Epilarea definiva cu laser – Sfaturi dermatologie

28 April of 2016

Sfaturi de la specialistii in dermatologie legate de epilarea definitiva cu laser.

Ce femeie nu-si doreste o piele fina ca de bebelus? Se poate! Afla toate detaliile legate de epilarea definitiva de la specialistii in dermatologie. De aceasta data, am discutat cu medicul Amalia Anghel de la Clinica SkinMed. Iata cate lucruri utile am aflat!

Care sunt principiile epilarii definitive si cum functioneaza mai exact aceasta terapie cu laser?

Idealurile noaste legate de perfectiune sunt motorul acestui Univers, al dorintei continue de evolutie si al necesitatii de a progresa de la o zi la alta. In urma cu putini ani, epilarea definitiva aparea pe buzele tuturor devoratorilor de frumos ca un instrument esential, nu numai pentru obtinerea unei imagini fara cusur, ci si ca un ritual de definire a unui nou tip de igiena in care absenta parului nedorit este un element garantat pe termen lung.

In prezent, tehnologia laser de ultima generatie este cea mai eficienta metoda de epilare, permitand practicienilor sa trateze un portofoliu larg de pacienti, indiferent de sezon. Procedurile sunt rapide, usoare, lipsite de durere si confortabile pentru pacient, asigurand cele mai bune rezultate clinice. Laserele ce utilizeaza tehnologia Alexandrite in mediu solid asigura absorbtia maximala a undei laser la nivelul folicului pilos. Tratamentul functioneaza eficient pe toate tipurile de pilozitate, inclusiv pentru parul subtire si blond, dar si pentru toate fototipurile cutanate, incluzand pielea bronzata/de culoare inchisa.

Aparitia modului de lucru Dual: HR- Hair Removal (statica) sau SHR- Super Hair Removal (dinamica, in miscare) a condus la o maxima eficienta in indepartarea parului nedorit. Metoda SHR, recunoscuta la nivel international, actioneaza prin incalzirea graduala a dermului, pana la atingerea temperaturii (energiei calorice) eficiente, necesare pentru distrugerea prin fotocoagulare a folicului pilos, permitand un rezultat complet, cu mentinerea integra a epidermului si utilizand o rata mare de repetitie, cu impulsuri scurte. Energia este transmisa la nivelul dermului si asigura o acoperire perfecta, in timp ce tehnologia ”ICE” raceste eficient suprafata cutanata, pentru un rezultat complet, dar cu o experienta placuta, fara durere.

Ce contraindicatii/riscuri exista in cazul epilarii definitive cu laser?

Contraindicatii absolute pentru aceasta procedura sunt reprezentate de sarcina/alaptare si istoricul de neoplazii (cancere); restul afectiunilor asociate, a medicatiei zilnice administrate, trebuie notate in fisa medicala, iar procedura se poate desfasura la indicatia medicului specialist, cu respectarea unor precautii suplimentare, iar orice modificare aparuta in starea de sanatate sau a medicatiei administrate, trebuie notate, deoarece pot aparea reactii adverse asociate (ex. medicatie fotosensibilizanta precum antibioticele sau afectiuni cu fotosensibilizare ce pot conduce la arsuri cutanate).

Datorita tehnologiei eficiente de racire si a modului de lucru in miscare, cu eficientizarea transmisiei energiei strict la nivelul dermului si protectia maximala a epidermului, reactiile post procedura precum eritemul, aparitia de arsura/vezicule, cruste sau riscul de hiperpigmentare sunt minimizate aproape spre disparitia acestora, rarele situatii de reactii adverse apar in contextul nerespectarii indicatiilor si a ignorarii contextului medical al pacientului. Nu exista restrictii postprocedura deoarece epidermul este respectat in integritatea sa.

In ce consta consultatia inainte de a urma procedura pentru epilarea definitiva? Ce factori se iau in calcul?

Consultatia va consta in descoperirea istoricului medical al pacientului, a medicatiei curente, a fototipului cutanat si tipului de par, in vederea stabilirii indicatiei de fotoepilatie si a parametrilor ce vor fi utilizati.

Ce risca persoanele care, din nestiinta, opteaza pentru un tratament complet de epilare definitiva, insa aparatura din clinica respectiva nu este omologata? Ce masuri de precautie putem lua?

Persoanele care apeleaza la procedurile de fotoepilatie, in clinici/saloane de cosmetica ce utilifcaldura utilizatazeaza aparatura neomologata, pot experimenta tulburari de hiperpigmentare importante, eritem intens cu prurit si senzatie de arsura locala, arsuri cutanate si chiar cancere de piele, daca nu sunt protejate alunitele in timpul procedurii.  De aceea, inainte de a apela la aceasta procedura, trebuie sa consultam un medic specialist in dermatologie si sa optam pentru clinici/saloane ce utilizeaza aparatura omologata, pentru a ne simti in siguranta. Asadar, daca te-ai decis, apeleaza intai la un medic dermatolog. Te ajuta portalul de programari medicale online ConsultaClick.

