El vrea, ea „are o migrenă“

06 August of 2013

 

 © Dmitriy Melnikov / Fotolia


© Dmitriy Melnikov / Fotolia

La început lucrurile erau foarte simple, însă acum, după ani de zile de relație, sexul nu mai vine de la sine. De cele mai multe ori, el ar vrea mai mult sex, ea are mai des migrene.

Nu e o regulă să fie așa, există și femei care vor mai mult sex decât soții lor, însă psihoterapeuții de cuplu susțin că de obicei bărbatul este cel care își dorește mai mult sex într-o relație. De ce stau lucrurile astfel? Se pare că e tipic pentru bărbați să construiască o relație prin sex. Mai exact, pentru a avea senzația că relația lor merge bine, lucrurile trebuie să stea perfect în dormitor. În plus, unii dintre ei scapă de stres prin descărcare sexuală, iar alții nu-și pot manifesta dominanța decât prin sex.

Apropierea prin comunicare, ca­rac­­teristică nouă, femeilor, nu le stă în fire, pentru că prin comunicare ies la iveală diferențe ale punctelor de vedere, care nu duc de fiecare dată la o armonie în cuplu. Bărbații preferă mai degrabă activitățile comune decât comunicarea. Este o diferență între sexe: bărbații preferă calea sexuală, femeile – pe cea a comunicării. La bărbați este exact invers decât la noi: dacă sexul e bun, au și mai mult chef să comunice sau să facă ceva împreună cu partenera.

Când partenera i se refuză sistematic, bărbatului îi trec tot felul de lucruri prin cap. Se întreabă de ce nu-l mai vrea, de ce n-are chef, vrea să-l pedep­seas­că, să-l șantajeze, să-l schimbe? Pentru că la ei e simplu: pentru un context sexual n-au nevoie decât de o relaxare la o bere și un meci. Femeia, în schimb, se rela­xea­ză mai greu: să fie rufele spălate, între­ținerea plătită, mâncare pentru a doua zi – procesele noastre mentale sunt mult mai complexe. Biologic vorbind, la băr­bat dorința nu este atât de puternic legată de factori externi. Faptul că el nu poate face sex din cauză că nu e curățenie în casă e puțin probabil.

Cu timpul se poate produce o distanțare sexuală. La început relația este dominată de euforia endorfinelor, oamenii sunt deschiși, sexul func­țio­nează perfect, defectele sunt trecute cu vederea. După ce trece euforia, vedem că partenerul e altfel. Și pentru că femeile se frământă mai mult în privința relației, aceste lucruri le deranjează mai tare, ele rea­cționând cu stres emoțional. Devin arțăgoase sau se retrag, se distanțează, ceea ce duce la tensiune fizică și scăderea libidoului. Ele simt că ceva e în neregulă, dar nu știu ce anume.

Răspunsul constă în rezolvarea problemelor concrete (dezamăgiri, ră­niri), dacă există așa ceva, și stabilirea  așteptărilor pe care le au unul de la ce­lălalt. În plus, trebuie reintroduse acti­vități care stimulează relația, rup rutina și aduc elementul surpriză în cuplu. Pentru că surpriza, necunoscutul sti­mu­­­lează curiozitatea – și dorința!

Comments

comments

Previous:

Doar sex. Povesti de viata

Next:

Adaugă în coș: partener potrivit

You may also like

Post a new comment