Fitoterapie pentru tulburări feminine

16 August of 2017

Știai că peste 60% dintre femei se confruntă cu diferite neplăceri menstruale, precum menstruații dureroase sau abundente, ciclu neregulat, sindrom premenstrual? Sau că nouă din zece femei vor suferi cel puțin o dată în viață de cistită? De ce apar aceste dereglări și cum poți scăpa de ele? Plantele îți pot fi de mare ajutor.

Ficatul înainte de toate
Tulburările feminine sunt adeseori con­se­cința unei alimentații necorespunzătoare, a stresului, dar și a disfuncționalităților în activitatea ficatului (acestea din urmă conduc în special la dezechilibre ovariene). Fi­catul are o influență majoră asupra secreției endocrine. Când funcționează corect, el reglează și activitatea altor glande, ferind organismul de toate problemele legate de menstruație. Dimpotrivă, când ficatul nu își îndeplinește corect funcția, apar tulburări în timpul menstruației ori al ovulației, precum migrene, grețuri, amețeli, dureri, retenție de apă. Așadar, înainte să tratezi dereglările menstruale în sine este necesar să te ocupi de detoxifierea ficatului și a veziculei biliare.

Poți face acest lucru cu ajutorul infuziilor de plante (rozmarin, cicoare, trifoiște de baltă, anghinare), al supli­men­telor alimentare cu silimarină și, bi­ne­înțeles, adoptând o alimentație adecvată, compusă în principal din fructe și legume. Evită alcoolul, carnea grasă, lactatele cu conținut mare de grăsimi și dulciurile.

Ciclu neregulat
Menstruația este abundentă, apare neregulat sau chiar lipsește uneori? Iată plantele care te ajută:
● Pelin. Este un remediu util dacă te confrunți cu dereglări ale ciclului, probleme hepatice, viermișori intestinali. Se prepară o infuzie cu o linguriță de plantă la 200 ml apă clocotită. Se acoperă vasul și se lasă să infuzeze 10 minute. Se bea câte o cană cu 30 de minute înaintea meselor principale.
● Salvie. Reglează ciclul și combate durerile menstruale. Infuzează 20 g de plantă la un litru de apă clocotită și bea trei căni pe zi. Cel mai bine este să folosești tinctura de salvie: 50 de picături de două ori pe zi, timp de cel puțin două luni.
● Gălbenele. Reglează ciclul, calmează durerile, dar are și efecte depurative, antiseptice și cicatrizante. Infuzează o lin­guriță de plantă la 200 ml apă fierbinte. Timp de o săptămână înainte de menstruație bea câte o cană înaintea meselor principale.
● Răchitan. Este o plantă recomandată în cazul men­stru­ațiilor abundente sau pre­lungite. Pune 50 g flori de răchitan la un litru de apă, fierbe 10 minute, lasă să se răcească și apoi strecoară. Bea 2-3 căni pe zi în timpul menstru­ației.
Important! Dacă ciclul menstrual se prelungește cu mai mult de 2-3 zile față de durata obișnuită sau dacă sângerările sunt puternice, adresează-te neîntârziat medicului.

Dureri menstruale
Te chinuie în fiecare lună durerile menstruale? Alege una dintre rețetele pe care ți le propunem. Ca să aibă efect, ceaiurile trebuie băute cu cel puțin trei zile înainte de menstruație.
● Angelică. Este utilă în caz de dureri menstruale sau de absență a menstruației, în special dacă există și simptome precum anemie, slăbiciune, balonări, migrene, amețeli. Infuzează 40 g rădăcină sau semințe la un litru de apă. Bea o cană de trei ori pe zi, după mese.
● Coada-șoricelului. Ajută la calmarea durerilor menstruale, dar este ideal și pentru tulburări de circulație, varice, hemoroizi. Infuzia se prepară cu 30 g de plantă la un litru de apă clocotită. Se beau trei căni pe zi.
● Călin. Combate crampele menstruale. Pune 30 g plantă la un litru de apă, fierbe 10 minute, apoi strecoară. Bea trei căni pe zi.
● Traista-ciobanului. Calmează durerile și, în plus, are efect antihemoragic, fiind recomandat pentru menstruații dureroase sau abundente. Se beau 2-3 căni pe zi de infuzie pre­parată din 2 lingurițe de plantă la o cană cu apă. Poți folosi tinctura de traista-ciobanului: 30 de picături de trei ori pe zi.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Remedii naturale pentru probleme enervante dar minore

Next:

Soluţii naturale împotriva sindromului premenstrual

You may also like

Post a new comment