Fondue. Cele mai bune retete si cateva sfaturi

20 November of 2009

Celebrul fel de mâncare elvețiană, care în ultimii ani a devenit foarte popular în multe restaurante scumpe din orice oraș – fondue. Acum există o mulțime de soiuri, combinații și tipuri de gătit acest fel de mâncare, deși compoziția fondue a inclus inițial vin și brânză, dar poate fi preparat si cu ciocolata.

Fondue de ceapă

Ingrediente (6 porții): Cremă de usturoi: •200 g cremă de brânză •150 g smântână •sare, piper •2 căței de usturoi, pisați.

Sos de muștar: •2 găl­be­nușuri •2 lingurițe muștar •150 ml ulei de măsline •3 linguri oțet •150 ml lapte închegat •sare, piper.

Supă: •200 ml vin alb •1 l supă •1 lingură oțet •3 ce­pe •2 foi de dafin •3 cuișoare •câte 1 linguriță boabe de piper și de muș­tar •un praf de zahăr.

Și: •2 cârnați •1 gălbenuș •1 lingură pesmet •1 lin­gură pătrunjel tocat •câte 300 g file de porc și de miel •300 g cabanos

Preparare:

1. Amestecați ingredientele pentru crema de usturoi și sosul de muștar separat, apoi condimentați-le.

2. Fierbeți vinul, supa și oțetul. Curățați ceapa și tăiați-o inele. Adăugați-o în supă și fierbeți-o 10 minute împreună cu foile de dafin, cui­șoa­rele, boabele de piper și de muștar și zahărul.

3. Curățați câr­nații de coajă. Amestecați carnea din cârnați cu pesmetul, găl­benușul și verdeața. Formați chifteluțe. Tăiați carnea și cârnații cabanos felii și serviți-le alături de chifteluțe.

4. Fier­beți cârnăciorii, chifte­luțele și carnea 5 minute în supă. Serviți-i cu sosurile și bagheta.

Preparare: 50 de minute/ cca. 970 kcal/porție

Fondue chinezesc

Ingrediente (4 porții): •2 morcovi •2 legături ceapă verde •1 tulpină de praz •200 g ciuperci champignon •200 g Pak Choi sau frunze de spanac •200 g muguri de soia •1,5 l supă de legume •sos de soia •600 g file de vită

Preparare:

1. Pregătiți legumele, tăiați rondele morcovii, ceapa verde, prazul și ciupercile. Spălați Pak Choi. Scurgeți mugurii. Așezați legumele pe un platou.

2. Dați supa într-un clocot, condimentați-o cu sos de soia și turnați-o într-un vas pentru fondue. Spălați carnea de vită, uscați-o pe un șervet și tăiați-o felii subțiri. De asemenea, așezați-o pe un platou.

3. Puneți legumele și carnea de vită în coșulețele pentru fondue și fierbeți-le 2-3 minute în supă. La aceasta, serviți sos de soia și ghimbir murat. Spor la treabă și poftă bună!

Preparare: 30 de minute/ cca. 250 kcal/porție

Fondue mediteraneean cu ingrediente fine

Ingrediente (4 porții): Sos de roșii: •sucul și coaja de la 1 portocală •1 linguriță muștar clasic •sare •piper Cayenne •1 lingură pastă de roșii •150 g ketchup de roșii

Sos de verdeață: •1 legătură pătrunjel •100 g smântână •150 g iaurt slab •1 lingură coajă de lămâie •sare, piper

În plus: •câte 200 g file de vită, miel și porc •1 felie groasă de șuncă afumată •8 creveți (fără carcasă) •câte 150 g broccoli și conopidă •150 g morcovi •200 g fasole verde •1 l ulei de floarea soarelui

 

Preparare:

1. Pentru sosul de roșii, amestecați sucul și coaja de lămâie cu muștarul, sarea, piperul Cayenne, ketchupul și pasta de roșii.

