Aceasta este întrebarea multor părinți care, după o zi de muncă, se grăbesc să ajungă acasă să mai facă o compunere, să rezolve o problemă sau în cel mai bun caz să verifice ce au lucrat copiii în lipsa lor.
Specialiștii spun că, Da, părinții ar trebui să-și ajute copiii la teme atunci când e vorba de cei începători, de cei mici, care au nevoie de ajutor la scris, citit pe silabe sau să fie asistați în efectuarea calculelor ori a problemelor până ce vor reuși să devină relativ independenți în efectuarea temelor.
Răspunsul este Nu pentru copiii care pot să se descurce singuri și care învață făcând exerciții, calcule, citind, adică în timpul procesului de însușire de cunoștințe noi.
Mai e nevoie să spunem că ajutorul și sprijinul părinților trebuie să fie întotdeauna calm și oferit din inimă? Să îl ajuți pe copil bodogănind, jignindu-l și pufnind este mai rău decât să nu-l ajuți deloc!
Faci parte din categoria părinților obosiți de atâtea argumente și de împins copilul de la spate să-și facă temele? Ai descoperit că amenințarea, pedepsele și recompensele nu duc la cine știe ce rezultate pozitive?
Există niște legi care, odată însușite, vor reduce din stresul temelor acasă atât al părinților, cât și al copiilor.
Legea nr. 1: Copiii nu iubesc temele
Copiilor nu le place să stea și să studieze, mai ales după o zi lungă la școală, unde au citit, scris etc. Așa că renunță la dorința de a-i vedea așezându-se la birou cuminței, la comandă, în poziția școlarului model.
Legea nr. 2: Părinții nu-i pot forța, dar îi pot stimula pe copii
Nu-l poți obliga pe copil, mai ales dacă e mic, să stea cufundat deasupra unei cărți sau să miște creionul ori pixul pe hârtie, iar tu să-l privești dintr-un colț. Dar ceea ce poți face este să-l asiști dacă are nevoie și să-l stimulezi.
Legea nr. 3: Temele sunt problema copiilor, nu a părinților
Creierele copiilor trebuie puse la treabă, acest lucru e clar. Însă copiii trebuie în primul rând să învețe cum anume se învață. Mulți părinți îi trimit „la învățat“, dau ultimatumuri, țipă, trântesc, amenință, retrag privilegiile și așa mai departe. Iar cei mici nici măcar nu știu exact ce se așteaptă concret de la ei cu „învățatul ăsta“. Responsabilitatea părinților este să le asigure copiilor condiții și oportunitatea de a-și face temele singuri în mod responsabil, să-i învețe să gândească singuri. Să creeze o structură, un sistem în acest sens. Treaba copilului este de a utiliza acest sistem creat de părinte.
Cum să îi ajuți fără s-o iei razna
Elimină cuvântul „temă“ din vocabular. În loc de „Ia să vedem ce temă ai de făcut“ încearcă „Pentru mâine ce ai de studiat?“. În loc de „teme“, folosește „timpul pentru studiu“.
Stabilește o rutină zilnică de studiu individual. Copiii se pliază pe structură chiar dacă tendința inițială este să protesteze. Poate dura mult până ce rutina zilnică devine obicei. Nu renunța! Având un timp zilnic dedicat educației, îi arăți copilului că prețuiești ce învață la școală. Menține rutina predictibilă și simplă printr-un semnal: cu 5 minute înainte, amintește-i că se apropie timpul de studiu.
Permite-i să aibă un cuvânt de spus, cum ar fi să aleagă locul și momentul de studiu/teme. Poate să aleagă să studieze înainte sau după cină, de exemplu, la bucătărie sau în camera lui. Singurul lucru care nu se negociază este că are de studiat zilnic.
Ajută-ți copilul la teme fără să te dai peste cap. Dacă el îți spune „nu știu să fac“, spune-i să insiste, pleacă din zona lui și lasă-l să se descurce. Dacă vezi că chiar nu știe, pune-i întrebări ajutătoare, pentru a ajunge singur la o soluție, pentru a-și folosi mintea.
Învață-l să se organizeze. Dezorganizarea este o problemă firească pentru mulți școlari. Dacă îl vrei organizat, trebuie să investești timp, să îl înveți să înceapă cu ce e mai important, să folosească timpul avantajos. Ia în calcul nivelul de dezvoltare al copilului când stabilești timpul pentru teme. Dacă liceenii se pot concentra mai mult de o oră, în școala primară copiii nu-și pot menține concentrarea mai mult de 15 minute. Permite-i copilului să ia pauze, oferindu-i o recompensă pentru că a terminat o parte din temă.
Înlocuiește recompensele materiale cu cele verbale. Recompensele materiale au efecte pe termen scurt și îi încurajează prea puțin pe copii să își dezvolte dragostea față de carte și de studiu de-a lungul vieții.
Fă remarci verbale pozitive ce încurajează un anumit comportament concret: „Ai urmat instrucțiunile și ai terminat în 15 minute. Ce rapid ești! Poți să te organizezi foarte bine.“
Observă în timpul temelor acasă semnele de frustrare manifestate de copil. E supărat, furios, obosește? Este posibil ca uneori temele să fie prea lungi sau prea dificile. Verifică dacă și ceilalți părinți au aceeași părere. Dacă observi semne de neputință la copil, confirmate și de școală, apelează la specialist.
În timpul temelor, fă-ți treaba în casă în mod normal. Spală, calcă, citește sau lucrează.
Închide televizorul pentru a nu-l distrage pe copil. Timpul de studiu este un angajament care implică toată familia. Iar tu ești primul exemplu.
Text: Oana Pescaru
Comments
You may also like
-
16 Jan
Recomandari de timp liber
Sfatul nostruE vineri și vrem să știm ce să mai facem în timpul nostru liber. Iată ...
-
09 May
Câștigă lupta cu oboseala!
Sfatul nostruCâștigă lupta cu oboseala! Simți că, oricât ai dormi, ești veșnic obosită? Te lupți mereu ...
-
27 Nov
Rugby-ul este ca un drog: Dacă ar fi să aleg din nou, negreșit aș alege același drum
Familia meaCând alegi să faci sport de performanță, este o chestie lăudabilă. Dar când sportul te ...
-
31 Oct
Cum îți înveți copilul aflat în adolescență să se îmbrace potrivit
Familia meaVestimentația adolescenților este, adeseori, subiect de ceartă între copii și părinți. Această perioadă este însă ...