Grăsimi sănătoase și marile lor beneficii pentru organism

15 May of 2017

Ne dorim să fim suple și frumoase. Ar fi însă o greșeală ca din dorința de a pierde kilograme să eliminăm complet din alimentație grăsimile.

Oricine vrea să piardă câteva kilograme știe că trebuie să reducă sau să elimine din meniu grăsimile. Cele mai multe diete sau regimuri alimentare recomandate pentru slăbire sau pentru păstrarea sănătății sunt extrem de sărace în grăsimi. Totuși, eliminarea completă a acestor substanțe din alimentație este o greșeală, căci organismul are nevoie de ele pentru a-și menține starea optimă de funcționare.

Este adevărat că organismul este capabil să producă singur grăsimi, din caloriile în exces pe care le obținem mâncând mai mult decât este nevoie. 
Însă există și grăsimi esențiale pe care corpul nu le poate produce și care trebuie asimilate din hrană. Cercetările au arătat că un regim exclusiv doar pe proteine este nesănătos pe termen lung, chiar dacă duce la obținerea unei siluete de vis. Grăsimile nu trebuie să lipsească din regimul alimentar al oamenilor sănătoși.

Dar nu toate grăsimile sunt la fel. În timp ce acizii grași saturați sunt toxici și periculoși, există o altă grupă care este benefică pentru sănătate și pentru frumusețe. Este vorba despre acizii grași nesaturați, așa- numitele grăsimi sănătoase. 
Te întrebi ce rol au ele? Simplu: sunt esențiale pentru sănătatea fizică și emoțională.

Bune, dar nu în exces

Există câteva alimente cu un conținut mare de acizi grași nesaturați. 
Atenție însă: chiar dacă sunt sănătoase, grăsimile nu trebuie consumate în exces. Cantitatea optimă variază de la persoană la persoană, în funcție de constituție și activitatea fizică zilnică. Nu toate aceste alimente trebuie consumate zilnic. 
Include-le în dietă, astfel încât să îți asigure necesarul de substanțe esențiale pentru sănătate și frumusețe, dar stabilește proporția și cantitățile în funcție de regimul tău de viață.

1 Nucile și-au câștigat reputația de alimente minune în mare parte datorită grăsimilor. Ele reprezintă unul dintre puținele alimente care conțin acidul alfalinolenic (ALA), un tip de acid omega 3 despre care se crede că protejează de bolile 
de inimă.

2 Măslinele conțin substanțe care scad colesterolul rău. Este adevărat că au un conținut mare de sodiu, dar, dacă le ții în apă proaspătă, poți elimina sarea.

3 Somonul este foarte bogat în acizi omega 3 care ajută la reducerea inflamațiilor, scad riscul de cancer și previn apariția bolilor de inimă. Nu îți place acest pește gras? Există alternative, dar este vorba tot despre pești oceanici: macroul, sardinele și heringul conțin grăsimi sănătoase.

4 Migdalele au un conținut foarte mare de grăsimi mononesaturate, care ajută la echilibrarea nivelului colesterolului. Pe lângă grăsimile sănătoase, migdalele conțin fibre și proteine care dau o senzație de sațietate și de mulțumire.

5 Untul atât de contestat pe vremuri cunoaște acum o revenire spectaculoasă în ditele sănătoase. Conține acizi grași omega 6 și omega 3 care ajută creierul să funcționeze optim și care îmbunătățesc sănătatea pielii.

6 Avocado își datorează textura cremoasă a pulpei grăsimilor mononesaturate. Este unul dintre cele mai sănătoase fructe, conținând, în afara grăsimilor bune, o cantitate mare de vitamina E, care neutralizează radicalii liberi, stimulează imunitatea și acționează ca o substanță antiîmbătrânire pentru piele.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Dieta mediteraneeană – una dintre cele mai bune din lume

Next:

Ce contin ciresele si cateva detalii incredibile despre acestea

You may also like

Post a new comment