Este momentul să-ți iei porția de vitamine – Bunicii noștri spuneau că avem nevoie de vitamine în toate lunile care conțin litera R. Calendaristic, teoria exclude ultima lună de primăvară și cele trei de vară. Pentru că atunci vitaminele sunt asimilate ușor printr-o alimentație bogată în fructe și legume, fiind sezonul acestora.
Specialiștii nutriționiști atrag atenția că organismul nu poate funcționa la parametri corecți fără vitamine. Dacă unele specii de animale își produc singure anumite substanțe, oamenii pot face asta doar cu vitamina D, în anumite condiții. De aceea, aportul vitaminic, important pentru menținerea stării de sănătate, este esențial și se poate realiza fie printr-o alimentație echilibrată, fie prin suplimente nutritive. De cele mai multe ori, vitaminele funcționează doar în combinație cu anumite minerale, care impulsionează absorbția acestora sau menținerea nivelului optim în organism.
Vitamina și provitamina A (retinol și betacaroten) – previn anumite boli de ochi și combat virusurile care pun în pericol sănătatea noastră. Au roluri multiple în organism, în asociere cu alte vitamine și minerale.
Surse naturale: lactate, ouă, uleiuri sau grăsimi, legume verzi, morcovi, fructe de pădure.
Complexul de vitamine B – fiecare vitamină are un rol bine stabilit, dar împreună ajută la menținerea sănătății sistemului nervos.
Surse naturale: cartofi, somon, morcovi, fasole păstăi, sparanghel, ton, pepene galben, vinete, mazăre, varză creață sau nuci.
Vitamina C – ajută sistemul imunitar, încetinește procesele de îmbătrânire ale organismului, iar lipsa ei poate provoca depresie, boli digestive sau lipsă de energie. Surse naturale: aproape toate citricele, ardei gras, pătrunjel, conopidă.
Vitamina D – simpla expunere la razele solare va determina organismul să producă singur această vitamină. Are un rol reglator în organism (de exemplu, când vorbim de greutate), ajută sistemul imunitar, este esențială pentru absorbția și metabolismul calciului și fosforului în organism, care întrețin sănătatea oaselor.
Surse naturale: pește, ouă, lapte fortificat și ulei din ficat de cod.
Vitamina E – este un antioxidant puternic, a cărui acțiune este completată de vitamina A. Previne anumite boli de inimă, diabetul, unele afecțiuni oculare, întărește sistemul imunitar și ajută la menținerea sănătății oaselor. Surse naturale: fructe oleaginoase, cereale, papaia, măsline.
Vitamina K – este un coagulant eficient. La fel ca vitamina D, ea poate fi produsă de organism, dar în proporții mai mici decât prima. De aceea, aportul este asigurat prin alimentație.
Surse naturale: legume verzi, cereale, morcov, sfeclă, mazăre, conopidă, ficat, gălbenuș, roșii, brânzeturi, carne, pește.
Citeste si:
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
24 Aug
Arnica, o planta minune
NutrițieArnica creste in muntii din Europa, si a fost utilizata ca planta medicinala din secolul ...
-
22 Aug
Tot ceea ce trebuie sa stii despre masline
NutrițieDespre masline – Maslina este un fruct, iar diferenta de culoare este data de cat ...
-
16 Jun
5 sfaturi cu adevărat utile pentru a pregăti mâncăruri gustoase, dar și sănătoase
NutrițieAlimentația este cheia unui organism puternic, iar alegerile pe care le facem zilnic în materie ...
-
28 Jul
17 diete absurde care vă pot ucide
NutrițieNu cred că există persoane care să nu fi încercat, măcar o dată de-a lungul ...