Femei ambițioase, iubiri imposibile

03 February of 2020

De ce insistă când lucrurile nu merg, de ce nu o iau la sănă­toasa când se simt rănite? De ce respingerea le ambițio­nea­­ză și mai tare? Acest articol le este dedicat femeilor ambițioase și puternice, care nu știu că merită mai mult decât o poveste de dragoste ratată din fașă sau una răsuflată deja, fără șanse de resuscitare.

În cartea „Femeile care iubesc prea mult“, Robert Norwood face referire la o categorie de femei care aleg bărbați care nu le vor face niciodată fericite. Motivul nefericirii este că ele aleargă după dragoste exact acolo unde sunt bărbați care nu pot sau nu vor putea să le satisfacă nevoia de iubire și de siguranță.

De ce? Unii bărbați sunt deja într-o relație, dar femeile speră că se vor despărți pentru ele într-o bună zi. Alți bărbați sunt doar interesați de confortul pe care ele le oferă necondiționat: material, afectiv sau amical- maternal. Se simt ascultați, înțeleși, dar nu se simt îndrăgostiți. Ori nu se simt pregătiți, ori iubesc mai multe femei în același timp. Sau pur și simplu nu o mai iubesc pe femeia de lângă ei. Sunt reci, distanți, nu răspund emoțional în niciun fel, dispar din diferite motive pe anumite perioade de timp sub un pretext sau altul, nu te poți baza pe ei.

Cu toate aceste semnale care le arată că lu­crurile nu merg în direcția dorită, mai precis  relația nu avansează, iubirea nu creș­te, iar așa-zisele satisfacții sunt de moment și iluzorii, unele femei continuă să fie angajate și implicate în aceste legături. Punctul comun în aceste relații este că femeile ambiți­oase nu sunt obișnuite să piardă, mereu mai au un as de aruncat în acest joc al iubirii.

Gândirea femeilor ambițioase în dragoste

Ele sunt femei de succes, cărora le place pro­­vo­carea, acumularea de cunoștințe și experiențe noi, atingerea de noi și noi obiective. Sunt luptătoare, războinice și nimic nu le poate opri în atingerea țintelor propuse. Inteligente și curioase, le place să cuce­reas­că. Au învățat să nu se dea bătute niciodată, să lupte pentru ce cred că este valoros și să revină pentru a încerca o recucerire.

Dar când terenul de luptă este în iubire?

Nefiind obișnuite să piardă, asimilează terenul de luptă cu planul relațiilor amoroase: în loc de partener de iubit, există un bărbat de cucerit.
Fie că sunt atrase de relații imposibile, fie că nu știu să renunțe când iubirea s-a stins, pare-se că aceste femei se ghidează după principiul „totul sau nimic“.

Consecințele?

La fiecare încercare de a cuceri sau recuceri, se lovesc de o nouă respingere și de umi­lință. Pe mă­sură ce trece timpul și observă indife­rența lui, ele încearcă să sal­veze relația con­su­mată sau, fantezist, vizualizează o po­veste de dragoste. Lupta pentru o nouă sau veche iubire impo­sibilă lasă multe răni: suferință, incertitudine, disperare, neîncredere, umi­lin­ță, depresie etc.

Iată câteva sfaturi culese din cartea „Cum să nu mori din dragoste“ de Walter Riso și din experiența sa profesională pentru cele ca­re se regăsesc în acest tablou și nu reușesc să aibă o relație satisfăcătoare de dragoste.

✱Chiar dacă doare, învață să pierzi

De ce să urmărești pe cineva sau ceva care ți-a scăpat de sub control? De ce să insiști când dragostea nu e reciprocă? E ca și cum ai lupta cu morile de vânt. Discerne ce poți schimba de ceea ce nu poți schimba. Există lucruri imposibil de îndeplinit, indiferent de dorința ta de a le avea. Dacă plouă, des­chizi umbrela, nu dai din picior să se oprească ploaia, că nu mai suporți, nu?
Așa e și cu dragostea terminată sau care nu vrea să apară la cel pe care te-ai fixat. În loc să încerci să convingi pe cineva că te iubește, adică să spui „Mă iubește sigur, dar nu-și dă seama“, ar fi mai bine să te relaxezi și să încerci „Cine nu mă iubește nu știe ce pierde“. Multe persoane care au renunțat la o iubire imposibilă și-au dat seama, retrospectiv, că au lăsat loc pentru ceva mai bun în viața lor, respectiv pentru un om care s-a simțit fericit să le iubească.

