Ghidul părinților responsabili. Cum îți pregătești copilul pentru plecarea la facultate

28 June of 2016

Ați trecut împreună prin emoțiile primei zile de școală, ale admiterii la liceu, ale Bacalaureatului, v-ați consultat cu privire la ce facultate va urma, iar în câteva luni, copilul tău va învăța să traiască pe cont propriu. Nu ai putea fi mai mândra, dar în același timp îngrijorată pentru ce va urma.

Oare va reuși să se adapteze, să-și facă noi prieteni, să aibă rezultate și să obțină o slujbă după terminarea facultății? Acestea sunt întrebări pe care și le pune orice părinte. Schimbarea este una uriașă și pentru copilul tău, fără îndoială.

Însă pentru ca această perioadă de tranziție să fie cât mai ușoară pentru toată familia, puteți pune la punct din timp câteva lucruri.

  1. Alegeți o cazare care să-l invite la studiu

Multe facultăți pun la dispoziția studenților cămine, însă repartizările sunt anunțate după afișarea rezultatelor la admitere, iar cele mai multe au un număr limitat de locuri. Viața de cămin își pune amprenta asupra studenților – aici își vor cunoaște cei mai mulți prieteni, aici vor avea parte de cele mai memorabile nopți de studiu în sesiune și petreceri. Dacă copilul tău nu obține un loc în căminul facultății sale, vă puteți reorienta spre căminele particulare sau spre varianta de a locui cu chirie. Prețul unui apartament închiriat poate fi destul de mare, așa că mulți studenți aleg să locuiască împreună într-un apartament cu două, trei sau patru camere și să împartă costurile. În aceast caz, cel mai benefic este să locuiască cu foști colegi de liceu sau prieteni apropiați ca adaptarea la noul mediu să se întâmple mult mai repede.

  1. Aduceți îmbunătățiri care să fie utile pe termen lung

Înainte de prima zi de facultate, evaluați camera de cămin sau apartamentul. Spațiul ales ar trebui să aibă suficient loc de depozitare pentru cărți și cursuri și un birou de studiu, să fie curat și, mai ales, un loc în care copilul tău să se simtă în largul său.

Va avea nevoie de un frigider, indiferent că îi vei trimite pachete cu mâncare sau îi vei da mai mulți bani de buzunar din care să își cumpere și să își găteasca singur. Cel mai bine este să alegi un frigider precum acesta, în care să aibă suficient spațiu pentru toate bunătățile pe care le va primi de la tine, dar care să nu ocupe nici mult loc pe orizontală. E o investiție pe termen-lung, după facultate îi va prinde bine să nu mai cheltuiască alți bani pentru un frigider bun. La fel ai putea proceda și cu fierul de călcat sau uscătorul de păr. Nu te zgârci luându-i unele ca de jucărie – cu cât e mai calitativ produsul, cu atât va avea parte de el mai mult timp.  

  1. Stabiliți un buget lunar nici prea prea, nici foarte foarte

Pune pe hârtie toate cheltuielile și „negociază“ un buget săptămânal sau lunar cu copilul tău. Va trebui să iei în considerare cheltuielile cu chiria, cu utilitățile, dacă este cazul, cu transportul, materialele pentru facultate, precum și banii de buzunar. Primul an de facultate este unul de acomodare, de legat noi prietenii și este presărat cu multe ieșiri în oraș, cu gașca. În funcție de cum se descurcă în prima lună cu banii, puteți ajusta suma ulterior, astfel încât să nu învețe o valoare greșită a banului.

  1. Obișnuiește-te cu gândul că vă veți vedea mai rar

Mai ales dacă distanța dintre orașe este mare. Mulți studenți care studiază departe de orașul natal reușesc să ajungă acasă doar de câteva ori pe an, de obicei de sărbători sau în vacanța de vară. Este greu să nu-ți vezi copilul pentru o perioadă atât de îndelungată și cu siguranță și lui îi va fi greu să stea departe de casă, însă este o situație prin care toți părinții trebuie să treacă. Există însă, Whats’sapp, unde puteți să vă trimiteți poze și video-uri sau Skype, pentru acele momente când vreți să vorbiți ca și când ați fi unii lângă alții. Nu cocoloșiți sau forțați copilul să vorbiți non-stop, îl veți distrage de la lucruri importante precum trăitul unor momente unice.

  1. Încurajați-l să vă ceară sfatul

Chiar dacă a plecat de acasă, copilul trebuie să știe că încă are tot sprijinul părinților săi și că nu este nevoie să facă totul pe cont propriu, mai ales dacă se simte depășit de o situație. Încurajați-l să vă sune de fiecare dată când are o problemă pe care nu știe să o rezolve sau este într-un impas. Problemele se rezolvă întotdeauna mai ușor când ai alături o familie unită, mereu gata să te sprijine, să te ajute și care te iubește necondiționat, iar copilul tău trebuie să știe asta.

Reține că, oricât de grea ar fi schimbarea, urmează o perioadă cu totul nouă în familia voastră, iar la final vei cât se poate de mândră de transformarea copilului tău într-un adult responsabil. Ia parte la transformarea asta în modul de care știi că are nevoie și îți va fi recunoscător pe viață.
Sursă foto: Shutterstock

Comments

comments

Previous:

Cum sa strangi mai des familia la masa. Beneficiile surprinzatoare ale cinei alaturi de cei dragi

Next:

Gelozia între frați:cum o gestionăm?

You may also like

Post a new comment