“Femeile, mai speriate de datorii decât bărbații?”

16 August of 2012

wavebreakmedia ltd, 2012/Shutterstock.comAcum 5 ani, Laura era o femeie fericită: îl întâlnise pe bărbatul visurilor ei, cu care se căsă­to­rise, și, la scurt timp, apăruse Lavinia, rodul dragostei lor. În curând, garsoniera s-a dovedit neîncă­pătoare pentru toți trei, mai ales că Mihai, soțul ei, își mai lua de lucru pentru acasă seara, și era deranjat de plânsetele micuței. Așa că au vorbit, s-au socotit și au ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să achiziționeze un apartament cu 3 camere. Au făcut un tur la băncilor ca să se informeze asupra con­di­țiilor de creditare, au pus garsoniera în vânzare, concomitent cu căutarea unui apartament de 3 camere. Cert este că, după cca 6 luni de căutări, discuții, vizi­onări, de dus acte peste acte la bancă, au devenit proprietarii unui frumos apartament într-un cartier înverzit al Bucu­reștiului. Cu rată de 400 de euro la bancă pe lună, pentru 30 de ani. Mobila din garsonieră s-a dovedit insuficientă, așa că au mai cumpărat una-alta pentru casă, mai ales la insistențele Laurei, plătind cu cardurile de cumpă­rături. Viața lor decurgea frumos și senin! În 2009, Laura a rămas din nou însărcinată, pe neașteptate. Deși soțul ei n-a prea fost de acord, ea a insistat să păstreze sarcina. S-a gândit că, deși nu dispun de mulți bani după ce plătesc toate ratele, se vor descurca ei cumva. Numai că așa-zisa criză economică temporară a devenit o realitate de zi cu zi, ce a adus cu sine tăierea salariului lui Mihai, care este bugetar, devalorizarea leului, creșterea tuturor prețurilor și, mai ales, creșterea cheltuielilor lor, de când a apărut și cel de-al doilea copil. „Simt că nu mai pot, că mă prăbușesc din cauza oboselii și a continuei frămân­tări: oare o să avem luna  viitoare cu ce plăti ratele?“ Așa se face că Laura a ajuns extrem de irascibilă și nu mai are răbdare nici
cu copiii.

Ce-ar fi de făcut? Ar fi bine de știut că datoriile nu mai sunt un capăt de ţară în ultimii ani, mai ales că firmele de colectare creanţe încearcă să găsească soluţii pentru semnarea unor angajamente de plată convenabile atât pentru datornic, cât şi pentru bancă. Cu toate acestea, este bine să evităm dificultăţile financiare şi împrumuturile nejustificate. Dacă băr­ba­ţii preferă să se descurce singuri în astfel de situaţii, femeile caută ajutorul familiei şi vor să scape cât mai rapid de stresul financiar al datoriilor pentru a se linişti.

Anul trecut, un sfert dintre români au intrat în datorii, mulţi dintre ei pentru a-şi acoperi cheltuielile lunare, arată un studiu recent comandat de KRUK Inter­national, companie de colectare a cre­an­ţelor. Dintre aceştia, o bună parte sunt femei, deşi statisticile arată că bărbaţii sunt mai predispuşi la acumularea de datorii.
Noi, femeile pasionate de cumpărături, ştim cel mai bine acest lucru. Când trebuie să administrăm şi bugetul familiei, lu­crurile devin mult mai complicate, iar orice datorie acumulată ne face să resimţim un stres financiar mult mai mare decât bărbaţii. Potrivit studiului citat, dacă ar avea datorii, 53% dintre femei ar face tot posibilul să le achite cât mai rapid, cu 5% mai multe decât bărbaţii, iar 23% ar cere ajutorul familiei.
„Primul semn care ar trebui să ne îngrijoreze şi să ne dea de gândit că este cazul să ne analizăm împreună cu partenerul sau familia situaţia financiară este o «balanţă» dezechilibrată a veniturilor şi cheltuielilor: atunci când sumele aferente împrumuturilor şi facturilor depăşesc jumătate din venitul lunar“, explică Isabela Iacob, director general Kruk International.
Specialiştii în finanţe personale ne sfă­tu­iesc ca, atunci când observăm că avem difi­cultăţi financiare, să ne calculăm cu atenţie toate cheltuielile lunare, să verifi­căm de câţi bani avem nevoie pentru a plăti totul la timp şi să tăiem de pe listă cumpărăturile inutile.

Dacă totuşi avem nevoie de un împrumut, trebuie să ţinem seama de mai multe lucruri, fie că apelăm la bancă, fie că apelăm la cunoscuţi. Nu trebuie să îm­prumutăm sume mai mari decât putem returna, iar când solicităm un credit este bine să declarăm situaţia reală a veniturilor noastre, nu să sperăm că aceasta se va îmbunătăţi. În al doilea rând, când luăm un împrumut trebuie să citim toţi termenii contractului şi să respectăm scadenţele ratelor, astfel încât să nu fie nevoie să fie plătite penalităţi. Dacă nu înţelegem toate costurile şi toate condiţiile contractului, cel mai bine este să întrebăm consilierul de credite. O altă regulă de bază este legată de faptul că doar anumite achiziţii merită împrumuturi: cele care ne aduc beneficii pe termen lung. Odată cu instalarea crizei financiare, foarte mulţi români au renunţat la cumpărăturile de impuls, iar acest lucru nu poate fi decât în avantajul nostru.

4 paşi pentru a scăpa de datorii
Dacă totuşi ai acumulat datorii şi o firmă de recuperare creanţe în­cear­că să intre în contact cu tine, este bine să faci tot posibilul să îţi rezolvi problema. Iată cum poţi face acest lucru:
✽Ia legătura cu firma de colectare creanţe care administrează datoria ta şi stabileşte o întâlnire pentru a putea negocia o posibilitate
de returnare a banilor convenabilă şi pentru tine, şi pentru bancă.
✽Calculează-ţi toate cheltuielile şi stabileşte o sumă clară pe care îți permiţi să o achiţi lunar. La întâlnirea sau în ca­drul discuției prin telefon cu reprezentantul firmei de recupe­rare creanţe spune clar care sunt posibilităţile tale actuale.
✽După încheierea angajamentului de plată, trebuie să ai grijă să respecţi termenii conveniţi, altfel vei pierde beneficiul eşalonării debitului în rate convenabile.
✽După ce ai terminat de achi­tat datoriile, ai grijă să nu cazi din nou în capcana lor. Taie de pe listă cheltuielile inutile şi ai grijă să-ţi plăteşti mai întâi facturile şi ratele la bancă, şi abia  apoi gândeşte-te la distracţii şi cheltuieli pentru bucurii personale. Și nu uita: întotdeauna există o soluție!

Material realizat cu sprijinul KRUK International și Rogalski-Grigoriu Public Relations

Comments

comments

Credit foto: Arhiva Hospice Casa Speranței

Previous:

“Prețuim fiecare clipă de viață”

Arhiva UNICEF

Next:

Complet ignorați, copiii invizibili există. Și sunt mulți!

You may also like

Post a new comment