Flori care te vindeca

27 June of 2016

Le alegem înainte de toate pentru frumu­sețea și parfumul lor îmbietor. Dar multe dintre flori au nu doar calități decorative, ci și virtuți terapeutice de excepție. Te invităm să le descoperi!

Viața modernă, cu tot con­fortul și tehnologiile avan­sate pe care ni le oferă, poate fi totuși ex­trem de stresantă. Cu toa­te că nu putem face prea multe în ceea ce privește șomajul, creșterea prețurilor la combustibil ori traficul infernal din marile orașe, există tehnici care ne pot ajuta să ne reducem nivelul de stres, să ne înfrumusețăm mediul și să ne îmbunătățim sănătatea. Arma secretă pe care ți-o propunem de data aceasta: florile. Te poftim să le descoperi puterile de-a dreptul tămăduitoare.

pexels-photo-109083-large

Trandafir
Nume latin: Rosa rugosa.
Petalele trandafirului au pro­pri­e­tăți regenerative și diuretice, iar fructele (care sea­mănă cu măceșele) sunt bo­gate în vitamina C și bio­flavonoide, care au pu­terni­ce efecte an­ti­oxi­dante. Cea­iul de trandafir te ajută să elimini toxinele din organism, curăță ficatul și vezicula biliară, luptă contra in­fec­țiilor digestive (dizenterie, diaree, gastroenterite), combate edemele, scade febra.
Infuzia se prepară cu 1–2 lingurițe de petale uscate la 250 ml apă clocotită. Fierbe amestecul câteva minute, apoi oprește focul. Acoperă vasul pentru 10 minute și ulterior strecoară licoarea. Bea 2 căni pe zi.
Compresele cu infuzie din petale sunt eficiente în caz de cuperoză și ten gras. Sub formă de gargară, infuzia este utilă în stomatită și afte.

Macul de câmp
Nume latin: Papaver rhoeas (a nu se confunda cu celelalte două specii de mac roșu de câmp, Papaver dibium și Papaver argemone).
Petalele delicate ale macului de câmp au efecte calmante remarcabile și sunt un remediu excelent îm­potriva afecțiunilor pulmonare și intestinale. Poți adăuga petalele în salate sau le poți folosi sub formă de infuzie, sirop ori tinctură.
Pune o linguriță de petale uscate la 250 ml apă clocotită. Acoperă vasul 10 minute, apoi strecoară. Bea o cană de două ori pe zi. Infuzia calmează tusea (acționează ca expectorant în caz de bronșită și ră­ceală), are efecte sedative (combate nervozitatea și insomnia),
alină durerile.

Panseluța de câmp
Nume latin: Viola tricolor. Este cunoscută și sub numele de trei-frați-pătați.
Este un puternic detoxifiant, ceea ce permite ca utilizările ei terapeutice să fie ex­trem de diverse. Este cel mai bun elixir în bolile de rinichi și de piele. Fitoterapeuții recomandă panseluța de câmp ca remediu în tuse, constipație, bronșită, tulburări renale, astm, alergie, eczemă, herpes, urticarie, acnee sau dermatoze. De la plantă se folosesc tulpina, frunzele și florile, care se usucă, apoi se pisează.
Infuzia se prepară cu două lingurițe de plantă la 500 ml apă clocotită. Se infuzează 10 minute, apoi se strecoară. După ce s-a răcit poți adăuga o felie de lămâie și o poți îndulci cu miere sau zahăr. Bea două căni pe zi, dimineața pe stomacul gol, timp de trei săptămâni.
Dacă te supără eczema, urticaria sau acneea, aplică pe zonele afectate comprese cu infuzie din panseluță, preparată cu
4 linguri de plantă mărunțită la 250 ml apă clocotită. Acoperă pentru 30 de minute, apoi strecoară.

Floarea pasiunii
Nume latin: Passiflora incarnata.
Floarea pasiunii este folosită de sute de ani datorită efectelor sale sedative. Astăzi, medicina naturală o recomandă ca remediu în anxietate, insomnie, stres puternic, tulburări digestive de origine nervoasă (de exemplu, sin­dro­mul colonului iritabil), Parkinson (rela­xează mușchii), ameliorează simptomele menopauzei. Se folosesc frunzele plantei, uscate.
Peste o linguriță de plantă toarnă 250 ml apă clocotită. Lasă să infuzeze câteva minute, apoi strecoară. Bea o cană seara, cu o oră înainte de culcare.

Citeste si:

Text: Angela Cîlțan

Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Previous:

Conjunctivita. Cateva sfaturi

Next:

Natura sursă de sănătate

You may also like

Post a new comment