Feng shui si plantele

05 May of 2016

Aplică regulile și învățăturile feng shui pentru a avea parte de noroc, bogăție și liniște interioară

Originile artei și învățăturii feng shui sunt la fel de vechi precum cultura chineză. Inițial, această practică urmărea găsirea unui loc bun pentru înmormântare, întrucât chinezii credeau că în felul acesta urmașii celor plecați din lumea viilor vor avea parte de pace și de prosperitate.

Expresia feng shui apare pentru prima dată într-un text antic din secolul al VI-lea: „Chi călărește vântul (feng), dar este reținut când întâlnește apa (shui)“. Cu timpul, tehnicile feng shui au început să fie aplicate pentru găsirea unui loc bun pentru construirea casei și, ulterior, amenajarea locuinței în acord cu principiile energiei vitale, chi, care străbate pământul și lumea la fel cum sângele străbate și însuflețește corpul uman.

feng shuiEnergia vitală

Chi este un concept greu de definit. Este descris ca respirație sau energie vitală. Se găsește în mediul din jurul nostru și este purtat de aer.

Vânturile puternice dispersează chi-ul, iar apa îl reține. Barierele naturale sau cele create de om (munții, clădirile, zidurile sau mobila) blochează mișcarea chi-ului. În caligrafia chineză, chi este reprezentat ca abur deasupra unui vas cu orez, care oferă hrană.

El este esența care hrănește și energizează natura, creativitatea, întreaga existență. Dacă toate lucrurile din jurul nostru posedă energie vitală, feng shui constituie arta și practica de a găsi locuri favorabile pentru case și de a le amenaja astfel încât ele să permită fluxul liber al chi-ului, care să hrănească și să susțină calitatea vieții

O ambianță plăcută

Principalul instrument folosit în practica feng shui este compasul lo’pan, cu ajutorul căruia se analizează orientarea unui loc în funcție de ușa de la intrare, patul și vatra (bucătăria) casei.

Cu ajutorul lui se stabilește unde este bine să fie dormitorul, sufrageria, baia. Într-o locuință de bloc, deja împărțită în câteva camere, practica feng shui ajută la armonizarea și echilibrarea curgerii energiei.

Cum puține locuințe de bloc sunt construite conform principiilor feng shui, această veche practică chinezească contribuie la îmblânzirea asperităților, la crearea unei ambianțe plăcute și confortabile, la ajustarea elementelor în exces și la potența­rea celor mai slab reprezentate.

Concret, acest lucru se realizează prin alegerea mobilierului și accesoriilor potrivite, dar și cu ajutorul plantelor. În feng shui, ele sunt considerate elemente favorabile și sunt cele care ne conectează cu natura. O locuință fără plante poate da senzația de neliniște, de înstrăinare.

Ce fel de plante folosim pentru feng shui?

Un aspect important este legat de forma și tipul plantelor din apartament. Din perspectiva feng shui, cele cu frunze ascuțite ar trebui evitate. Indicate sunt speciile cu frunze rotunde sau ovale, mai degrabă moi. Se recomandă cultivarea plantelor lemnificate.

De asemenea, conform acestei teorii, plantele de la birou aduc noroc în carieră. Ele trebuie amplasate în colțurile estice, sud-estice și sudice, pentru a obține efecte benefice maxime. Se crede că lămâii și portocalii sunt simboluri puternice ale norocului și aduc prosperitate în casă. Aceste plante trebuie așezate chiar la intrarea în casă.

Cuplurile care doresc copii nu au voie să amplaseze plante în dormitor. Specialiștii feng shui recomandă în acest caz un coș cu fructe, pentru că ele sunt simbolul fertilității. De asemenea, este contraindicată amplasarea în casă a bonsailor, întrucât ei reprezintă o creștere stopată.

Plantele prea mari din locuință trebuie tăiate regulat, deoarece exemplarele uriașe dau naștere unei energii nu tocmai benefice.
În ce privește florile din vază, ele aduc noroc și bogăție, de aceea este bine ca în sufragerie să se afle mereu un buchet proaspăt. Atenție însă: după ce se veștejesc, florile tăiate trebuie aruncate imediat. Același lucru este valabil pentru plantele din ghivece care s-au îmbolnăvit ori s-au uscat. Este mai benefic să nu aveți deloc plante în casă decât să țineți în locuință exemplare bolnave.

Top 10: cele mai benefice plante de interior

1. Bambusul se dezvoltă în orice condiții de lumină. Poate să crească în pământ sau în hidrocultură și are nevoie doar de apă. Este o plantă excelentă pentru băi și bucătării.
2. Palmierii sunt ideali pentru sufragerie, putând fi folosiți ca elemente separatoare ale spațiului.
3. Plantele cu frunze mari și rotunde sunt foarte apreciate în feng shui. Ele simbolizează bogăția și norocul.
4. Dracena este o specie impunătoare, care arată foarte bine în orice loc din birou sau din locuință.
5. Iedera cu lăstari cățărători și moi îmblânzește liniile dure ale televizorului sau ale rafturilor cu cărți.
6. Plante în suporturi atârnate: alegeți specii cu frunze rotunde, moi, atrăgătoare. Suporturile arată bine în colțurile casei sau la intrare.
7. Ficusul se numără, conform unei cercetări efectuate de NASA, printre plantele cele mai eficiente în purificarea aerului. El contribuie semnificativ la neutralizarea formaldehidei, benzenului, tricloretilenei și amoniacului din aer.
8. Plantele aromatice se cultivă de obicei în vase de ceramică sau se atârnă în suporturi, la înălțimea ochilor, pentru a putea fi culese cu ușurință.
9. Levănțica amplasată în interior stimulează pacea și relaxarea.
10. Florile proaspete nu trebuie să lipsească din locuință în niciun anotimp.

Citeste si:

  1. Plante care te ajuta sa dormi
  2. Plante care trateaza durerea
  3. Plante care vin de hac indigestiei
  4. Lavanda, menta si musetel: trei plante care fac minuni

Articol exclusiv online
Text: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Psihologia casei tale. Ce spune livingul tau despre tine

Next:

Scurt tratat de PISICOlogie

You may also like

Post a new comment