Gelozia între frați:cum o gestionăm?

15 July of 2016

Gelozia între frați este o temă vizibilă, frecvent întâlnită, delicată și nu întotdeauna ușor de gestionat de către părinți. Uneori este greu de conceput cum copii ai acelorași părinți pot fi geloși, invidioși unii pe ceilalți, când părinții se străduiesc să îi crească uniți, solidari, cooperanți, să se bucure la bine și să aibă grijă unul de altul la greu.

Totuși, când e vorba de iubirea părinților, lucrul cel mai de preț pentru copii, dacă simt că li se ia locul sau li se dă atenție mai puțină pot să ajungă geloși unul pe celălalt.

Când apare gelozia fraților?
Cel mai adesea, la nașterea unui copil, la apariția unui frățior. Acest eveniment de familie poate fi asociat cu emoții mixte ale fraților.  Pe de o parte, ei ar trebui să fie mândri cu noul lor statut de frați/surori mai mari.
Pe de altă parte, aceste sentimente pozitive sunt umbrite de îngrijorările legate de schimbările ce se vor petrece în familie în legătură cu noile roluri: vor fi înlocuiți sau abandonați? Cât de multă atenție și dragoste vor avea acum prilejul să primească?
În ciuda acestor îngrijorări, copiii mici deveniți frați mai mari rareori exprimă direct ceea ce simt.
Dar dacă părinții ar ști cum să asculte dincolo de cuvinte și ac-țiuni, ar putea vedea ce este în mintea lor chiar înainte de nașterea frățiorului.
În prima etapă copiii se bucură că mămica lor este din nou însărcinată. Dar pe măsură ce burtica crește și părinții se concentrează pe nașterea copilului, atitudinea fratelui cel mare se schimbă. Apoi, devine gelos și ar vrea să-i facă rău fratelui mai mic.

Sunt sentimente ambivalente, pe care le trăiesc copiii mici la venirea unui nou copil în familie.

Așa că să nu vă mire dacă, după câteva zile sau săptămâni, o să fiți întrebați când îl duceți pe copil înapoi de unde l-ați adus. Apoi, când părinții încep să compare frații între ei, de exemplu: ,,Bogdan nu făcea așa ca tine, era foarte ordonat“, „Nu ai putea să fii și tu mai vesel, ca soră-ta?“ – nu e normal ca fratele comparat defavorabil să prindă ciudă pe celălalt?

Când un părinte sau ambii acordă atenție mai mare celuilalt sau îi tratează diferențiat pe copii, poate să apară gelozia între frați. Cum detectați semnele geloziei?

Cel care simte gelozie:
–  încearcă să atragă atenția
-  vrea să fie îmbrățișat, dădăcit
-  face lucruri nepermise intenționat
– refuză, se revoltă față de sarcini
– se comportă ca un bebeluș: își suge degetul, poate să facă pipi pe el, vrea să bea cu biberonul
– vrea să îl/o lovească pe frățiorul/surioara mai mic/ă
-  devine tăcut, retras
-  nu vrea să vorbească cu părinții
-  ajunge să fie trist, temător

Două dintre cele mai comune semne sunt regresia emoțională și cea fizică.
Cu timpul, pe măsură ce cresc, își vor reveni și se vor reacomoda cu noua situație.
Copiii care frecventează grădinița vor suporta mai bine venirea fratelui decât cei care stau acasă. Asta se întâmplă pentru că acolo au un spațiu pe care nu trebuie să-l împartă cu fratele cel mic. În plus, acolo văd și alți copii care au frați, așa că situația devine mai acceptabilă, ba chiar o mândrie să ai un frate/o soră.

Cum gestionează părinții gelozia  între frați?

♠ Amintiți-vă că îngrijorarea fundamentală a copiilor din etapa copilăriei mici este că vor fi abandonați de părinți, în esență pentru un „nou model“, mai bun.

♠ Aceasta e o temă pe care părinții ar trebui să o aibă în vedere permanent, chiar dacă fratele mai mare nu exprimă direct asta.
♠ Petreceți timp suficient cu ambii copii
♠ Chiar dacă lucrați mult, nu contează cantitatea timpului petrecut cu copiii, ci calitatea. Găsiți-vă timp să mergeți cu ei la culcare, să le citiți povești, să jucați un joc cu cel mare, pe cel mic să-l adormiți etc. Important este ca ei să se simtă mulțumiți.
♠ Nu comparați un copil cu celălalt
♠ În momentul în care începeți să comparați copiii, în mod sigur veți alimenta gelozia copilului. Nu numai că nu e bine să comparați copiii între ei, dar nici pe copiii voștri cu alți copii. Dacă îi spui unuia din copii: „Sora ta cum poate lua 10 la mate și tu nu ești în stare nici de un 8?“ sau „Ia exemplu de la fratele tău, ți-am mai spus de o sută de ori!“, mergi la sigur cu întărirea sentimentului de gelozie între frați.

Nu obligați copiii să facă activități împreună dacă nu vor

Fiecare copil are anumite calități, interese unice, nu seamănă unul cu celălalt. Învățați să recunoașteți și să apreciați calitățile individuale ale copiilor voștri. Nu-i trimiteți „la pachet“ la clubul de tenis sau la cursurile de dans pentru că este mai convenabil. Mai bine mai puține cursuri, dar să fie pe placul lor, decât mai multe și oarecum forțate.

Ascultați ambele variante ale poveștilor

Dacă încep să se certe, să țipe unii la alții, nu trageți concluzii pripite despre ce se întâmplă. Înainte de orice, ascultați-i pe rând. Asta le arată că apreciezi opiniile ambelor părți. Fii drept și corect. Părinții au tendința de a tolera mai multe copilului celui mic. Nu cereți copilului celui mare mai mult decât poate duce.

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Ghidul părinților responsabili. Cum îți pregătești copilul pentru plecarea la facultate

Next:

5 lucruri pe care femeile de succes le fac altfel

You may also like

Post a new comment