Fuga pe plajă!

23 July of 2013

Ca în fiecare an, litoralul românesc atrage numeroși turiști. Soare, mare și nisip auriu…

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Deopotrivă criticat și apreciat, litoralul Mării Negre continuă să fie cea mai vizitată destinație românească în sezonul estival. Cu o deschidere la mare de peste 240 km, România beneficiază de prezența unei vaste întinderi de litoral, de aproximativ 80 km, cuprinsă între localitățile Capul Midia și Vama Veche, presărată cu sălbatice țărmuri stâncoase și atractive plaje cu nisip fin.

Atracții în Constanța
14 stațiuni estivale, o regiune istorică riverană – Dobrogea și cea mai mare și mai bine conservată deltă europeană beneficiază de prezența a peste 1 milion de vizitatori anual.
Datorită eroziunii permanente, țărmul românesc a căpătat în timp un aspect variat, modelându-se prin contactul cu valurile mării, sub forma unor golfuri, faleze, limanuri și lagune.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Considerată perlă a litoralului românesc, stațiunea Mamaia, situată în partea de nord a orașului Constanța, se desfășoară de-a lungul unei fâșii de uscat în lungime de 8 km, ce separă Lacul Siutghiol de Marea Neagră. Constanța, cel mai mare oraș din regiune, prezintă ca puncte de interes turistic, alături de generoasa și însorita plajă Modern, un cazinou construit în anul 1909 în stil art-nouveau, un acvariu inaugurat jumătate de secol mai târziu pe aceeași faleză, importante vestigii, muzee și moschei. Datorită platoului continental larg, cu adâncimi reduse, plaja Modern reprezintă locul ideal pentru familiile cu copii mici, pentru persoanele care învață să înoate sau pentru cei care caută, pentru o perioadă de timp, o zonă de plajă liniștită și mai puțin aglomerată.
Foto: Ivana Iancu

Foto: Ivana Iancu


Stațiunea tineretului
Celebră destinație de vară, supranumită „Capitală a vacanțelor estivale”, Costi­nești oferă vizitatorilor săi peste 60.000 de locuri de cazare, în hoteluri, vile, căsuțe și spații de campare. Ca urmare a tarifelor accesibile, stațiunea cunoaște un ridicat flux turistic pe întreaga perioadă a sezonului estival. Plaja cu nisip fin, în lungime de 800 de metri, a fost afectată în toamna anului 2005 de inundații masive. Lacul Costinești s-a revărsat în mare, iar vechiul obelisc a fost pus la pământ. Investițiile din ultimii ani au urmărit, printre altele, amenajarea lacului ca bază de agrement nautic.
Foto: Ivana Iancu

Foto: Ivana Iancu


Plină de viață, însorită și într-o permanentă transformare, stațiunea Costinești constituie o destinație a tuturor celor care vor să lase pentru un timp grijile deoparte, pentru a rămâne tineri și permanent încărcați cu energie.

Pe litoralul românesc se poate ajunge relativ ușor, din București pe A2 (Autostrada Soarelui), cu trenul din aproape orice parte a țării sau pe calea aerului, până pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu“ (Constanța). Localitățile situate pe malul Mării Negre dispun în perioada sezonului estival de peste 250.000 de locuri de cazare, oferind condiții variate, între 2 și 5 stele, și prețuri adaptate oricărui buzunar.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Cetatea Câlnic – șapte veacuri de istorie

Foto: Cristian Niculescu

Next:

Schitul din ținutul chihlimbarului – Aluniș (Colți)

You may also like

Post a new comment