Frumusetea si cariera

12 January of 2016

Exist o legătură certă și reală între frumusețe și carieră? Între frumusețea fizică și suucesul în carieră, mai exact?

Mai toată lumea este de acord că o înfățișare plăcută și îngrijită este un avantaj în viață, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Studiile de psihologie socială au pus în evidență faptul că majoritatea oamenilor tind să atribuie o competență profesională sporită persoanelor arătoase, chiar fără să le cunoască deloc.

Însă multe femei de carieră se plâng prin interviuri că frumusețea le-a fost de multe ori un impediment și au fost nevoite mereu să se lupte cu prejudecata, răspândită nu numai printre bărbați, că frumusețea feminină nu face casă bună cu inteligența feminină. Să le credem? În ce condiții frumusețea devine impediment în carieră? Sau un avantaj?

Ultimele cercetări au arătat că, pentru femei, frumusețea nu este o piedică reală decât dacă țintesc o carieră într-un domeniu strict tehnic dominat de bărbați – în orice alt domeniu frumusețea este un avantaj pentru ele.

Însă aceleași cercetări au arătat, poate surprinzător, că frumusețea este un impediment serios în cariera unui bărbat… în mai toate domeniile! Studiile au urmărit recrutarea unor noi angajați de către un bărbat care urma să le fie șef direct: cei mai arătoși dintre candidați au fost respinși. Mai toți șefii se temeau că un subaltern prea chipeș, care se știe că va părea și mai competent, le va face o concurență nedorită.

Prejudecata pare bazată pe un calcul rațional; aceasta este cea care ghidează atitudinea față de băbați, pe când atitudinea față de femei este condusâ de străvechile prejudecăți afective.

Cum stăm cu extrema cealaltă? Ei bine, același studiu arată că un aspect neplăcut este un dezavantaj net pentru femei în orice condiții și în orice domeniu, pe când la bărbați este cu totul neglijabil.

Concluzia? Societatea nu s-a schimbat așa de mult pe când pretinde: de la femeie cere să facă bine să fie frumoasă, chiar dacă nu excelează, iar pe bărbat să fie priceput și atât. Frumusețea nu se pune în balanță.

Evident subiectul este mult mai complex și mai profund, iar aceasta este doar una din abordările posibile pentru legătura care există între fumusețe și carieră.

Citeste si:

Iubirile imposibile ale femeilor ambitioase
Motive temeinice sa nasti dupa 35 de ani
Compromisul – cât de mult și până unde

 

Articol exclusiv online
Text: Roxana Melnicu, psiholog
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Razboi impotriva ridurilor

Next:

Podoaba capilara si alimentatia

You may also like

Post a new comment