Gelozia, bat-o vina! Explicatii si solutii

19 June of 2019

 

Gelozia, bat-o vina! Explicatii si solutii – Unii au motive fondate de a fi geloși din cauza infidelității partenerilor, alții sunt geloși doar din teama de a nu-l pierde pe celă­lalt sau din nesiguranța și neîncrederea în propria persoană. Alții devin geloși din cauza experiențelor de viață ce le zdrun­cină încrederea.

De fapt, gelozia își are rădăcinile în anxie­tate și teamă. Teama de a pierde persoa­na iubită, nevoia de control a activităților, tea­ma de a fi rănit(ă) sunt câteva dintre motivele ce stau la baza geloziei. Conform dr. Robert Leahy, autor și profesor de psihologie clinică la Weill-Cornell Medical School, în relațiile de dragoste, partenerii au încredere unii în ceilalți și își permit unul altuia libertatea de a-și dezvălui propria personalitate, propriul caracter. În schimb, gelozia strică această încredere, erodează relația sistematic și se poate ajunge la conflicte serioase dacă nu este ținută în frâu.

Să vedem care sunt simptomele geloziei și ce poți face să nu te lași pradă ei!

Ești o persoană geloasă dacă:
● îl acuzi pe celălalt, adică aduci acu­za­ții ne­fondate partenerului/partenerei. Băr­ba­ții care demonstrează un comportament gelos spun că partenerele lor se uită la alți bărbați sau le suspectează că au avut întâlniri secrete, sunt suspicioși în privința fidelității acestor, le intero­ghează despre programul zilnic, despre ora de sosire etc.
● suferi de posesivitate – Dacă parte­nerul te tratează ca și cum ai fi bunul său personal, atunci este un semnal de avertisment pentru comportamente de tip abuziv. Care sunt semnele posesivității: îți spune cu ce să te îmbraci, îți controlează conturile, unde mergi, cu cine te întâl­nești, hotărăște cu ce prieteni să te asociezi și cât de des poți ieși din casă. În acest caz e vorba de comportament de posesivitate, control și gelozie.
● ai tendințe spre izolare – Bărbații con­duși de gelozie nu vor să își împartă partenerele cu nimeni, nici cu familia, nici cu prietenii. Un bărbat care are comportament de control adesea crede că asocierea cu alții poate duce la întoarcerea partenerei împotriva lui. Izolându-și iubita/prietena/soția, își menține puterea de a gestiona relațiile partenerei cu cei­lalți. Ținând-o în casă, nu are de ce să își facă griji că îl va părăsi sau se va cupla cu alți bărbați. El obține ceea ce vrea: pe ea doar pentru el. Și pentru femeile care vor să-i izoleze pe partenerii lor se petrece la fel.

Semne concrete ale geloziei pot fi:
● te sună în permanență – vrea să știe mereu unde ești și ce faci. Nu pentru că nu ar avea încredere în tine, ci doar pentru că „mă gândeam la tine, îmi era dor
de tine“ sau „voiam doar să-ți spun că
te iubesc“.
● încearcă să te izoleze – te vrea doar pe tine și vrea să stea numai cu tine. Ce prie­teni, ce ieșiri? Așadar, se poate plânge des când nu stai cu ea/el seara și treci pe la amicul tău din facultate sau pe la părinți fără ea/el. „De ce nu putem fi numai noi, de ce să mai vină și alții?“
● îți controlează prin lucruri, îți verifică telefonul, corespondența, chiar și e-mailul – dacă nu ai găsit portofelul la locul lui sau pare că a umblat cineva la computer este posibil să se fi uitat prietena/prietenul la el. Ca să caute ceva dovezi de infidelitate. Partenerul nesigur și gelos poate, din cauza suspiciunii și a ne­­în­cre­derii, să înceapă să scotocească prin intimitatea ta: cores­pondență, telefoane, unii ajung să „spargă“ inboxul, în cazul în care nu i-ai dat chiar tu parola.

5 reguli pentru a combate gelozia
Dacă simți că gelozia a devenit mai puternică decât tine și stârnește discordie în viața de cuplu, Holly Ashworth (editor la eSPIN.com) are câteva sfaturi:

1. Recunoaște de ce ești gelos/geloasă – de obicei gelozia pro­vine din insecuritatea ce o simți față de tine sau față de relație. Când simți o undă de gelozie, încearcă să afli ce se află la originea ei. Îți vei da seama probabil că rezolvarea problemei implică să schimbi ceva la tine.

2. Construiește-ți stima de sine – persoanele cu încredere în sine nu au probleme de gelozie. De ce? Simplu, știu că nu au motive să fie așa. Petreceți mai mult timp cu voi și faceți ce vă face să vă simțiți bine. Când gândurile de insecuritate apar, încercați să le dați afară. Încet-încet, încrederea va crește și atunci vă va păsa mai puțin de ceea ce cred ceilalți.

3. Renunță la compara­ții – ești probabil tentată să te com­pari cu alte femei din viața actualului tău prieten și să ții o monitorizare pem­anentă a faptului că tu ești cea mai dră­guță și mai cool dintre toate. Re­nun­­ță! El te place pentru tine, nu încerca să-i transmiți o imagine falsă a ta.

4. Pune-te în locul ce­lui­­lalt – dacă prietenul tău are o fostă iubită care îl vrea înapoi, gândește-te cum te-ai simți în locul lui: fără spe­ranță, deprimat, nu? Ai mai mul­te motive să îți pară rău pentru el, nu să fii furioasă pe el. Dacă îi controlezi tot timpul telefonul, îl suni de 10 ori pe zi, pune-te în locul lui: ți-ar plăcea să îți verifice telefonul, să îți urmărească fiecare pas pe care îl faci?

5. Amintește-ți că gelozia nu ajută la nimic – gelozia în relații nu face decât să înrăutățească lucrurile, în special dacă începi să îți schimbi comportamentul față de partener/ă în legătură cu suspiciunea permanentă care s-a înfipt în mintea ta. De ce să ruinezi o relație bună cu aceste gânduri negative? Gân­dește pozi­tiv! Ori de câte ori apare sâmburele geloziei, spune „Stop!“. Acordă-i încredere partenerului și ai încredere în tine și relația ta! Dacă nu te descurci și simți că gelozia te-a acaparat, apelează la consiliere de cuplu! Nu te lăsa măcinată!

Citeste si:

Oana Pescaru – psiholog și terapeut de familie

Articol publicat în nr. 11/2013 al revistei “Ioana”.

Comments

comments

Previous:

Ce trebuie să faci ca să fii fericită cu iubitul tau

Next:

Alegeți un partener de cursă lungă. Cum faci asta si cateva sfaturi

You may also like

Post a new comment