Este vreodată sexul doar sex? Si cand este infidelitate?

06 March of 2019

Este vreodată sexul doar sex? – Poate numai când e permis, dar niciodată când e interzis! Am vorbit cu celebra Esther Perel despre eterna atracție a infidelității și formele ei contemporane.

Esther Perel este una dintre cele mai mari experte relaționale ale zilelor noastre, unul dintre cei mai apreciați psihoterapeuți specializați în relații de cuplu din lume. Vorbește fluent nouă limbi, se numără printre terapeuții de top ai New Yorkului, iar discursurile sale TED au devenit într-un timp foarte scurt printre cele mai urmărite la nivel mondial, însumând până în prezent peste 22 de milioane de vizualizări. Esther Perel este autoarea volumelor „Regândirea infidelității“ și „Inteligența erotică“ de la Curtea Veche Publishing.

La întâlnirea organizată de Curtea Veche Publishing, am întrebat-o pe Esther despre monogamie și mi-a atras atenția zâmbind că acest concept a evoluat foarte mult de-a lungul timpului: altădată vorbeam de monogamia pe viață, acum înseamnă câte un partener, pe rând, un șir de monogamii. Altădată monogamia era un parametru strict 
comportamental care avea legătură cu viața economică și dreptul de moștenire, iar acum este vorba despre o fidelitate în continuă extensie spre din ce în ce mai multe domenii ale existenței: ideatic, fantasmatic, spiritual. Odată cu secularizarea, cu depărtarea de religie, începem să transferăm spre iubire ceea ce altădată așteptam de la divinitate, iar asta se adaugă la așteptările inițiale de 
confort social și material. Mult, foarte mult, de aici extinderea în aceeași 
măsură a infidelităților de tot felul.

De ce înșală oamenii?

Supoziția generală e că femeile înșală pentru că vor mai multă iubire, sau măcar puțină iubire, iar bărbații pentru sex – cu atât mai mult dacă ei caută sex anonim, tranzacțional sau comercial – cu prostituate, pe Tinder, frecventând localuri de masaj erotic etc.

Terapeutul Jack Morin vorbește despre „sciziune iubire-pasiune“: pe scurt, nu poți forma o legătură afectivă cu persoana care se întâmplă să fie obiectul tău sexual și nu poți face sex cu persoana pe care o iubești și o respecți. Așa se face că relații care încep torid și trec prin conviețuire și familiarizare sfârșesc prin a exclude total raporturile sexuale.

Dacă Freud vorbea aici despre complexul Fecioară/prostituată, arătând că în adâncul lui bărbatul o vede pe femeie fie ca etern pură, prototipul fiind mama de neatins, Fecioara, fie ca prostituată, obiectul care îi permite desfășurare sexuală completă, într-o acceptare deplină și lipsită de judecăți de valoare.

Aici însă nu e vorba numai despre imaginea pe care o are bărbatul despre femeie, ci și despre imaginea lui de sine: pe de o parte, este „băiatul bun“ care este tandru și protector și pe de alta este „băiatul rău“ care nu-și bate capul cu pretentii, sentimente și alte farafastâcuri psihologice, ci vizează numai satisfacția integrală a celeilalte extremități.

Dacă această sciziune se întâmplă adesea în profunzimi, societatea impune cu totul altă cerință și imagine despre cum ar trebui să fie un bărbat: „un falus gigantic, puternic, neobosit, atașat unui bărbat foarte relaxat, în perfect autocontrol, cu experiență, competent și destul de versat încât să facă femeile să înnebunească de dorință“ (descrierea aparține psihanalistei Ethel 
Person). Greu, dacă nu imposibil! 
De aici probleme relaționale diverse, iar gradul de libertate și de control pe care ajung să-l caute bărbații în afara acestor relații este direct proporțional cu aceste probleme!

Cumpărând prostituata, bărbatul cumpără o oră de libertate psihică. Un cinic a spus odată: „Pe prostituată nu o plătești ca să vină, ci în special ca să plece după aceea“.

Până la urmă, e adevărat că vor doar sex?

Ca orice psiholog cu experiență, 
Esther ne îndeamnă să nuanțăm: 
„Sexualitatea este limbajul confirmat prin care bărbații pot accesa o gamă de emoții interzise. În mod tradițional, la bărbați nu au fost încurajate tandrețea, blândețea, vulnerabilitatea și grija. Corpul a ajuns să fie locul în care s-au gândit ei să-și satisfacă aceste nevoi, deghizate în limbaj sexual. Sexul este intrarea în anticamera lor emoțională“.

Epoca noastră ne pune încă o întrebare: Ce fel de sex? „Înainte, am separat sexul de reproducere, apoi reproducerea de sex și acum separăm genul de anatomie: acestea sunt megarevoluții științifice și existențiale“, spune Esther.

Ca să împace nevoia de sex cu nevoia de relație, tandrețe, securitate, femeile și bărbații deopotrivă au de făcut o muncă de explorare la care sunt avantajați cei cu un psihic stabil, independenți, autonomi și cu o pornire naturală către experiment. Cei care se tem mereu de abandon vor avea mereu o senzație de prejudiciu, numai dacă nu se stabilizează într-o relație cu o persoană cu aceeași 
structură profundă.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Tu de cine 
te-ai îndrăgostit?

Next:

9 lucruri de evitat la prima întâlnire

You may also like

Post a new comment