„Fetele mele au dreptul la o viață mai bună“

31 July of 2014

credit foto: Habitat For Humanity Romania

credit foto: Habitat For Humanity Romania

Un principiu nescris, dar extrem de adevărat, spune că două mâini care ajută sunt mai sfinte decât cele care doar se roagă. Iar minunile divine nu întârzie să apară. Și unde-s doi puterea crește – este exact ce s-a întâmplat cu familia Ene.

Elena Ene (44 de ani) locuiește în comuna Cristian, din județul Brașov, și își crește singură cele două fetițe gemene, Alina Ioana și Bianca Maria, în vârstă de opt ani. Tatăl lor le-a părăsit la scurt timp după nașterea prematură. O poveste care nu este unicat, dar care se complică, pentru că Elena este bolnavă și nu poate avea un loc de muncă stabil, singura sursă de venit fiind alocaţia copiilor, adică 400 de lei pe lună. Din acest motiv, ea trudeşte pentru a le asigura cele necesare traiului zilnic.

Viața unei luptătoare. La vârsta de 7 ani, Elena a fost lovită pe trecerea de pietoni de o maşină, suferind un traumatism cranio-cerebral. A fost în comă timp de 18 zile, iar partea stângă a corpului i-a fost paralizată. A stat mult timp în spital. După o recuperare parţială (suferă în continuare de o semipareză-stânga), a continuat să meargă la şcoală, însă la vârsta de 11 ani viaţa a fost din nou crudă cu ea. Tatăl ei a murit, iar cei 3 fraţi au plecat de acasă și ea a rămas doar cu mama sa. Elena are nevoie de tratament în fiecare lună, pentru că suferă de epilepsie, care îi provoacă cam 4-6 crize lunar, iar tratamentul costă în jur de 150 de lei.

Nevoia unui trai decent. Casa în care locuiește familia Ene este moştenire de la părinţi. Încălzirea era făcută de o sobă de tablă pe care mama şi gătea, iar chiuveta era în curte. La fel și WC-ul putred din lemn era un pericol pentru cele două fetițe, cărora le era frică să iasă noaptea afară. „Instalația electrică și tavanul trebuie reparate neapărat. De multe ori le dau fetelor seara turte din făină, apă și sare. Cea mai mare dorință este ca fetele mele aibă un loc mai bun în care să crească, să învețe și să se joace“, spune Elena.

Ajutorul. Casa familiei Ene a fost complet renovată, instalația electrică și acoperișul au fost înlocuite, a fost construită o cameră pentru baie și a fost racordată la apă curentă și canalizare, într-un proiect comun Habitat for Humanity România, Raiffeisen Bank și Asociația Diaconia Ajutor Internațional din Brașov. La re/construcția casei au ajutat atât fetițele și mama lor, cât și voluntari internaționali sau corporatiști români. Mai mult, voluntarii care muncesc pe șantierele Habitat for Humanity România își acoperă toate costurile logistice (cazare, masă, transport, recreere și administrative) și, în plus, vin cu o donație consistentă pentru sprijinirea nevoii de locuire decentă în România. Timp de două zile, 20 de angajați ai băncii au lucrat cot la cot cu specialiștii Habitat for Humanity România pentru a oferi acestei familii o locuință decentă. Ulterior aceștia din urmă au continuat să lucreze pentru finalizarea renovării. „Sunt foarte fericită, sunt fără cuvinte. Acum trăim în condiții decente. Singuri, nici în trei vieți nu reușeam să facem casa să arate așa. Sunt impresionată de gestul voluntarilor, de calitatea muncii care s-a făcut. Le mulțumesc mult tuturor celor care ne-au ajutat, să le dea Dumnezeu sănătate, și voluntarilor, care au rupt de la ei și ne-au vizitat și după aceea, cu alimente, cu un calculator pentru fete. Nu ne așteptam niciodată la un asemenea ajutor“, zice vizibil emoționată Elena.

O mamă eroină. Mădălina Cojocaru este una dintre voluntarii care au ajutat familia Ene. Ea povestește că, ajunsă pe șantier, a început să rostuiască faianța din baie. „Nu mai făcusem asta niciodată, așa că m-am băgat la făcut chitul pentru rosturi. Eram foarte curioasă să o cunosc pe dna Ene, însă nu-mi place să intru așa, cu bocancii, în viața oamenilor. Ea a venit să lucreze cu mine. Eram lângă Elena și simțeam aceleași emoții pe care un fan le are lângă vedeta căreia vrea să-i pună toate intrebările așezate în minte de-a lungul timpului. Am considerat mereu că oamenii n-au niciun merit pentru simplul fapt că au devenit părinți, adevăratul merit
îl au pentru felul în care-și cresc copiii. Elena este «o mamă eroină», o mamă peste toate mamele din lume. Mi-a povestit cu drag despre fetele ei. Eu mă așteptam să întâlnesc doi copii timizi, închiși și stingheri în față mulțimii de oameni care venise să le renoveze casa. Au apărut cele două domnișorele, care s-au împrietenit imediat cu toată lumea. Urmau să meargă la antrenamentul de biatlon, unde au fost înscrise cu ajutorul unui ONG. S-au întors de la școală și-au luat câte o cască de constructor și au început să ajute la treabă, așa cum poate un copil care abia a împlinit 8 ani. Mi-au prezentat pisica și iepu-rașul lor. Când a fost nevoie să cumpere ceva de la magazin, s-au urcat imediat pe role și au plecat cu avânt. Doi copii minunați, inteligenți, curați și educați. Sper din suflet că realizați considerația de care este demnă această femeie“, ne povestește Mădălina.

Extra Info

Habitat for Humanity România este una dintre cele mai importante organizații din România în domeniul locuirii sociale. Viziunea sa este o lume în care toți oamenii au posibilitatea să locuiască decent. Din 1996 construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. Prin cele șapte filiale ale sale din Beiuș, Cluj, Rădăuți, Comănești, Pitești, Cumpăna și Craiova a ajutat peste 16.000 de persoane să aibă un loc decent în care să trăiască, prin construcții de case și reabilitări, și alte 20.000 prin programele de prevenție și răspuns la dezastre.
Contul pentru donaţii în RON/ EUR/USD este:
Cod IBAN: RO25 BRDE 050S V150 1751 0500 BRD, Sucursala Oradea

Ada Oprea

Comments

comments

Previous:

Ia românească, brandul nostru de țară

Next:

„Sunt mamă singură, dar sunt împlinită“

You may also like

Post a new comment