Cat de eficienta este epilarea definitiva cu laser? Exista posibilitatea ca pilozitatile sa reapara?

Cu toate ca este denumita epilare definitiva, aceasta  necesita dupa terminarea sedintelor cate o sedinta anuala de intretinere, deoarece chiar daca este o procedura extrem de valoroasa, cu rezultate excelente, cu distructia a peste 90-95% dintre foliculii pilosi si cu efect de durabilitate in timp, poate exista o reaparitie, in procent extrem de mic, al firelor de par.

Cate sedinte cu laser se fac pana cand pilozitatea dispare complet? De ce depinde?

Protocolul fotoepilatiei laser include un total de 6-8 sedinte desfasurate intre 4-10 saptamani in functie de zona de lucru. Intervalul dintre sedințe variaza in functie de zona tratata (in legătura cu faza activa de crestere a firului de par- ANAGEN). Astfel, pentru zonele mici (facial, axile, inghinal) periodicitatea este de 1 sedinta la 4-6 saptamani, iar pentru cele mari (membre inferioare) este de 1 sedinta la 8-10 saptamani. Firul de par nu trebuie smuls cu 2-4 saptamani anterior de inceperea tratamentului si pe toata durata acestuia, putand fi indepartat utilizand lama de ras sau crema epilatoare. In ziua terapiei acesta trebuie indepartat recent, deoarece tinta in acesta procedura este foliculul pilos, si nu firul de par. Atat periodicitatea cat si respectarea indicatiilor inainte de procedura trebuie luate in calcul, pentru o eficacitate maxima a procedurii.

Exista mituri prin care se vehiculeaza faptul ca terapia cu laser poate duce la cancer de piele? Cat este adevar si cat este fals?

Orice tip de fotoepilatie actual poate sa conduca la aparitia unui cancer de piele daca nu este realizat de persoane instruite corespunzator sau sunt utilizate aparate neomologate si netestate in prealabil. Protejarea si evitarea leziunilor cutanate (ex. alunite) in timpul procedurilor este foarte importanta.  De aceea nu se realizeaza proceduri de epilare definitiva la femei insarcinate sau care alapteaza si  la pacientii cu un istoric  de neoplazii.

Se poate recurge la aceasta procedura pe toata perioada anului?

Numeroase studii clinice au demonstat ca tehnologia SHR este cea mai sigura procedura LASER pentru indepartarea pilozitatii, inclusiv pentru fototipurile inchise la culoare/pielea bronzata, ce sunt foarte sensibile la caldura utilizata in aceste terapii, deoarece actioneaza intr-un mod unic asupra melaninei, permitand efectuarea tratamentelor in oricare perioada din an. Printr-o serie de impulsuri repetitive cu energie mica, aceasta metoda minimalizeaza riscul de arsura epidermica, permitand cresterea graduala a temperaturii, pana la pragul de eficienta dorit si necesar distrugerii ireversibile a foliculului pilos.  Mai mult, expunerea la soare este mult mai putin agresiva dupa un tratament SHR.

Este epilarea cu laser mai eficace decat cea cu IPL? De ce?

Foarte multi pacienti confunda tehnologia laser cu cea IPL, dar exista cateva diferente cheie intre aceste doua tehnologii. In primul rand, sistemul laser, creaza mai multa caldura ce este directionata catre foliculii pilosi decat sistemele IPL, prin urmare, se obtin rezultate mai bune. Caldura este absorbita de catre foliculul pilos si nu de piele, astfel exista un risc foarte scazut de arsura atunci cand se utilizeaza acest sistem – devenind  o optiune mai sigura pentru persoanele cu pielea mai inchisa sau bronzata si datorita spectrului sau mai ingust, care se adreseaza in mod specific radacinilor firelor de par, reduce riscul  afectarii pielii si aparitiei reactiilor secundare, la nivelul zonelor tratate. Spre deosebire de sistemele Laser, sistemele IPL penetreaza, la un nivel mai superficial, acest lucru inseamna ca firele mai groase si mai profunde nu sunt tratate in mod eficient.

Ce recomandari dermatologice de refacere sunt indicate dupa epilarea definitiva cu laser?

Urmarea unei proceduri de epilare definitiva corect realizata de persoane specializate nu necesita indicatii de refacere cutanata la finalul sedintelor.  In caz de reactii secundare, in urma unei proceduri prost realizate, pacientii necesita prezentarea la un medic specialist, in vederea stabilirii unui plan de tratament.

Comments

comments

Previous:

8 alimente pentru un zâmbet sănătos

Next:

Ingrijire diferita pentru pielea ta dimineata vs seara

You may also like

Post a new comment