Fă-ți propria dietă pentru slăbit. Sunt cele mai eficiente

06 October of 2020

Propria dietă de slăbit, făcută după câteva reguli de bază, este cea mai bună cale prin care poți scăpa, în mod sănătos, de câteva kilograme în plus. Ideea unei diete pe care o stabilești singură, luând în calcul o serie de condiții sugerate de nutriționști se dovedește cel mai des mai bună decât cele standard, care impun un anume meniu.

Există câteva reguli principale care trebuie respectate și un plan alimentar care să acopere necesitățile nutritive de bază. Astfel de diete, stabilite de tine, pentru tine sunt utile în cazul persoanelor care nu au probleme de sănătate (diabet sau alte boli de nutriție) și atunci când scopul este acela de a scăpa de cinci, cel mult zece kilograme. Acest gen de diete aduc rezultate pe termen lung și dacă sunt corecte din punct de vedere nutrițional pot fi un stil de viață.

Iată care sunt regulile când îți faci singură o dietă pentru slăbit:

 • Organizarea și un aport echilibrat de proteine, lipide și glucide;
 • Înlocuirea alimentelor procesate cu cele integrale și reducerea cantității acestora la jumătate. Cu alte cuvinte înseamnă să alegi pâine de secară în loc de cea albă și să consumi o singură felie, în loc de două, de fiecare dată când alegi să mănânci pâine;
 • Gustări. Este greu să ne lipsim de micile plăcere, de la ronțăială la dulciuri. Există mereu variante mai puțin calorice. Ciocolata umplută cu cremă se înlocuiește cu ciocolată neagră, cipsurile cu bețe de ardei gras, morcov sau castraveți.
 • Trebuie să iei în calcul stilul tău de viață, gusturile tale, dar mai ales de necesarul de nutrienți. Un regim nu înseamnă să te infomentezi, ci să găseșți echilibrul între proteine, lipide și glucide și să-ți asiguri aportul necesar de vitamine și minerale

Câteva idei

Fructele și legumele sunt indispensabile. Este un foarte bun obicei să la consumi oricând, la toate mesele. Foarte importantă este și friptură de la prânz, sursă de proteine vitală pentru menținerea masei musculare. Se recomandă mai multă apă și alte surse de proteine, în afară de brânză și carne, respectiv vegetale bogate în proteine (fasole, linte) și ouă, și cel puțin trei ore de mișcare în aer liber, pe săptămâna.

Micul dejun este esențial și trebuie să fie masa principală a zilei. Un aport nutritiv complet, care să conțină alimente cu ardere lentă este secretul reușitei.

Orele de masă sunt și ele esențiale. Nu mai mânca nimic după ora 18-19, ia micul dejun la cel mult o oră după ce te-ai trezit, mânâncă de cel puțin trei ori pe zi, la intervale de timp egale. Păstrează o pauză alimentară de cel puțin 10 ore între ultima și prima masă.

Bea apă. Apa nu slăbește, dar te ajută să mobiliezi depozitele adipoase, susține un metabolism activ, asigură tranzitul intestinal corect și reglează apetitul.

Mănâncă carne (pui, pește, curcan) o singură dată pe zi, la o singură masă. Carnea consumată la micul dejun (șuncă slabă, pui) nu se pune la socoteală.

Nu combina mai multe surse de proteine (carne cu brânză, ouă cu carne).

Micul dejun trebuie sa fie masa principală a zilei! La micul dejun poți mânca glucide.

Sugestii și reguli pentru propria dietă

 • Micul dejun ideal înseamnă lapte, fructe, cereale și cafea. Masa de dimineață poate conține glucide (miere sau zahăr brun) în cafea sau ceai. Nu depăși doza de trei lingurițe de zahăr pe zi și, dacă se poate renunță treptat la acest aliment.
 • Prânzul trebuie să conțină o porție de carne sau ouă sau brânză, neapărat legume și cel puțin un fruct.
 • Nu uită de necesarul de grăsimi și regulă de aur este: o lingură de ulei la masa principală.
 • Cină trebuie să fie lejeră, compusă din lactate ușoare și legume fierte sau la cuptor.
 • Gustările, necesare, dar nu obligatorii, pot fi reprezentate din fructe sau, din când în când, un baton de cereale.
 • Nu te înfometa. Reduci aportul de calorii, respectând ritmul tău normal de viață.
 • Scăderea în greutate trebuie să fie lentă și constantă, acesta fiind cel mai bun semn al faptului că dietă este eficientă. Scăderile bruște în greutate sunt urmate de acumulări la fel de bruște, imediat ce dietă se modifică.
 • Supele din legume, preparate în casă, salatele, carnea fiartă, peștele la cuptor, fructele (merele, pepeneleși citricele) și lactatele de tipul iaurt, lapte bătut, lapte pot fi mâncate în orice cantitate.
 • Adaptează regimul la poftele și nevoile tale, dar păstrează mereu o limita decentă a cantităților din bunătățile care “îngrașă”.
 • 80% din cazuri, dietele concepute chiar de ține însăți sunt mai eficiente decât cele “gata preparate”, pentru că sunt mai ușor de respectat și ești mai motivată să le respecți.

Citeste si: Dieta porțiilor controlate

Text: Otilia Ignat/sursa foto: unsplash

Comments

comments

consumul d epruen, castron cu prune, fructe mov, prune

Previous:

Consumul de prune ajută colonul să fie sănătos

vitamina B12, alimente somon peste, farfurie cu mancare, farfurie neagră, furculita

Next:

Vitamina B12 și de ce este vitală pentru organism

You may also like

Post a new comment