Mos Craciun există sau nu există? – Înainte de sărbătorile de iarnă, toată lumea se manifestă frenetic: alege bradul de Crăciun, cumpără cadouri, podoabe pentru brad, pregătește bunătăţi. Moş Crăciun ocupă un loc important în această tradiţie. Uneori este greu să spui cine se bucură mai mult de venirea lui Moş Crăciun: copiii care cred în el sau părinţii care vor să păstreze spiritul Moşului.
Avem nevoie de Moș Crăciun?
Copiii în special, dar şi oamenii în general, au nevoie de personaje cum ar fi Moş Nicolae, Zâna Măseluţă şi Moş Crăciun.
Moşul vizitează casele milioanelor de copii şi aduce licăr de bucurie în ochii lor în seara de Crăciun. Cât sunt mici, cred toți copiii în Moșu’. Apoi, pe la 4 ani, mai cred 85% dintre ei, la 6 ani scad la 65%, iar la 8 ani doar 25% mai cred în Moș Crăciun (după un studiu efectuat la Universitatea Wisconsin).
Lumea copilăriei este plină de fantezie. Cercetătoarea americană Lu Ann Hoover spune că toţi copiii cresc într-o lume ce deţine caractere fictive. Valorile şi tipologia Moşului trebuie luate în considerare. Valori ca generozitatea, omenia, bunătatea şi spiritul protector trebuie luate în calcul când e vorba de copii. Puţine caractere fictive, pe care copiii să le aibă apoi ca repere toată viaţa, îndeplinesc aceste criterii.
,,Adevărul’’ despre Moş
Credinţa în Moş Crăciun este conectată cu abilitatea copilului de a raţiona. Odată ce trec de vârsta preşcolară, micuții încep să se întrebe cine este acest bătrânel grăsuţ, care ajunge să viziteze toţi copiii din lume în aceeaşi noapte? Este unul singur sau sunt mai mulţi? Şi de ce totuşi văd pe stradă un moş, la televizor altul? Cum zboară el cu sania peste mări şi ţări? etc. Aceste întrebări arată o apreciere a realităţii şi o dezvoltare graduală a gândirii raţional-deductive la copil.
Schimbarea gândirii copilului conduce spre descoperirea, între vârstele de 6 și 8 ani, că Moş Crăciun nu este o persoană reală. Copiii pot să înregistreze o dezamăgire în legătură cu această descoperire, dar ea este de scurtă durată. Cea mai mare tristeţe o manifestă părinţii, spune Fees, cercetător în ştiinţe umaniste de la Universitatea din Kansas, aceea că nu pot perpetua magia poveştii lui Moş Crăciun.
Uneori, după ce află, copiii se supără că nu o să mai vină Moșu’ și îl vor înapoi. Amestec de candoare și de luciditate, acesta este copilul!
Citeste si:
Oana Pescaru
Credit foto: Fotolia
Comments

Previous:
Copilul are nevoie de mișcare

Next:
Cum reacționezi când copilul se îndrăgostește pentru prima oară
You may also like
-
23 Nov
Masa perfecta de Craciun
FamilieCând vin oaspeți la masă vrem ca totul să fie perfect – paharele să sclipească, ...
-
28 Jun
Când este momentul să îți oferi singură un cadou. 7 lucruri de care ai nevoie
FamilieOricât de ciudat ar părea, există momente când este necesar să îți faci singură un ...
-
14 Sep
Școala online și riscurile internetului pentru copii
CopiiInternetul este o invenție revoluționară care vă ușurează și ție, și copilului tău viața pe ...
-
29 Sep
Învață-ți copilul să fie lider
CopiiDin ce în ce mai mult, în societatea modernă, accentul se pune pe inițiativă, acțiune ...