Boabele de Aҫaí combat malaria, ajută dieta și previn cancerul

12 February of 2020

Aҫaí este un fruct asemănător strugurilor, originar din Brazilia. Conținutul ridicat de antioxidanți pe care îl conține a făcut ca acesta să fie destul de popular în toată lumea în ultimii ani. Unii consideră că este un „superaliment”.

Vindecătorii tradiționali din Brazilia au folosit mult timp fructele de pădure pentru a trata simptomele malariei. Luând în considerare acest lucru, un grup de cercetători a dorit să afle mai multe despre efectele fructelor de aҫaí asupra malariei, așa că au experimentat pe șoareci hrănindu-i cu extract de boabe aҫaí. Rezultatele au arătat că extractele de boabe  de aҫaí pot reduce paraziții din sânge și prelungesc supraviețuirea șoarecilor infectați. Cercetarea a fost publicată în ACS Omega.

Cercetătorii au căutat în mod activ noi tratamente contra malariei, deoarece parazitul care provoacă malaria dezvoltă rezistență la multe medicamente antimalariene. În ciuda eforturilor umanității de eradicare a malariei, milioane de oameni încă se infectează anual. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, boala a lovit peste 200 de milioane de oameni în 2017.

În mod clar, ceva nou trebuia găsit și, astfel, Susanne Mertens-Talcott, Fabio Costa alături de un grup de cercetători au devenit creativi în căutarea unei soluții. Antibioticele nu funcționează, de ce să nu fie căutat un tratament în altă parte? Logica experimentului a fost că întrucât aҫai ajută la calmarea simptomelor, poate există un compus în el care poate fi extras pentru a face medicamente.

Ceea ce face ca boabele să fie atât de sănătoase este nivelul ridicat de antioxidanți a căror activitate rezultă în principal din polifenoli – compuși care au fost asociați cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi pierderea în greutate, prevenirea bolilor cardiovasculare și scăderea riscului de cancer.

Pentru a vedea dacă polifenolii din fructele de pădure au fost responsabili pentru efectul terapeutic împotriva simptomelor malariei, cercetătorii i-au extras esența apoi au tratat culturile de paraziți ai malariei. Ceea ce au descoperit a fost că o clasă de polifenoli numiți nonantocianin fenolici a inhibat creșterea atât a parazitului rezistent la diverse medicamente specifice.

Ducând descoperirea mai departe, cercetătorii au administrat oral compusul rezultat șoarecilor infectați cu malarie pentru a vedea dacă ar avea același efect în interiorul unui corp. Și a avut. În comparație cu șoarecii netratați, tratamentul a redus sarcina parazitară în sângele șoarecilor cu 89,4%. De asemenea, niciunul dintre șoarecii netratați nu a trăit, dar toți șoarecii cărora li s-au administrat polifenoli au supraviețuit mai mult de 15 zile.

Citește și

Articol exclusiv online
Text: Ada Oprea
Sursa foto:  iStock

Comments

comments

Previous:

Inimă sănătoasă? Da, e posibil!

boli inima

Next:

13 semne care îţi spun că ai inima bolnavă

You may also like

Post a new comment