Gel sau săpun, care e mai bun?

14 January of 2021

Gel sau săpun, care e mai bun? – Aromele te încântă, unul pare dur și altul delicat. Ce-ar alege pielea dacă ar putea?

După ce ani la rând am folosit săpunuri fine pentru corp și parfumarea hainelor, azi ele pierd teren în fața gelurilor. Acestea sunt mai ușor de folosit și unii cred că sunt mai puțin agresive cu pielea. Poate fi adevărat, dar nu în cazul tuturor săpunurilor. În continuare găsim săpunuri cu formule delicate și care aduc multă hidratare pielii. Alegerea trebuie făcută în funcție de preferință și tipul de piele.

Diferențe științifice

Săpunurile sunt realizate din grăsimi lichide și hidroxid de sodiu, prin procesul de saponificare. Gelurile se fac în mod similar, doar că în locul hidroxidului de sodiu se folosește hidroxid de potasiu. Prin urmare, tot ce contează sunt grăsimile folosite, ingredientele suplimentare și aroma finală a produsului.

Bun și unul, și altul

Săpunurile solide sunt ideale pentru îndepărtarea murdăriei și a grăsimilor, în special pentru curățarea mâinilor, dar, dacă ai depus mult efort și ai transpirat abundent, gelul de duș este mai indicat. Dacă ai pielea normală sau grasă, alege orice variantă, solidă sau lichidă, iar dacă ai pielea sensibilă, vei găsi mai multe variante de gel de duș destinate acestui tip de piele; în plus, pentru că sunt pe bază de apă, sunt mai hidratante și mai delicate. Alege produsele îmbogățite cu ingrediente calmante și cu vitamine.

Alegere în funcție de anotimp

Vara și iarna, pielea este mult mai predispusă iritațiilor și uscăciunii. Prin urmare, trebuie să optezi pentru formule delicate, neagresive. Iar cele mai multe le găsești sub formă de gel. Dacă ai pielea atopică, trebuie să folosești geluri intens hidratante fără săpun, pentru e preveni uscăciunea cu orice chip.

Atenție la pH!

Anumite studii au arătat că soluțiile cu un pH ridicat (așa sunt cele mai multe săpunuri) pot duce la uscarea, iritarea și înroșirea pielii. Săpunurile însă pot avea și pH 5, prietenos cu pielea, și alte ingrediente hidratante. În plus, săpunul masează ușor mușchii când săpunim corpul. Dacă la cel mult o oră după duș simți că pielea strânge și nevoia să aplici urgent o cremă, e clar că săpunul pe care l-ai folosit este agresiv cu pielea și ar trebui să alegi o variantă mai blândă.

Citeste si: 7 utilizări alternative ale săpunului în gospodărie

Articol apărut în revista Femeia de azi/ text: Luminița Tăbăran/ sursa foto: unspalash

Comments

comments

sabon

Previous:

Un nou început alături de Sabon. Ritualul unui an mai bun

Next:

Împachetări tămăduitoare. Sfaturi și câteva idei

You may also like

Post a new comment