Cetățile de la Rupea și Feldioara rezistă mâniei timpului și indiferenței oamenilor
Transilvania, tărâmul aflat dincolo de codrii seculari ai Carpaților, a păstrat până în prezent, alături de o istorie scrisă, și numeroase repere arhitecturale, mărturii ale unor timpuri de mult apuse. Fragmente ale unor cetăți, cândva impunătoare cazemate, sunt astăzi ruine ale unui trecut învolburat.
Cetatea Mariei
Atestată documentar începând cu secolul al XIII-lea, cetatea țărănească de la Feldioara, denumită în trecut Marienburg (Cetatea Mariei), a jucat un rol important atât pentru întemeietorii săi, cavalerii teutoni, cât și pentru sașii și românii care le-au urmat pe aceste meleaguri. Fortăreața a fost ridicată în apropierea drumului ce leagă Brașovul de Sighișoara, la 20 km depărtare de pitorescul oraș răsfirat la poalele Tâmpei.
Deși ruinele de pe colina aflată la marginea localității Feldioara greu mai pot evoca acum faima pe care cetatea a avut-o în trecut, sunt măcinate de timpul nemilos și acoperite cu vegetație înaltă și deasă care îngreunează accesul turiștilor, Feldioara rămâne totuși și în aceste condiții improprii un reper cultural al întregii regiuni.
Aflată într-un stadiu avansat de degradare, una dintre cele mai importante așezări din Țara Bârsei în perioada Evului Mediu se mai mândrește în prezent doar cu un brâu din piatră măcinat de ploi și vânt, povestind parcă vizitatorilor cum, odinioară, prin aceste locuri s-au derulat fermecătoare povești cu domnițe și cavaleri.
Obiective în pericol
Din cauza ritmului rapid al deteriorării zidurilor care au mai rămas și ca urmare a lipsei de interes manifestată de autorități în a demara lucrări de renovare, cetatea Feldioarei riscă să dispară complet de pe harta obiectivelor turistice românești. Biserica evanghelică fortificată, situată în partea de est a localității, la mică distanță de ruinele bătrânei cetăți Feldioara, a fost construită în stil gotic pe locul în care în trecut fusese ridicată o bazilică romană.
Cetatea Rupea
Ridicată în urmă cu șapte veacuri pe ruinele unor vechi fortificații dacice, cetatea de la Rupea aflată pe Dealul Cohalmului domină împrejurimile, putând fi zărită și localizată cu ușurință de majoritatea turiștilor ajunși în această parte a țării.
Aflată într-o avansată stare de degradare, asemeni cetății de la Feldioara, masiva fortificație necesită intervenții rapide de reabilitare pentru a-și putea duce mai departe minunata sa poveste, acumulată de-a lungul secolelor.
Loc de refugiu pe timp de război, fortăreața îngloba în trecut trei cetăți concentrice și două curți interioare cu multe turnuri, magazii, fântâni cu apă potabilă și o capelă pentru rugăciuni la vremuri de cumpănă.
Vizitatorilor ajunși în vârful cetății, li se dezvăluie o panoramă superbă asupra văilor care în trecut despărțeau Transilvania de Țara Românească.
Deși timpul a lăsat urme adânci pe spinările de piatră al celor două cetăți, farmecul lor aparte încă atrage privirile a numeroși turiști, dornici să afle legenda ce stă ascunsă în spatele acestor fărâme de istorie.
Agroturismul a cunoscut în ultimii ani o evoluție remarcabilă în această parte a țării, numeroasele sisteme de cazare presărate de-a lungul Țării Bârsei și până pe Valea Târnavelor oferind pensiune completă cu specific tradițional la prețuri convenabile, chiar și în perioada vârfului de sezon. Ziua de cazare se situează la prețuri cuprinse între 70 și 120 de lei.
Text: Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
11 Mar
Cuibul de vulturi al Moldovei
CălătoriiConstruită la sfârșitul secolului al XIV-lea de către domnitorul Petru I Mușat și extinsă în ...
-
07 Jan
Târgul de pe Mureș
CălătoriiMinunea din inima Transilvaniei. Un oraș ce atrage prin multiculturalitate, situat pe cursul superior al ...
-
31 Mar
Voroneț, simbol al Bucovinei
CălătoriiApreciată pentru albastrul picturilor sale murale, Mănăstirea Voroneț este numită cu mândrie „Capela Sixtină a ...
-
12 Aug
Marocul, delectare și aventură
CălătoriiMarocul e o minune colorată pe care trebuie să știi să o descoperi sub o ...