Ecografia cardiaca Doppler

30 March of 2016

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate in Romania, ele fiind responsabile de 60% din decese, cu 12% mai mult decat media europeana. Cardiologii spun ca incidenta acestor boli a crescut in ultimii 15 ani. Preventia este extrem de utila in cazul bolilor de inima, ea putand salva vieti. De aceea, este indicat sa mergi la medicul specialist si sa-ti faci investigatiile necesare.

„Ecografia cardiaca sau ecocardiografia este metoda imagistica uzuala pentru studierea structurii si functiei cordului, a valvelor cardiace si a vaselor mari de la baza inimii (aorta, arterapulmonara)“, ne-a explicat Cristina Moisa, medic specialist cardiolog la Centrul MedicalES.

Aceasta a mai spus si ca principiul ecocardiografiei se bazeaza pe utilizarea ultrasunetelor, mai exact pe proprietatea lor de a-si modifica viteza si de a se reflecta in functie de densitatea si caracteristicile acustice ale tesuturilor pe care le traverseaza, undele reflectate (ecourile ; echo= ecou) fiind analizate computerizat si afisate sub forma unei imagini in timp real. In functie de performanta ecografului, imaginile redate pot fi bidimensionale- 2D (cel mai frecvent) sau tridimensionale (3D). Unele structuri sau procese patologice (prezenta aerului, calcificarile) pot limita propagarea ultrasunetelor, limitand astfel obtinerea unor imagini de calitate.

Primele studii privind propagarea ultrasunetelor sunt consemnate de catre Colladon in 1830, in apele lacului Léman-Geneva, ulterior fiind descris fenomenul fizic ce sta la baza efectului Doppler (1840, Christian Doppler). Primele utilizari ale ultrasunetelor in medicina sunt descrise din anii 1950, initial in mediul subacvatic, ulterior cu utilizarea unui gel special (1963), tehnica perfectionandu-se continuu o data cu dezvoltarea afisarii in imagini 2D (din 1975) si 3D (din 1994).

Ecografia cardiaca reprezinta de fapt o analiza complexa a structurii si functiei inimii si vaselor mari, utilizand mai multe tehnici ecografice:

 • modul M – urmarirea miscarii unei structuri in cursul ciclului cardiac
 • modul bidimensional 2D –imaginile cavitatilor cardiace, a valvelor, a vaselor mari
 • modul tridimensional 3D- tehnica de varf utilizata in special pentru studiul complex al valvelor cardiace
 • modul Doppler color- studiul directiei fluxului sangvin in carvitatile cardiace, vasele mari si la nivelul valvelor cardiace
 • modul Doppler continuu, modul Doppler pulsat- studiul vitezelor de propagare a fluxului sangvin intracardiac la diferite niveluri
 • modul Doppler tisular- studiul vitezei de contractie  a miocardului.

„In practica, se utilizeaza cel mai frecvent ecografia cardiaca transtoracica, examinarea realizandu-se prin aplicarea sondei ecografice pe toracele pacientului. In cazuri selectate, pentru obtinerea unor imagini mai precise asupra unor structuri cardiace greu accesibile examinarii transtoracice se utilizeaza ecografia transesofagiana, cu sonde speciale. Tehnicile ecocardiografice pot fi completate de aplicatii mai complexe, cum ar fi ecocardiografia cu contrast, ecocardiografia de efort, ecocardiografia de stres“, ne-a explicat Cristina Moisa, specialistul de la Centrul MedicalES.

Aceasta a mai spus si ca in prezent, ecografia cardiaca este o examinare cvasi-obligatorie pentru un pacient cu boala cardiaca diagnosticata, contribuind la evaluarea severitatii bolii si ulterior, prin examinari repetate, permitand aprecierea evolutiei si raspunsului la tratament.

In ciuda beneficiilor, specialistul de la MedicalES a atentionat faptul ca ecografia cardiaca nu permite vizualizarea arterelor coronare (arterele care «hranesc» muschiul inimii),  dar vizualizand reducerea contractilitatii unui segment din peretele cardiac poate sugera diagnosticul de  boala cardiaca ischemica.

In general, ecografia cardiaca nu se utilizeaza singura in diagnosticul bolilor cardiace, fiind asociata cu electrocardiograma si alte examinari cardiologice specific in demersul diagnostic. „Astfel, in timp ce ecografia cardiac furnizeaza o imagine in timp real a structurilor cardiace, electrocardiograma (EKG) inregistreaza traseul activitatii electrice a inimii, eventuale tulburari de ritm sau sugereaza modificari ale muschiului cardiac, fara a putea insa caracteriza cantitativ cavitatile saudebitul cardiac asa cum se realizeaza cu ajutorul ecografiei.

Astazi, ecografia Doppler transtoracica este foarte accesibila din punct de vedere tehnic, neinvaziva, neiradianta, fara complicatii asociate, repetabila la nevoie. La centrul MedicalES dispunem de ecografulVivid T8 care face parte din ultima generatie care foloseste cea mai avansata tehnologie peuntru un diagnostic de incredere“, a incheiat medicul.

Iata ce indicatii are ecografia cardiaca:

 • masurarea dimensiunilor cavitatilor inimii
 • evaluarea functiei contractile globale a muschiului cardiac, a contractilitatii diferitelor segmente miocardice
 • evaluarea structurii si functionarii valvelor cardiace, a protezelor valvulare artificiale
 • masurarea vitezelor de curgere intra- cardiac si la nivelul vaselor mari de la baza inimii (aorta, artera pulmonara)
 • evaluarea pericardului (invelisul inimii)
 • diagnosticul malformatiilor cardiace
 • diagnosticul cardio miopatiilor
 • diagnosticul insuficientei cardiace, prin determinarea fractiei de ejectie si a debitului cardiac
 • urmarirea complicatiilor cardiace ale altor boli(hipertensiunea arteriala, hipertensiunea pulmonara, lupus, hipotiroidie etc.)
 • stabilirea cauzelor cardiace ale unor simptome generale- durere toracica, palpitatii, sufocare la efort, pierderea constientei etc.
 • urmarirea evolutiei bolilor cardiace, a complicatiilor si raspunsului la tratament

 

Centrul MedicalES face parte din cea mai mare platforma de clinici private din Romania – Consultaclick.ro

Consultaclick este o platforma de programari medicale online, fiind o retea formata din peste 300 de clinici si spitale private din Romania si peste 3000 de medici afiliati in retea.

Rolul platformei este sa faciliteze accesul pacientilor la servicii medicale private, de a le pune la dispozitie oferte medicale care sa ii ajute sa faca economie in bugetul personal si de a le oferi informatii utile.

Pana in present prin intermediul platformei consultaclick.ro s-au efectuat peste 40.000 de programari medicale. Pacientii pot alege un doctor sau o clinic pe baza ratingurilor primite de la alti pacienti, dupa pret sau pe baza criteriului proximitatii.

 

Text: Anca Ardeleanu

 

Comments

comments

Previous:

Nu rata prima editie a revistei Pauza ta de relaxare!

Next:

7 lucruri pe care trebuie să le schimbi obligatoriu după 7 ani de folosire

You may also like

Post a new comment