Fereste-te de micoze!

11 February of 2016

Micozele sunt deseori lipsite de gravitate, dar creează disconfort, atât din punct de vedere estetic, cât și din cauza simptomelor supărătoare. Ca să te poți bucura în voie de piscină ține seama de câteva măsuri simple de igienă.

Ciupercile adoră căldura și umezeala, care le oferă condițiile perfecte pentru a se înmulți în voie. Vara, când transpirăm abundent și petrecem mai mult timp pe plajă, în ștranduri sau la piscină, suntem mai expuși riscului de a contracta o micoză.

Hai să vedem ce poți face ca să ții departe de tine asemenea neplăceri.

Originea micozelor

Micozele sunt infecţii cauzate de ciuperci microscopice, care pot „ataca” pielea, unghiile, părul, dar și mucoasele ce căptușesc cavitatea bucală, tubul digestiv, căile respiratorii, organele genitale. Ciupercile se dezvoltă cu ușurință acolo unde există umiditate și căldură, apari­ția lor fiind favorizată de lipsa de igienă, transpirație excesivă, purtarea îmbrăcămintei sintetice, a ciorapilor sintetici,
a pantofilor sport care împiedică pielea
să respire.
Poți contracta o infecţie micotică prin contactul direct cu o persoană deja infectată ori prin contactul cu suprafeţe şi obiecte contaminate (încălţăminte, şosete, covoraşele de la piscine sau saune etc.). Ștrandurile, piscinele, plajele, saunele sunt locuri favorabile contaminării cu micoze.

Iată care sunt cele mai frecvente tipuri de micoză

Micoza pliurilor (intertrigo)

Acest tip de micoză, foarte contagioasă, se manifestă la nivelul pliurilor pielii: zona inghinală, axile, spațiile dintre degetele de la picioare și de la mâini, sub sâni, la ombilic. Aceste zone sunt propice dezvoltării ciupercilor, deoarece aici există mai multă transpirație și pielea se macerează ușor.
În general, intertrigo se manifestă prin apariția de plăci roșietice, uneori zemuinde, mâncărimi, senzație de arsură a pielii. Afecțiunea este indusă sau agravată de căldură, umezeală, macerarea pielii, fricțiune, purtarea de haine strâmte care nu lasă aerul să circule, igienă precară. Poți contracta o asemenea micoză la piscine, saună, dușuri publice.
Micoza trebuie tratată rapid, ca să împiedici extinderea infecției în alte zone ale corpului și ca să previi transmiterea ei altor persoane. În afară de tratamentul cu antifungice recomandat de medic sunt necesare și alte măsuri: menține uscată pielea în zona pliurilor, expune zonele la aer cât mai des, evită hainele strâmte și elastice.

Pitiriazis versicolor

Este o micoză localizată în special la nivelul pieptului, spatelui, umerilor, cefei, dar poate apărea și pe brațe, față, abdomen, coapse. Infecția este contagioasă, dar nu se cunoaște modul ei de transmitere.
Se manifestă prin apariția de pete rotunde sau ovale, de culoare albă în zonele expuse ale pielii și de culoare roz sau roșu-maroniu în zonele acoperite. Petele sunt netede, cu margini bine delimitate. La început sunt de dimensiuni mici (diametru de 3-4 mm), dar apoi se extind, iar uneori se unesc și formează pete întinse. Senzația de mâncărime poate lipsi. Dacă este scărpinată, pielea face cruste. Pitiriazis versicolor este cauzată de ciuperca numită „Malassezia furfur”, ce trăiește în mod normal pe suprafața pielii, dar care în anumite condiții se înmulțește rapid, în special vara, când căldura și umiditatea sunt crescute.
Afecțiunea se tratează cu antifungice locale (șampoane, săpunuri etc.). Dacă iritația este severă, dacă nu răspunde la tratamentul local sau recidivează se recomandă preparate antifungice pe cale orală. Petele albe pot persista câteva luni după vindecarea micozei.

„Piciorul de atlet”

Este o micoză frecvent întâlnită la persoanele ce transpiră abundent în încălțămintea sport.
Cum se manifestă? La început apare o iritaţie între ultimele trei degete de la picioare. Apoi apar mâncărimile, care pot fi foarte intense, senzaţia de usturime, roşeaţa. Pe măsură ce boala avansează, leziunile macerează, pielea se descuamează şi crapă, apărând fisuri care jenează la mers. Unghiile afectate se subţiază şi se deformează. Netratată, infecţia poate cuprinde talpa, iar leziunile
se pot suprainfecta cu bacterii, în special stafilococ.
Micoza este contagioasă și poate fi contractată din locurile publice, precum dușurile din vestiare sau ștranduri,
de la piscine.
Formele moderate de micoză pot fi tratate cu creme sau spray-uri antifungice, care se vor aplica timp de câteva săptămâni. Dacă va fi cazul, medicul va prescrie un tratament mai puternic.

Micoza unghiilor

Primele semne ale acestui tip de micoză le reprezintă modificarea culorii și structurii unghiei. Unghiile capătă culoarea albă, galbenă sau maro deschis, își pierd luciul și transparența, devin fragile, sfărâmicioase și îngroșate, capătă aspect neregulat, deformat.
Onicomicoza (micoza unghiilor) se transmite prin contactul direct cu o persoană bolnavă, prin folosirea în comun a obiectelor personale (încălțăminte, unghieră, forfecuță, pilă de unghii, prosop etc.), dar poate fi contractată și de la piscină, ștrand, săli de gimnastică.
Formele ușoare pot fi tratate cu unguente antimicotice, iar în formele medii și severe se recomandă antifungice pe cale orală.

Citeste si:

Adevar si mit despre antibiotice

 

 

Articol exclusiv online
Text: Angela Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Bolile triroidei

Next:

Adevarul despre vitamine

You may also like

Post a new comment