Fața nevăzută a măștilor de clovn

08 December of 2009

„Am venit în România cu o valiză, pentru 45 de zile. Am rămas 15 ani“. Miloud Oukili, clovn

Și copiii străzii au nevoie de respectul celorlalți și de un drum care să le asigure viitorul / Foto: PARADA

Și copiii străzii au nevoie de respectul celorlalți și de un drum care să le asigure viitorul / Foto: PARADA

Există și oameni care nu trec nepăsători peste durerea acestei lumi. Fiecare întâlnire a vieții lor e un pas spre cunoaștere și un mod de dăruire de sine. Acum mai bine de 10 ani, un clovn francez, Miloud Oukili proaspăt absolvent al prestigioasei școli de circ  „Annie Fratellini” din Paris, a făcut o vizită în România, ca artist de circ. În timpul șederii sale în București, el a descoperit că existau copii ai străzi care se adăposteau în canalizările orașului.

Considerând că trebuie să facă ceva util pentru acești copii, clovnul francez a pus bazele Asociației „Parada”, care inițiază copiii străzii în arta circului. Astfel, arta circului nu mai stă doar sub cupola magică, ci coboară în lume și devine un mod prin care copiii, tinerii și familiile în situații de risc și marginalizare socială redescoperă un mod demn de a trăi.

Circul umple goluri și construiește punți de comunicare / Foto: PARADA

Circul umple goluri și construiește punți de comunicare / Foto: PARADA

Despre felul în care proiectele „Parada“ se implică în educația copiilor străzii ne-a vorbit directorul executiv al Fundației PARADA, domnul Ionuț Jugureanu.

Ce rol are această școală a circului în îmbunătățirea și schimbarea stilului de viață al copiilor străzii?

Pentru Fundatia PARADA  activitățile de circ au nu numai sens ludic, ci și educativ și fac parte dintr-un procesul complex educativ și de integrare socială a acestor copii, precum și ca suport emoțional, pornind de la următoarea premisă: circul este o artă care valorizează și atrage orice copil către descoperirea de sine și a lumii înconjurătoare.

PARADA coordoneaza activități de monitorizare și evaluare și dezvoltă programe permanente cum este „Centrul social de zi“ destinat copiilor fără adăpost. Scopul  organizației noastre îl reprezintă sprijinirea copiilor, a tinerilor și a familiilor fără adăpost, prin intermediul unor servicii integrate de asistență socială, educativ-formative și de integrare socio-profesională. Misiunea Fundației PARADA este  reintegrarea socială completă și stabilă a copiilor care participă la programle noastre.

Copiii străzii care se integrează grupului și activităților fundației dvs. sunt recuperați în totalitate?

Cel mai bun mod de a prezice viitorul este să îl creăm / Foto: PARADA

Cel mai bun mod de a prezice viitorul este să îl creăm / Foto: PARADA

Fundația PARADA nu este un loc de recuperare socială, este un loc în care acești tineri dobândesc instrumentele necesare pentru construirea individuală a unui parcurs de viață valorizant.  Primul pas este acela de a-i atrage către programele prin formele  ludice de educare pe care le oferă circul. De pe stradă, unde sunt marginalizați și trau-ma-tizați, cu puțină voință și tenacitate ajung pe scenă, unde sunt aplaudați, capătă încredere în ei și sunt conștienți de valoarea lor umană, în primul rând.  A doua etapă a proiectului o constituie formarea lor ca artiști de circ pro-fesioniști, treaptă care însă cere talent, dăruire, muncă multă  și dintre copiii care au fost incluși în programele noastre, doar vreo 10 dintre ei fac și acum această meserie, unii chiar în Italia.  Daniel Romilă are acum 31 de ani și lucrează și trăiește în Italia. Provine dintr-o famillie de romi și, pe vremea când trăia pe stradă, l-a cunoscut pe Miloud; s-a înscris la Școala de Circ PARADA, iar în pararlel și-a terminat liceul și apoi a făcut studii universitare de comunicare și relații publice. Specializat în jonglerie cu torțe, clovnerie și echilibristică,  are acum o pro-ducție personală la Academia de Artă Dramatică „Paolo Grassi“. Pe vremea când era la PARADA, a fost turnee în Italia, Spania, Bosnia, Portugalia  Olanda, Belgia și Anglia. În Italia există numeroase familii care îi găzduiesc pe copiii de la PARADA și Daniel a rămas la una dintre aceste familii.  Circul i-a schimbat nu numai viața, ci și atitudinea. Marian Milea, un alt tânăr format la școala noastră de circ, lucrează acum în fundație și este „formator“. Pedagog în domeniu, Marian le împărtășește din cele învățate noilor veniți. Astfel, progamele noastre capătă o continuitate.

