Epidemia de coronavirus și cele mai bune măsuri de protecție

27 February of 2020

Epidemia de coronavirus este și va fi subiectul numărul unu. Informarea corectă, atitudinea rațională, preventivă și autoprotectivă sunt cele mai bune și mai utile reacții. Panica este dușamnul principal, care ne poate pune în pericol acum, dar și pe termen lung în măsură mult mai mare decât o face epidemia de coronavirus. Să fim raționali, să ne păstrăm cumpătul și să acționăm logic, în interesul propriu și al celor dragi.

Am urmărit toate sfaturile difuzate de autorități, de Organizația Mondială a Sănătății, de autoritățile sanitare europene. Am stat de vorba cu doi medici epidemiologi. Am pus cap la cap toate informațiile, cu calm și am ajuns la aceste reguli de siguranță pe care oricine le poate respecta fără să facă un efort deosebit sau să-și dea viața peste cap.

 1. Spală-te pe mâini! Corect, cu apă caldă și săpun, cel puțin 30 de secunde. Spală-te foarte bine între degete. Folosește șervete individuale pentru a te șterge sau hârtie.
 2. Renunță la unghiile lungi. Cel puțin pentru o perioadă este foarte bine să faci asta.
 3. Renunță să mai porți bijuterii pe degete. Sunt depozite de bacterii și virusuri și, în condițiile în care trebuie să te speli pe mâini foarte des, inelele te încurcă!
 4. Păstrează o zonă de siguranță în jurul tău de circa trei metri. Ideea este să nu stai foarte aproape de alte persoane, dacă te afli într-o zonă în care sunt confirmate cazuri de îmbolnăviri sau contaminări cu coronavirus. Zona de siguranță despre care vorbește OMS este de trei metri.
 5. Nu pune mâna la ochi, nu duce mâna la nas și la gură decât după ce te-ai spălat pe mâini.
 6. Nu folosi toaleta decât după ce te speli pe mâini, înainte. Evident trebuie să o faci și după.
 7. Folosește, dacă nu te poți spăla pe mâni, dar și oridecâte ori ai nevoie, șervețele umede antibateriene și desinfectant pentru mâni. Curăță volanul mașinii pe care o conduci, desinfecteaz-ți cheile (se pare că virusul acesta are o rezistență mară pe metale). Locuile cele mai periculoase: balustradele publice, barele de susținere din mijloacele de transport în comun, mânerele coșurilor din magazine, banii, monedele, mânerele ușilor din locuile publice.
 8. Nu pune mâna în păr și acordă o atenție specială igienei generale corporale.
 9. Evită zonele aglomerate – mall-uri, magazine mari și aglomerate, adunări publice, sportive, cinematografe, teatre, mai ales dacă te afli într-o regiune unde sunt confirmate cazuri de coronavirus.
 10. Dezinfectează telefonul mobil cu servețele umede și soluții antiseptice. La fel tastatura calculatorului și ceasul de la mână
 11. Mergi în parcuri, mergi pe jos, stai la soare, fă cumărături online, de acasă!
 12. Mănăncă sănătos, consumă fructe, legume, bea lichide – hidratarea corectă este un stimul pentru imunitate, dormi cel puțin șapte ore – somnul este și el un stimul natural pentru imunitate.

În loc de final ține mine că prevenția este cea mai bună cale, că soluțiile pe care le luăm fiecare în parte pentru noi sunt un suport pentru colectivitatea în care ne mișcăm. Rămâi informat, alge informația autentică în locul celor false care induc panică, nu distribui informații false și dă mai departe sfaturile bune și normale pe care le auzi din presă și de la oficialități.

Să fim sănătoși!

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com/text exclusiv online: Otilia Ignat

 

Comments

comments

Previous:

Cum să preveniți boala în timp ce călătoriți în străinătate

Next:

Cum îţi poate afecta primăvara sănătatea

You may also like

Post a new comment