2. Pentru sosul cu verdeață, spălați verdeața, apoi toca­ți‑o. Amestecați-o cu smântâna, iaurtul și coaja de lămâie, apoi sărați sosul și piperați-l.

3. Tăiați carnea cubulețe. Tăiați șunca fâșii. Uscați creveții pe un șervet de bucătărie. Pregătiți legumele, fierbeți fasolea cca. 15 min., opăriți restul legumelor în apă cu sare cca. 2 min., apoi scurgeți-le. Așezați totul pe un platou.

4. Încingeți uleiul și păstrați-l cald, eventual pe o plită. Înfigeți legumele și carnea într-o frigăruie și pră­jiți-le 3-5 min. Serviți-le împreună cu sosurile pregătite.

Timp de preparare: 60 de minute/ cca. 740 kcal/porție

Fondue franțuzesc

Ingrediente (6 porții): •1 cățel de usturoi •20 ml lichior de vișine •250 ml vin alb sec •1 kg brânză Gruyère (sau fondue de brânză) •câte 1/2 ardei gras roșu și verde •boia de ardei dulce •1 salată verde •4 roșii •1 castravete •2 linguri oțet •sare, piper •zahăr •4 linguri ulei •baghetă

 

Preparare:

1. Tăiați usturoiul în jumătate și frecați cu el vasul în care veți pregăti sosul fondue. Turnați lichiorul de vișine, vinul și adăugați brânza. Lăsați-o să se topească având grijă să ames­te­cați continuu, pentru a nu se prinde de fundul vasului.

2. Pregătiți ardeiul, tăiați-l cubulețe, încorporați-l în brânza de pe foc și condimentați-o cu boiaua de ardei.

3. Pentru gar­ni­tură, pregă­tiți salata, roșiile și castravetele, apoi tăiați-le mărunt. Așezați-le pe farfurii. Amestecați oțetul, sarea, piperul și zahărul. Tur­nați uleiul încet și amestecați bine. Turnați marinata peste salată. Tăiați pâinea cubulețe și serviți-o împreună cu salata și sosul fondue de brânză. Poftă bună!

Preparare: 15 minute/cca. 830 kcal/porție

Fondue de ciocolată

Ingrediente pentru 4 porții:  500 g cioco­lată amăruie  15 g unt de cocos 
 1 lin­gură lichior de portocale  500 g zmeură, căpșune și alte fructe

1. Se toacă bine ciocolata și se topește la foc moale împreună cu untul de cocos.
2. Vasul se așază apoi pe un reșou special 
de fondue care va păstra ciocolata caldă 
și fluidă.
3. Se spală bine și se taie bucăți, după caz, diferite fructe: căpșune, zmeură, mure, kiwi, ananas, boabe de strugure. Se pot folosi orice fel de fructe, dar neapărat dintre cele 
de culoare roșie, care, datorită culorii și vitaminei C conținute, au efect afrodiziac.
4. Se aranjează fructele pe țepușe sau scobitori mai lungi și se servesc cu fondue 
de ciocolată.
Preparare: 25 min. Per porție: 570 kcal

Sfat!
Pentru o variantă mai specta­culoasă, în loc de reșou de fondue se poate folosi o mini-fântână de ciocolată. În lipsă de fântână sau de reșou special de fondue, vasul cu cioco­lată fluidă se poate așeza pe o lampă de aromaterapie bine încinsă sau – mai erotic și mai spectaculos – pe o piatră plată încinsă bine în prealabil pe plită sau în cuptor și așezată pe o bucată de pâslă groasă care stă pe o tavă. Atenție însă: potriviți perfect forma vasului de fondue cu suportul lămpii de aromaterapie sau cu piatra încinsă, nimeni nu își dorește un accident casnic în loc de un moment romantic! Dacă nu vreți niciun fel de complicații, aduceți vasul ca atare la masă și consumați repede ciocolata, ca să nu apuce să se solidifice.

Citeste si:

sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Brânză fină – cu garnituri picante

Next:

Rulou cu șuncă și pâine

You may also like

Post a new comment