Esti omul bun la toate?

23 April of 2018

De câte ori nu ați văzut persoane care se implică în tot și în toate, care sunt mereu în formă la serviciu, acasă preiau toate responsabilitățile, îți sar mereu în ajutor…? Poate ești și tu una dintre ele. Poate faci parte dintre cele care au nevoie să se simtă indispensabile, să controleze și să își asume toate responsabilitățile.

Soția perfectă, mama de care nu se pot lipsi copiii nici măcar o jumătate de zi,angajata model la serviciu, care nu își ia tot concediul și rămâne cu el reportat pe anul viitor? Oare unde vei ajunge în acest ritm? La epuizare, nu crezi? Dar poate că nici nu îți dai seama cum ai picat în capcana asta. De aceea vrem să-ți venim în ajutor și să te învățăm cum poți să fii responsabilă, fără a fi indispensabilă. Să vedem de ce ai devenit așa și cum poți să îți schimbi soarta.

De ce vrem să fim indispensabile?

Ca multor altor femei, ne place ca lumea să aibă nevoie de noi, să ne ceară sfaturi, să ajutăm, să ținem casa etc. Adică să fim în miezul acțiunii, să ne asumăm cât mai multe responsabilități acasă și la serviciu! Să fim în fruntea listei! De ce? Pentru că ne asta ne dă valoare: nimeni nu face ca noi curățenie, mâncare, cumpărături și eficiente, și bune, nimeni nu planifică vacanțele, bugetul etc. ca noi, dacă îi lăsăm pe ceilalți, sigur vor face risipă, nu vor face așa de bine, le va lua mult mai mult timp etc. Vrei ca lumea să te placă și să te iubească… Cum altfel, decât asumându-ți responsabilități peste măsură, făcând prăjitura perfectă pentru băiatul tău adolescent, deși tragi de tine, călcând cămăși în plus, mergând la mama, pe care nu ai mai vizitat-o de o săptămână?

Lasă-i pe ceilalți să se implice

La început vor rămâne surprinși și, bineînțeles, profund dezamăgiți. Cum, nu ai timp? Tu ai nevoie de ceva? Te simți rău? Nu te-am auzit niciodată… Cu timpul, „Bine, o să facem noi“ ar fi reacția pe care o dorim. Și indispensabila s-ar relaxa, iar cei dragi din jurul ei s-ar implica mai mult în activitățile zilnice. Toată lumea ar avea de câștigat. Orice început este greu, mai ales atunci când vrem să schimbăm lucruri „împământenite“. Dar beneficiile sunt de departe mult mai profitabile decât epuizarea fizică și nervoasă, la un moment dat, care însoțește statutul de „oricând, oricum, oriunde, cea mai bună la toate“.

Adevăruri și sfaturi pentru schimbare

● Nimeni nu este indispensabil – deși impresia este că numai tu poți face anumite lucruri, cu ușurință vei observa că te poate înlocui oricine, oricând. Copilul va pleca de acasă oricum, nu va avea altă mamă, dar va supraviețui fără tine, soțul tău poate să își facă singur mâncare, să aibă grijă de cel mic și să își calce cămașa dacă ești plecată în delegație. Nu a murit nimeni când ai plecat de la fostul loc de muncă. Deși regretul era pe buzele tuturor, după o lună de zile s-a și uitat că ai trecut pe acolo. Viața merge înainte și fără tine. Valoarea ta constă în ceea ce ești, nu în ceea ce faci. Nu trebuie să exagerezi făcând prea multe lucruri pentru ceilalți. Ești valoroasă așa cum ești.

● Învață să spui NU – dacă nu reușești, poți sfârși prin a spune „da“ în mai multe situații decât poți gestiona în realitate și riști să faci o muncă mediocră pe mai multe fronturi decât să ajungi la performanță făcând mai puține lucruri. Fii selectivă și învață să fii politicoasă, dar fermă, spunând: „Nu pot astăzi, îmi pare rău“, „Mi-ar plăcea să te pot ajuta, dar luna asta sunt foarte ocupată“, „Mulțumesc că ai încredere în mine și vrei să îmi dai de lucru, dar nu intră în aria mea de expertiză și trebuie să plec în fiecare zi la ora 5 să-mi iau copiii de la școală“ etc.

● Învață să delegi și să îi implici și pe alții – această abilitate este greu de atins pentru cei care se cred indispensabili, pentru că există o teamă să facă altcineva ceea ce ei percep ca fiind responsabilitatea, sarcina, jobul lor. Și totuși, ei pot să o facă poate chiar mai bine decât tine. Când simți în acest fel, o întrebare simplă pe care să ți-o pui este: care ar fi cel mai rău lucru care se poate întâmpla? Dacă alții vor reuși mai bine decât tine este un motiv de îngrijorare? Faptul că nu vor reuși poate fi un alt motiv pentru care nu vrei să îi lași pe ceilalți să rezolve din sarcinile tale? De unde știi, dacă nu îi lași să se implice? Dacă nu ai timp și nu ești interesată de anumite lucruri, de ce să nu le dai mai departe? Învață să delegi sarcinile și să îți organizezi munca la serviciu/acasă/la școală în așa fel încât să nu devii suprasolicitată sau chiar epuizată.

● „Învață diferența dintre valoros și indispensabil“, spune Marcia Eckard, specialist în dezvoltare personală. O persoană valoroasă este o persoană care are abilități și realizări ce sunt prețuite de cei din jur, recompensate și recunoscute. Mai mult, ea știe să prioritizeze cererile celorlalți și muncește într-un ritm care i se potrivește. O persoană indispensabilă este cineva care este tot timpul la dispoziția celorlalți, dependentă, bună la toate, de încredere, care la prima solicitare zice „Prezent“ , dar nu este neapărat cea care obține vreun trofeu. Indispensabilitatea este de multe ori egală cu sentimentul de „preș“. Cu cât te simți „mai indispensabil“, cu atât ești mai vulnerabil: toți trag de tine. E ca și cum s-ar folosi de tine fără milă și fără să îți recunoască talentul, să te respecte, să țină cont de nevoile și dorințele tale.

Citeste si:

  1. Cat de geloasa esti?
  2. Leru-i ler si cand esti trista
  3. Omul care lasă viața să vină spre el
  4. Esti sotia ideala? Test!

Comments

comments

Previous:

Bucură-te de ceea ce ai!

Next:

Dansul latino care ți se potrivește… și unde îl înveți

You may also like

Post a new comment