentă a mai multor tipuri de ingrediente, fără ca aromele să se amestece. În funcție de timpul de preparare, în partea de jos se pot fierbe cartofi sau morcovi, în dispozitivul din mijloc pește sau carne de pasăre, iar în partea de sus spanac sau varză, care se înmoaie și se pătrund într-un timp mai scurt.

Comments

comments

Previous:

Prajituri delicioase!

Next:

Prăjituri cu zmeură

You may also like

Post a new comment