Ce tipuri de servicii oferă Fundația PARADA ?

Împreună cu PARADA putem schimba percepția societății despre copiii străzii / Foto: PARADA

Împreună cu PARADA putem schimba percepția societății despre copiii străzii / Foto: PARADA

Serviciile oferite de Fundația PARADA sunt concepute ca un ciclu complet și sunt menite să asigure o integrare socială stabilă, folosind un demers participativ prin care sunt valorificate resursele individuale ale copiilor și ale tinerilor.

Ce implică proiectul dvs. „Caravana“?

Proiectul „Caravana“ este un centru mobil de asistență socială care operează și în timpul nopții.

„Caravana“ oferă in-terven-ție socio-medicală în regim de urgență, în cazul urgențelor medicale și asistență medicală pentru răni ușoare, consiliere individuală și de grup, consiliere so-cială, acompaniere,  sprijin în vederea reluării legăturii cu familia, demersuri pentru obținerea actelor de identitate și a foilor matricole.

Copiii de la PARADA se implică și ei în activități sociale?

Da, susțin spectacole de circ în spitale și azile de bătrâni, centre de reeducare, școli, teatre precum și parade stradale și spectacole în aer liber. La începutul anului școlar 2008-2009, trupa noatră de circ a participat la deschiderea anului școlar în zona Romanului. Asta pentru ca micii școlari să nu se sperie de școală și să o perceapă ca pe o altă față a jocului.

Circul înseamnă un mod de redescoperire a încrederii în sine

 

Așa renasc bucuria, entuziasmul, speranța! Făcându-i și pe ceilalți să zâmbească / Foto: PARADA

Așa renasc bucuria, entuziasmul, speranța! Făcându-i și pe ceilalți să zâmbească / Foto: PARADA

Inedit PARADA: „Privirea inocenței“ – Expoziție de fotografii prezentate în cadrul generos oferit de „La Scena“. Fotografiile sunt realizate de copiii străzii beneficiari ai Fundației PARADA și de copiii proveniți din medii sociale defavorizate, elevi ai Școlii Guttenberg din Orleans (Franța) în cadrul unui amplu proiect: „La ville dans la tête des enfants“. Imaginea a două orașe, București și Orleans, este reconstruită, în mod original. Privirea ingenuă a copiilor a reușit să surprindă ineditul și farmecul ciudat al unui spațiu banal doar în aparență.

Un spectacol PARADA : Un spectacol de circ PARADA nu va fi niciodată doar joc, îndemânare, surprize și râsete pentru că poate fi mai mult de atât! La PARADA, copiii și tinerii în situații foarte dificile de viață se inițiază în arta circului pentru că au nevoie de speranţa și entuziasm și de construirea unui parcurs de viață valorizant. Fiecare nou spectacol adus pe scenă este de fapt o continuare a visului clovnului Miloud, fondatorul PARADEI și o oportunitate pentru copiii si tinerii din trupa PARADA de a-și întări încrederea în forțele proprii, de a-și regăsi respectul față de ei înșiși și de a exprima valori în care cred.

 

Strada care i-a umilit acum îi aclamă pe micii actori / Foto: PARADA

Strada care i-a umilit acum îi aclamă pe micii actori / Foto: PARADA

„PA RA DA“, un film de Marco Pontecorvo: PA RA DA relateaza povestea lui Miloud Oukili, artistul  de circ care, invitat la București în turneu și ajuns pe peronul Gării de Nord, descoperă mulțimea de copii ai străzii în zdrențe, abandonați sau or-fani. Fără sentimentalism și evitând capcana dramatică a mizeriei umane, filmul prezintă o bucată de Românie postdecembristă.

Proiecte PARDA

Unitatea mobilă PARADA, pe timp de zi și de noapte; Centrul Social; Apartamentele sociale; Programul de animație de circ

CONTACT:

Fundatia PARADA România

Tel: 021/330.76.85. ; Mobil: 0723/153.693.

persoană de contact: Ionuț JUGUREANU

[email protected]

Reportaj de Ivana Iancu

Comments

comments

Previous:

Marcel Pavel

Next:

Oscilez între dragoste, supărare și sentimentul datoriei…

You may also like

Post a new comment