Etapele dezvoltării

06 January of 2010

Încercați să-i oferiți copilului atenția necesară, stimulându-i capacitatea de a gândi și de a acționa

Atât pentru cei mici, cât și pentru părinții acestora, primii trei ani de viață se dovedesc a fi definitorii în privința dezvoltării aptitudinilor, ca urmare a unor transformări remar­cabile în planul evoluției fizice și mentale.
Etapele dezvoltării fizice, care au loc odată cu nașterea copilului, pot fi împărțite în trei perioade distincte, fiecare segment aparținând unui așa numit tip de copilărie. Prima copilărie se desfășoară din momentul nașterii și până la vârsta de trei ani. Această perioadă implică la rândul ei trei etape cu particularități aparte. Perioa­da nou-născutului corespunde primelor 28 de zile de viață și se remarcă printr-o creștere fizică rapidă și o acumulare de anticorpi prin intermediul laptelui matern, cu rol în dezvoltarea imunității. Perioada sugarului, până la vârsta de un an, generează o dezvoltare treptată a funcției de relație și a celei locomotorii. Apariția dentiției diversifică alimentația și dezvoltă funcțiile aparatului digestiv. În perioada antepreșcolară, între 1 și 3 ani se încetinește ritmul de creștere, se modifică proporțiile trunchiului, ale capului și ale membrelor și se formează reflexe condiționate prin utilizarea cuvintelor. Cea de a doua copilărie, între 3 și 7 ani, presupune dezvoltarea accelerată a gândirii și a modului de exprimare, urmând ca în cea de a treia copilărie, până la apariția pubertății, să aibă loc modificări semnificative la nivelul trăsăturilor, al pilozității corporale sau al masei musculare.

Câteva caracteristici comportamentale
Din primele zile, nou-născutul urmărește cu privirea persoanele din încăpere și își contractă degetele, zâmbind uneori în somn. La o lună, micuțul începe să deosebească figurile familiare, scoate primele sunete și reacționează la gesturile celor din jur. După 4 luni, se sprijină în mâini și își ridică corpul atunci când este așezat pe burtă, iar de la 7 luni poate spune uneori „mama“ sau „tata“. Începând cu a zecea lună de viață, uneori chiar și mai devreme, se ridică singur, iar în jurul vârstei de 1 an face primii pași.
Etapele dezvoltării, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, sunt parcurse de fiecare copil într-un mod diferit, specialiștii neavând posibilitatea de a defini un model comportamental exact.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Antibiotice, bacterii și virusuri

Next:

Bolile eruptive ale copilăriei

You may also like

Post a new comment