Consumați cu moderație carnea de miel, ouăle și cozonacul de Paște.

Foto: Hepta
Alimente nerecomandate
Adeseori, apariția indigestiei poate fi prevenită prin respectarea unei diete și a unui stil de viață adecvat. În general, principalele efecte negative după o masă copioasă sunt cauzate de consumul alimentelor bogate în grăsimi, a alimentelor dulci sau picante, a băuturilor carbogazoase și a prezenței factorilor de stres cotidian. Alcoolul are efect iritant asupra mucoasei digestive, generând, prin consumarea zilnică, atrofierea acesteia. Cofeina grăbește eliminarea conținutului gastric înainte de a fi procesat, iar fumatul se dovedește nociv chiar și atunci când organismul nu este afectat de boli. Numită și dispepsie în terminologia științifică, indigestia are printre cauzele medicale anumite afecțiuni, precum ulcerul, refluxul gastroesofagian, litiaza biliară sau bolile pancreatice și hepatice. Stresul modifică, la rândul său, în mod negativ, capacitatea de funcționare a organismului. Favorizată de practicarea unui consum excesiv și rapid al alimentelor, indigestia poate genera rapid reacții neplăcute și dureri asemănătoare unor arsuri în zona sternului, cu senzații de greață sau de vomă și cu regurgitații acide. În timpul masticației, corpul nu trebuie să fie poziționat la orizontală sau aplecat înainte, pentru a nu îngreuna digestia. În cazul apariției crizelor de stomac pe parcursul nopții, este recomandată evitarea consumului de alimente cu 3 – 4 ore înainte de culcare.
Alimente recomandate
Printre semnele care anunță apariția indigestiei se numără durerile abdominale, pierderea poftei de mâncare, respirația greoaie, scăderea în greutate și senzația persistentă de vomă. În general, în prima zi de manifestare a simptomelor, consumul alimentar trebuie să cuprindă doar apă plată cu lămâie și infuzii de mușețel, având rol în combaterea iritației mucoaselor și stimularea digestiei. Începând cu cea de-a doua zi, pot fi introduse în meniul zilnic supe de legume, piureuri, compoturi sau bucăți de carne macră de pui fiartă și în cantități reduse. De asemenea, bananele și produsele lactate fără aport de sare favorizează procesul digestiei și refac flora intestinală. Metoda preventivă de excludere a anumitor componente (condimentate, carbonatate, bogate în grăsimi) din alimentația zilnică sau consumarea cu măsură a acestora în perioada Paștelui, poate asigura petrecerea cu un tonus fizic ridicat a zilelor de sărbătoare.
Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
26 Feb
Laptele de capra si marile lui beneficii
NutrițieLaptele de capra si marile lui beneficii – Multe dintre noi am renuntat, cu timpul, ...
-
24 Nov
Adevar si mit despre antibiotice
SănătateVorbim despre antibiotice și îți spunem (aproape) totul despre ele, dar facem diferența între adevăr ...
-
05 Jan
3 diete ușoare pentru slăbit
NutrițieȘtii deja că cel mai bine este să slăbești încet și adoptând un regim alimentar ...
-
17 Oct
Puterea alimentelor antioxidante
NutrițieAntioxidanții… Toată lumea vorbește despre aceste substanțe, dar ce sunt ele mai exact și unde ...