Educatia religioasa ii face pe copii mai putin altruisti

25 November of 2015

Un studiu internațional recent a implicat copii între 5 și 12 ani din toată lumea, împărțiți în două grupe: cei crescuți în medii religioase (majoritatea musulmani și creștini, mai puțin evrei și budiști) și cei în educația cărora nu se insista asupra aspectelor religioase. Concluziile studiului au fost surprinzătoare.

Cercetătorii le-au prezentat filme în care mai mulți copii ca și ei greșeau și le-au cerut să aprecieze ce pedepse li se cuveneau. Copiii din mediile religioase, indiferent de religie, erau mai prompți și mai aspri cu aplicarea pedepselor decât cei crescuți fără accent asupra regulilor religioase. Nu ar fi așa de surprinzător, știm deja că sunt mulți care consideră că este “educativ” să îi țină pe cei mici la curent cu importanța meritelor, dar mai ales a pedepselor bazate pe legile divine.

Citeste si: Lasati copiii sa fie copii!

Cercetătorii au mers mai departe cu experimentul: au oferit cadouri fiecărui grup de copii (religioși și non-religioși), dar având grijă să nu fie suficiente pentru toți și astfel să fie nevoiți să le împartă între ei. Din nou surpriză: grupurile “religioase” au manifestat mai puțin altruism decât cele “nonreligioase”!

Copiii mai puțin duși la biserică sau moschee au știut să împartă mai bine și să se înțeleagă mai armonios decât ceilalți!

S-ar zice că educația religioasă omite exact ceea ce pretinde că este marele ei atu: partea morală. Însă grupurile religioase sunt și grupuri cu o anumită structură socială și economică, mult mai implicată în aceste rezultate decât școala religioasă în sine.

Citeste si: Copiii au nevoie de atentia parintilor

Cu toate acestea, studiul trage semnalul de alarmă: este oare oportun ca în aceasă lume intolerantă noi să alegem să le oferim copiilor, din multitudinea de învățături religioase, exact pe cele care țin de un sistem inflexibil de recompense și pedepse? Tu ce crezi?

Articol exclusiv online
Text: Roxana Melnicu
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Masa perfecta de Craciun

Next:

Mica printesa si ducesa, fotograf amator

You may also like

Post a new comment