Fitness în apă: sănătate și frumusețe

21 November of 2018

Considerată un program de antrenament mai puțin solicitant, 
gimnastica acvatică era destinată în special femeilor gravide și persoanelor mai în vârstă. Cu toate acestea, aquagym, o activitate sportivă care a luat amploare în ultimul timp, s-a dovedit a oferi beneficii multiple oricărei pasionate de fitness, iar orele de exerciții pot lua 
forme diverse, printre care step, zumba, kickboxing, tai chi sau yoga.

Gimnastica în apă este o metodă excelentă de a face mișcare fără să forțezi articulațiile sau corpul în general“, spune Cristina Alexandrescu, instructor de înot și aquagym. Schimbarea rutinei exercițiilor de aerobic de pe uscat în mediul acvatic are avantaje incontestabile datorită rezistenței și flotabilității apei, iar antrenamentul este revigorant, cu un impact redus asupra musculaturii și mai puțin dureros. Primii care vor simți efectele sunt cei cu probleme de spate sau artrită. „Această activitate fizică nu pune deloc presiune pe coloana vertebrală, iar persoanele supraponderale, care au dificultăți în a face mișcare pe sol și pe aparatele din sala de fitness, se vor bucura datorită faptului că apa face corpul cu cel puțin 30% mai ușor“, zice Cristina.

Beneficii de luat în calcul

Eliminarea kilogramelor în plus, tonificarea musculaturii, îmbunătățirea circulației sangvine și limfatice, reducerea tensiunii arteriale, eliminarea stresului, combaterea celulitei, artrozei, a durerilor pre- sau postoperatorii sunt doar câteva dintre efectele imediate resimțite. „În timpul unui antrenament de aquagym de doar 30 de minute, corpul consumă până la 600 de calorii, adică echivalentul celor pierdute într-o oră și jumătate de înot. În plus, aceste exerciții nu provoacă febră musculară“, ne îndeamnă Cristina. În mod evident, numărul caloriilor arse variază în funcție de intensitatea exercițiilor, temperatura și adâncimea apei.

Este bine de amintit că nu trebuie să știi să înoți ca să poți practica acest sport, iar ca rezultatele să fie vizibile, instructarea recomandă ședințe bisăptămânale. Un studiu din 2007 a scos la iveală faptul că, după doar trei luni de antrenament regulat și susținut, participanții au câștigat putere, rezistență și flexibilitate, devenind mai agili în mișcări. Spre deosebire de exercițiile clasice de ridicări de greutăți, care necesită un efort mărit de a împinge sau de a trage ținând cont de forța gravitațională, gimnastica acvatică nu solicită aceste forțe, iar mișcările sunt naturale, suple și mult mai ușoare.

Tot din aceste motive, aquagym reduce semnificativ presiunea asupra articulațiilor, iar hidroterapia este o metodă foarte bună de a scăpa de efectele negative ale artritei. În altă ordine de idei, când ne gândim la vacanță, nu întâmplător ne imaginăm o plajă cu nisip fin și o mare azurie.

Conform cercetătorilor polonezi, să admiri valurile și să asculți sunetele produse de acestea este una dintre cele mai relaxante activități din câte există. Iar dacă ai șansa să te și bălăcești, poți scăpa de stres sau de anxietate. De altfel, la starea de bine contribuie și presiunea apei asupra corpului, care are un efect benefic pentru circulația sangvină prin scăderea tensiunii arteriale și menținerea unui puls normal. În acest fel, îți păstrezi sănătatea inimii.

Cine face aquagym

Gimnastica în apă nu este limitată de vârstă (din contră) sau de nivelul de pregătire fizică al participanților. Este o activitate extrem de amuzantă dacă o faci în familie sau alături de prieteni. „Aquagym poate fi practicată atât de persoane în vârstă, cât și de cele tinere, dar se adresează și femeilor gravide care vor să-și tonifice musculatura și să-și pregătească corpul pentru naștere“, afirmă Cristina Alexandrescu. 
Cu toate acestea, exercițiile fizice nu sunt indicate celor care suferă de boli de inimă, diabet, epilepsie, insuficiență respiratorie sau boli de piele. De asemenea, dacă viitoarea mămică a avut avorturi spontane sau serclaj, nu este recomandat acest tip 
de antrenament.

Bine de știut

Reguli de bază pentru un antrenament vertical. Cum să ai echilibru și să te obișnuiești cu noua dinamică acvatică 

Lasă-ți corpul să plutească, nu îți încorda musculatura și îți vei da seama că poți face mișcări mult mai ample decât pe uscat.

Pentru executarea corectă a exercițiilor, nivelul apei trebuie să fie între talie și piept. În apă mai puțin adâncă îți vei brusca articulațiile, iar în apă prea adâncă nu vei avea echilibru.

Dacă nu ești într-o piscină și te antrenezi în ape naturale, poartă pantofi speciali de protecție.

Intensitatea exercițiilor crește dacă mărești viteza mișcărilor. Cu toate acestea, ritmul cardiac va fi cu până la 20% mai redus decât dacă ai face gimnastică pe sol.

Coordonează mișcările și ține-ți echilibrul cu ajutorul picioarelor și al mâinilor. Aliniază corect corpul: coloana stă dreaptă.

Chiar dacă nu îți este cald și nu pari să transpiri, este important să te hidratezi corespunzător.

Fii atentă la indicațiile date de instructorul de aquagym și încearcă să execuți cât mai corect mișcările. 

Exemple de exerciții

Încălzire. Este esențială în orice tip de antrenament, iar în cazul de față se începe, în apă, cu un mers ușor de câteva minute, timp în care miști brațele. 
Apoi contractă musculatura abdominală și menține-te la suprafață înotând în poziție verticală (călcarea apei). Crește treptat intensitatea mersului până ajungi să faci pași lungi și rapizi. Termină încălzirea cu jogging.

K-Treads. Este un tip de exercițiu care lucrează mai multe zone ale corpului: spate, piept, abdomen, brațe, picioare și fese. Începe prin a călca apa și prin a executa mișcări circulare cu mâinile. Ridică piciorul drept, îndreaptă-l și ține-l la nivelul taliei. Menține poziția timp de cinci secunde, continuând să faci cercuri cu mâinile, apoi schimbă rapid picioarele. Repetă această mișcare alternantă timp de 30 de secunde.

Mișcări de karate. Împinge cu putere în față mâinile și picioarele (pe rând) ca și cum te-ai lupta cu un adversar imaginar. Exercițiul are beneficii cardiovasculare. Pentru acest tip de antrenament, nivelul apei trebuie să fie ridicat astfel încât brațele să fie scufundate. Ridică genunchiul stâng și lovește cu piciorul în sus, atingând ușor mâna dreaptă (și ea întinsă în față). Pentru intensitate mai mare, poți folosi greutăți.

Reguli de conduită când folosești o piscină publică

Înainte și după antrenament, dușul este obligatoriu.

Alege să porți un costum de baie decent, comod și care se pretează la exercițiile de aquagym.

Părul este strâns în coadă, iar folosirea căștii de baie este obligatorie.

Nu intra în piscină dacă ai răni deschise pe corp sau probleme dermatologice.

Nu te arunca în piscină, folosește scările de acces.

Respectă spațiul celorlalți participanți la antrenament, nu stropi, nu sta pe marginea piscinei de vorbă în timpul antrenamentului.

La nevoie, folosește doar toaleta, nicidecum bazinul.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Ada Oprea
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Vrei să rămâi tânără? Dansează!

Next:

Trucuri ca sa-ti mentii coloana in forma

You may also like

Post a new comment