Pisica mica felină și eternul aventurier

07 January of 2010

Independentă și curajoasă, pisica știe să iubească în măsura în care este respectată.

Deși nu este conside­rată precum câi­nele, un prieten de nădejde al omului, pisica și-a împletit destinul cu acesta în urmă cu mai bine de 4.000 de ani.

Domesticită, dar cu o atitudine amintind uneori originile sale sălbatice, superba felină cunoaște caracteristici aparte, atât din punct de vedere fizic cât și comportamental.

Pisica pe care o luați acasă doarme, în medie, 15-17 ore pe zi, fiind activă o scurtă pe­rioadă de timp, cu precădere noaptea.

Deasemenea, ea are un auz foarte sensibil, fiecare ureche fiindu-i controlată de câte 30 de mușchi, care pot pivota până la 180 de grade. Același unghi îl acoperă și vederea sa, cu capacitatea de a distinge miș­ca­rea în dauna detaliilor sau a diferitelor culori.

pisica

Mirosul de 40 de ori mai dezvoltat de­cât al omului completează un simț tactil extrem de sensibil la vibrații și variații de presiune a aerului.

Curiozități
Lungimea mustăților unei pisici este egală cu lățimea corpului său. Capacitatea de a toarce, caracteristică acestei feline, apare atât în momente de mulțumire, cât și atunci când suferă sau îi este frică.

Deși toate pisicile se nasc cu ochii albaștri, irisul își schimbă nuanța cu timpul. Cele albe cu ochi albaștri sunt surde din naștere.

Pisica poate realiza salturi de cinci ori mai înalte decât propriul său corp. Labele anterioare au cinci degete, iar cele posterioare patru, toate prevăzute cu gheare retractile.

Mai trebuie amintit faptul că perioada de gestație durează aproximativ 60 de zile, o pisică putând să fete, în medie, 4 pui.

Citeste si:

Cristian Niculescu/ foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Muzeul Național Cotroceni

Next:

Ce animal vi se potrivește?

You may also like

Post a new comment