Mos Craciun există sau nu există?

16 December of 2011

Mos Craciun există sau nu există? – Înainte de sărbătorile de iarnă, toată lumea se manifestă frenetic: alege bradul de Crăciun, cum­pără cadouri, podoabe pentru brad, pregătește bună­tăţi. Moş Crăciun ocupă un loc important în această tradiţie. Uneori este greu să spui cine se bucură mai mult de venirea lui Moş Crăciun: copiii care cred în el sau părinţii care vor să păs­treze spiritul Moşului.

Avem nevoie de Moș Crăciun?

Copiii în special, dar şi oamenii în general, au nevoie de personaje cum ar fi Moş Nicolae, Zâna Măseluţă şi Moş Crăciun.
Moşul vizitează casele milioanelor de copii şi aduce licăr de bucurie în ochii lor în seara de Crăciun. Cât sunt mici, cred toți copiii în Moșu’. Apoi, pe la 4 ani, mai cred 85% dintre ei, la 6 ani scad la 65%, iar la 8 ani doar 25% mai cred în Moș Crăciun (după un  studiu efectuat la Universitatea Wisconsin).

Lumea copilăriei este plină de fantezie. Cercetătoarea ame­ricană Lu Ann Hoover spune că toţi copiii cresc într-o lume ce deţine caractere fictive. Valorile şi tipologia Mo­şului trebuie luate în considerare. Va­lori ca genero­zi­ta­­tea, omenia, bu­nă­tatea şi spiritul protector trebuie luate în calcul când e vorba de copii. Puţine carac­te­re fictive, pe care copiii să le aibă apoi ca repere toată viaţa, îndepli­nesc aces­te criterii.

,,Adevărul’’ despre Moş

Credinţa în Moş Crăciun este conectată cu abilitatea copilului de a raţiona. Odată ce trec de vârsta preşcolară, micuții încep să se întrebe cine este acest bătrânel grăsuţ, care ajunge să viziteze toţi copiii din lume în aceeaşi noapte? Este unul singur sau sunt mai mulţi? Şi de ce totuşi văd pe stradă un moş, la televizor altul? Cum zboară el cu sania peste mări şi ţări? etc. Aceste între­bări arată o apreciere a realităţii şi o dez­voltare gradu­ală a gândirii raţional-de­duc­tive la copil.

Schimbarea gândirii co­­pilului conduce spre des­­coperirea, între vârstele de 6 și 8 ani, că Moş Crăciun nu este o per­soană reală. Copiii pot să înregistreze o dezamăgire în legătură cu această descoperire, dar ea este de scurtă durată. Cea mai mare tristeţe o mani­festă părinţii, spune Fees, cer­ce­tător în ştiinţe umaniste de la Universitatea din Kansas, aceea că nu pot perpetua magia po­veş­tii lui Moş Crăciun.

Uneori, după ce află, copiii se supără că nu o să mai vină Moșu’ și îl vor înapoi. A­mestec de candoare și de luciditate, acesta este copilul!

Citeste si:

Oana Pescaru

Credit foto: Fotolia

 

 

Comments

comments

Previous:

Copilul are nevoie de mișcare

Next:

Cum reacționezi când copilul se îndrăgostește pentru prima oară

You may also like

Post a new comment