Eu imi cresc copilul, altfel!

27 January of 2016

mother-84628_960_720

Au fost cele mai bune prietene. Dar de când au copii, Ioana și Claudia nu se mai înțeleg deloc!

Din clasa a IX-a suntem cele mai bune prietene, suntem ca două surori. Pe unde era una, era și cealaltă mereu. La liceu împreună, la facultate la fel, în timpul liber în același grup de prieteni. Și ca și cum nu era de ajuns, mai vorbeam și zilnic la telefon. Ne ceream pentru orice părerea, eu am fost dominișoară de onoare la nunta ei, iar ea și soțul ei sunt nașii de cununie ai mei și ai soțului. În plus, e nașa de botez a fiului meu, Marius.

O relație de invidiat, nu-i așa? Da, așa aș fi zis și eu până acum vreo 2 ani.

Problemele au început să apară odată cu copiii noștri. Mai precis, din cauza viziunilor diferite asupra creșterii copiilor. Brusc, Adriana, prietena mea, a devenit o înfocată susținătoare a produselor bio, indiferent că e vorba de alimente, de îmbrăcăminte, de scutece sau de jucării. Altceva pentru ea nu mai există! Tot restul constituie un focar de infecție! Inclusiv medicamentele trebuie să fie din plante bio. Tocmai de aceea a ales nici să nu-i facă lui Bogdan vaccinurile din schema obligatorie. Chiar și metodele de educație sunt complet noi, nimic din ce-a fost nu mai e bun! Bogdănel este crescut în lumina ideilor progresiste ale psihologilor americani, respectiv lăsat cât mai liber, ca să nu-i fie cumva știrbită personalitatea… Urmarea? Băiatul este un mic terorist, mereu răpciugos, altfel „foarte sănătos“, având în vedere toate produsele mai mult decât naturale cu care este tratat, hrănit, îmbrăcat, cadorisit etc.

Pentru că eu nu sunt atât de „modernă“ și nu-i împărtășesc entuziasmul în ceea ce privește curentul bio și educația, sunt o învechită. Da, așa mi-a dat de înțeles de mai multe ori. Unde mai pui că, din cele ce zice și face, reiese că fiul ei este net superior lui Marius, băiețelul meu. Pe ce criterii? Cum a ajuns ea la această concluzie când, practic, sunt doi copii reușiți, dar care se dezvoltă fiecare în ritmul propriu?

Soțul îmi spune să mă calmez, că e doar o etapă mai dificilă de adaptare la noua postură de mamă și că, poate, de fapt, tot acest avânt inovator ascunde alte neîmpliniri, alte nereușite nemărturisite nici măcar mie, celei mai bune prietene.

Ideile despre creșterea, îngrijirea și educarea copilului „au inundat“ massmedia, internetul și librăriile. Toată lumea este expertă în tot felul de noi teorii și, din păcate, diverse teme precum alăptarea, diversificarea hranei la copil, dieta lui și a familiei, metodele de educație fac obiectul unor discuții pătimașe mai ales pe internet.

Fiecare copil este unic, astfel încât trebuie tratat ca atare. Părinții sunt în măsură să aleagă ce și cum e mai bine pentru copilul lor, un rol esențial în procesul decizional avându-l bunul-simț, echilibrul, educația proprie și informarea, dar mai ales observarea caracteristicilor propriei odrasle.

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Alăptarea, o experiență magică dar problematică

Next:

De ce sa mai spunem basme copiilor?

You may also like

Post a new comment