✱Pierderea eliberează

Gata, s-a terminat cu povara incertitudinii, ești sigură că nu mai are sentimente pentru tine, că nu îl interesezi. S-a terminat cu investigațiile și anchetele. Lupta s-a sfârșit, nu trebuie să cucerești nimic! Viața merge îna­inte, cu calm și echilibru!

✱Într-o iubire imposibilă,  speranța moare prima

Suntem învățati că speranța moare ultima. În situația dată se confirmă excepția: aici ar trebui să dispară prima. N-aveți niciun viitor, prezentul este dureros, oricât de mult te-ai străduit să-l atragi, nu ai reușit. Degeaba i-ai gătit mâncarea preferată, ai sacrificat seri întregi uitându-te cu el la fotbal sau la filme de acțiune: nu l-ai făcut să rămână cu tine. Mereu a plecat și a apărut după o vreme, fără nicio explicație, sau a dispărut pentru totdeauna. Degeaba îl suni să vezi ce face, uneori nu-ți răspunde, alteori e plictisit. Și când reapare, ce să vezi? A avut niște probleme de care nu vrea să vorbească, să nu îți sfâșie inima, dar e la fel de distant.
La ce bun să te amăgești? Nu mai bine accep­ți realitatea cu privirea rece, limpede? Mai degrabă pesimism realist decât optimism fantezist, nu?

✱Umilința nu are rost

Ai făcut tot ce se putea face, dar degeaba. Vrei să-i fie milă de tine? Ai nevoie de un bărbat care să stea cu tine deși nu te iubește, dar nu vrea să te rănească sau vrea doar să pro­fite de oferta ta gene­roasă de dragoste? De ce să te umi­lești? Plângi, su­feră, vorbește cu prietenii. După aceea scutură-te bine și mergi mai departe, cu capul sus. Una e să suferi pe săturate și apoi să renunți, alta e să-ți faci rău cu mâna ta la infinit. Dacă cineva nu e atras de tine sau nu te poate iubi nu înseamnă că nu ești valoroasă!

✱Înconjoară-te de persoane care te iubesc

Nimic nu e mai de preț decât oamenii care te înconjoară cu dragoste, care te acceptă așa cum ești, care sunt acolo când ai nevoie de ei.
Meriți asta!

Când ambiția devine obsesie

Practic, aceste femei repetă mereu și mereu același tipar și nu sunt dispuse să învețe din trecutul lor nefericit.
Norwood oferă mai multe explicații de ce și cum aceste femei cad în capcana unor relații nefericite, iubiri imposibile. La baza alegerilor neinspirate stă nevoia și căutarea iubirii de când erau copii. În aceste cazuri este posibil ca în copilărie unul sau ambii părinți să nu fi fost disponibil, pentru ele.

Convingerea înrădăcinată a acestor femei este că „dacă nu reușești din prima, nu-i nimic, trebuie să încerci iar și iar…“, și uite așa tiparul este instalat. În viața adultă se supun încercărilor repetate de a-l cuceri pe bărbatul indisponibil, repetând același proces care nu duce la niciun rezultat.

Intensitatea obsesiei pentru acești bărbați este justificată prin „îmi face bine să-l văd, pentru mine e suficient“, „când o să vadă ce bine îi este cu mine, ce femeie deosebită sunt, sigur mă va iubi“ etc. Se remarcă o inabilitate de a vedea realist situația.

Oana Pescaru- psiholog și terapeut de familie

Citeste si:

sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Câteva sfaturi sexy pentru cupluri monotone

sex adolescenti

Next:

Adolescenții 
și sexul teribil

You may also like

Post a new comment