Femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii

13 January of 2016

Femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii – Cine se trezește să facă cafeaua? Tu sau el? Dacă vrei cafea la pat, data viitoare o să ai și un argument științific: femeile au nevoie de mai mult somn pentru a permite creierului lor complex să se odihnească și să se restarteze. Respectiv o femeie trebuie să doarmă în fiecare zi în medie cu 20 de minute mai mult decât un bărbat.

O teorie binecunoscută susținea până nu de mult că femeile sunt mai adaptate activității în condiții de stres, pot rezolva mai multe sarcini în același timp încă din negurile istoriei, când aveau de făcut muncă de culegător și de supravegheat copiii în același timp. Noille cercetări asupra creierului confirmă această teorie: creierul feminin se pare că se adaptează ușor suprapunerii mai multor sarcini, dar pentru a reface această complexitate de legături nervoase are nevoie și de mai mult somn. S-a demonstrat că și bărbații care lucrează într-un regim complex de solicitări, care iau decizii în timp ce mai rezolvă și alte treburi, au și ei nevoie de mai mult somn, dar nu atât de mult ca femeile.

Această nevoie de odihnă a creierului trebuie luată în serios: s-a demonstrat că femeile care nu dorm suficient sunt mai afectate la nivel psihologic decât bărbații care dorm ceva mai puțin decât ar trebui. Pe termen lung, lipsa de somn creează femeilor o stare de disconfort psihic accentuat, cu posibilă depresie sau stări de ostilitate și mânie, în timp ce la bărbați astfel de efecte nu se instalează decât rareori.

Deci… cine se trezește să-ți facă mâine cafeaua? Răspuns: cine te vrea veselă și harnică toată ziua!

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Roxana Melnicu, psiholog
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Probleme cu somnul? Te ajuta uleiurile esentiale!

Next:

O viata fara bacterii

You may also like

Post a new comment