Fermecătorul Maramureș

22 April of 2011

Un loc în care tradiția locului se împletește cu frumusețile naturii și cu spiritul vesel al oamenilor

Foto: Cristian Niculescu

Pitoresc şi tradiţional, Maramureşul îşi păstrează ritmul său natural la început de veac XXI, dezvăluind călătorului ajuns în cea mai nordică regiune a ţării un ansamblu de obiective unice din punct de vedere istoric şi cultural în întreg peisajul rural românesc. Viaţa satului maramureşean îşi deapănă de secole aceeaşi poveste, suspendată parcă într-un cadru neafectat de curgerea implacabilă a timpului.

Muzeul Satului Maramureşean
Lemnul, esenţă a acestui tărâm binecuvântat, a devenit, graţie talentului artiştilor populari, operă nemuritoare reflectată în arhitectura specifică locului. Mănăstiri, case şi porţi din lemn masiv istorisesc fiecărei generaţii, prin simbolurile sculptate cu migală, o poveste despre un trecut ancorat în prezent, raportat la tradiţie şi obiceiuri strămoşeşti. Toate aceste creaţii, cărora li se adaugă elemente specifice de port popular, mobilier şi ţesături din borangic, sunt prezentate în incinta Muzeului Satului Maramureşean miilor de turişti ajunşi pe aceste meleaguri, an de an. Amenajat în aer liber în urmă cu trei decenii, muzeul reuneşte o serie de capodopere ale arhitecturii ţărăneşti, locuinţe tipic maramureşene, porţi impunătoare cu acoperiş, fântâni în cumpănă, grajduri şi, deasupra tuturor, o biserică de secol XVI, locul spre care se îndreaptă toate uliţele satului. Cele peste 30 de gospodării sunt răsfirate
în­tr-un spaţiu mioritic, cu pante domoale şi înverzite, fiecare locuinţă ilustrând o zonă aparte a Maramureşului istoric, de la Iza la Mara, Borşa, Vişeu, Tisa şi până în bazinul Ruscovei. Muzeul Satului Maramureşean este amplasat pe Dealul Dobăieş din Sighetul Marmaţiei şi poate fi vizitat în fiecare zi, de marţi până duminică, între orele 10.00 și18:00.

Cimitirul Vesel
La nici 20 km de oraşul Sighetul Marmaţiei, în localitatea Săpânţa, a luat naştere la mijlocul anilor ’30 singurul cimitir din lume în care epitafurile sunt redactate într-un stil liric, satirizat. Crucile din lemn, colorate în nuanţe vii de roşu, verde, galben şi cu fundal predominant albastru, prezintă, alături de inscripţia versificată, şi o scenă pictată naiv din viaţa decedatului. Autorul primelor monumente funerare de acest gen a fost artistul local Stan Ion Pătraş. Se pare că atitudinea veselă în faţa morţii care l-a inspirat pe sculptor a reprezentat o tră­sătură de caracter specifică strămoşilor daci. Deşi atestată documentar cu secole în urmă, localitatea ce numără doar 3.000 de locuitori şi-a dobândit faima în prezent şi a devenit un reper turistic inedit datorită cimitirului muzeu.
Maramureşul nu poate fi descris în doar câteva cuvinte, iar întreaga regiune abundă în obiective care fascinează turiştii, sădindu-le în suflet dorinţa de a reveni mereu şi de a se bucura de liniştea şi farmecul acestui încântător colţ de rai.

O parte din gospodăriile aflate în incinta Muzeului Satului Maramu­reșean sunt dotate complet cu piese originale de mobilier. Mobilierul țărănesc specific zonei cuprinde lăzi de zestre, dulăpioare pentru vase, scaune simple și lavițe, iar pereții sunt împodobiți cu ștergare și covorașe cusute manual.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Băile Tușnad, mofete și ape minerale

Next:

Fărâme de istorie – Odinioară se înălțau mândre cetăți…

You may also like

Post a new comment