Fructele şi legumele care te ajută să te laşi de fumat

14 January of 2020

Viciu destul de uşor de dobândit, dar dificil de învins, fumatul ar putea deveni o amintire dacă mâncaţi zilnic fructe şi legume proaspete. Cercetătorii americani au făcut un studiu potrivit căruia o treime din fumătorii care consumă aceste alimente timp de 14 luni renunţă la tutun.

Un studiu realizat la The State University of New York, la care au participat 1.000 de voluntari fumători, a concluzionat că persoanele care mănâncă, zilnic, patru porţii de fructe şi legume au şanse mari să renunţe la tutun. În urma studiului, care a durat 14 luni, o treime din fumătorii care au respectat acest obicei alimentar au renunţat la viciu.

Potenţează gustul neplăcut al ţigărilor Multitudinea de fibre din fructe şi legume dă senzaţia de saţietate şi, spre deosebire de alte alimente, potenţează gustul neplăcut al ţigărilor, fapt ce reduce dorinţa de a fuma, susţin cercetătorii americani. 16% din fumătorii participanţi la studiu au afirmat că nu suportă ţigara dacă înainte au mâncat fructe sau legume crude, în timp ce 44% au afirmat că după un pahar de vin sau bere, ţigările merg de minune. Dintre cei 1.000 de voluntari, 45% au declarat că după ce au băut cafea sau alte băuturi pe bază de cafeină au simţit nevoia de a aprinde o ţigară.

Apa reduce pofta de tutun Persoanele care doresc să reducă numărul ţigărilor fumate sau chiar să renunţe la acest obicei dăunător trebuie nu doar să consume fructe şi legume proaspete, ci şi brânză şi multă apă. Este ştiut că apa reduce pofta de tutun şi ajută la eliminarea toxinelor din organism. În plus, trebuie renunţat la cafea sau alte băuturi asociate cu ţigara cel puțin până când nevoia acută de a fuma poate fi ținută sub control.

Astfel, sucul natural din grepfrut sau portocale are capacitatea de a scădea nivelul de nicotină prezent în organism. Specialiştii recomandă cel puţin două pahare de suc pe zi.

Mierea este un alt aliment care scade nivelul de nicotină din sânge. Mai mult, mierea diminuează simptomele de sevraj, scade starea de iritabilitate, dorinţa de a mânca – stări des întâlnite în rândul persoanelor care vor să renunţe la fumat.

Astfel, ghimbirul are capacitatea de a reduce stările de vomă resimţite în special dimineaţa, în primele zile în care ai renunţat la ţigări. Se recomandă ca la micul dejun să adăugăm câteva picături de extract natural de ghimbir într-un pahar de suc de fructe. Mai mult, ghimbirul poate fi adăugat în băutură ori de câte ori apare dorinţa de a aprinde o ţigară.

Sunătoarea are rolul de a calma stările de anxietate şi nervozitate des întâlnite în rândul persoanelor care doresc să renunţe la acest viciu. Specialiştii spun că ceaiul de sunătoare este recomandat să fie băut seara înainte de culcare, deoarece acesta are efectul de calmare. Dacă e băut în timpul zilei, ne vom confrunta cu stări de moleşeală şi somnolenţă.

Ovăzul sălbatic este foarte eficient pentru refacerea echilibrului de vitamine din organism, extrem de afectat pe parcursul anilor în care am fost dependenţi de tutun. Specialiştii spun că vitamina C, D şi E ajută la depăşirea simptomelor apărute atunci când renunţăm la ţigări, precum pofta excesivă de a fuma, diminuarea senzaţiei de gură uscată şi a stărilor de nervozitate.

 

 

Comments

comments

Previous:

Top 10 alimente vindecatoare

Next:

Cu luciditate 
și fără gluten!

You may also like

Post a new comment