Echimozele, cauzele si solutii eficiente de tratament

07 December of 2015

Echimozele sunt inestetice și dureroase. Iată câteva metode prin care poți reduce urmele loviturilor.

Circulația sângelui către zona afectată trebuie rapid redusă după lovitură, utilizând gheața și metode de compresie. Căldura, aplicată ulterior, va stimula irigarea sângelui și eliminarea eventualelor cheaguri. Atunci când pielea nu este lezată la suprafață, poți folosi și unguente dedicate, în scopul înlăturării semnelor rămase.

În momentul lovirii capilarele sunt primele afectate, sângele ieșind din aceste vase periferice și pătrunzând în țesuturile adiacente. Majoritatea echimozelor capătă la început nuanțe negre-albăstrui, variind treptat, pe măsură ce sângele este descompus, în violet gălbui.

Citeste si: Celulita, pacostea mea

În mod normal vânătăile dispar după 10-14 zile fără niciun tratament. Gheața sau orice aliment înghețat înfășurat într-un prosop are efect rapid de ameliorare asupra zonei lovite. Uneori și o cârpă înmuiată în apă foarte rece și ținută pe zona afectată timp de 10 minute este suficientă.

Dacă echimoza este localizată la nivelul brațului sau al piciorului, membrul respectiv trebuie înfășurat cu un bandaj elastic, prin compresia țesutului acesta împiedicând ieșirea sângelui din vasele sangvine. După ce timp de 24 de ore zona afectată a fost răcită constant, trebuie aplicată căldură pentru a îmbunătăți circulația sangvină în zonă și pentru a facilita vindecarea.

Compresele calde înmuiate în apă și cele cu ceai de tătăneasă oferă confort. Tătăneasa conține compuși care reduc inflamația și ajută la dezvoltarea unor noi celule. O infuzie  din 30 de grame de frunze uscate poate fi folosită doar pentru uz extern și în cazul în care NU există o rană deschisă. De asemenea oțetul și hamamelisul au efecte asemănătoare, mărind fluxul sang­vin la nivelul pielii și ajutând la disiparea sângelui acumulat în zona afectată.

Citeste si: 6 nutrienți esențiali pentru pielea ta

Dacă echimozele apar  în mod misterios în locuri în care nu te-ai lovit consultă medicul specialist, deoarece pot fi semne ale unor afecțiuni mai grave. Consultă medicul atunci când te lovești la nivelul articulației și apar umflături, însoțite de dureri puternice sau febră.

Contuziile în partea laterală a capului deasupra urechii sunt periculoase, deoarece zona se poate fractura ușor. Dacă te învinețești prea repede, s-ar putea să ai o deficiență de vitamina C, care are rolul de a întări pereții capilarelor. Poți obține mai multă vitamină C consumând ardei și citrice sau luând suplimente de până la 1.000 mg,  împărțite în mai multe doze. Flavonoidele determină vitamina C să acționeze mai eficient în organism, printre alimentele ce conțin acești antioxidanți numărându-se morcovii, caisele, citricele, dar și sâmburii de struguri.

Persoanele cu sensibilitate la vânătăi pot avea și o deficiență de vitamina K, substanță ce intervine în procesul de coagulare a sângelui. Această vitamină poate fi obținută prin consumul de varză, broccoli și legume cu frunze verzi. Arnica conține compuși care reduc inflamațiile și umflăturile, unguentele cu această plantă fiind folosite în tratamentul extern al echimozelor.

Citeste si: Vitamina D iarna. Lectie de sanatate

Pilulele homeopate cu arnică reprezintă o metodă eficientă de tratament al vânătăilor.

Atenție la analgezice!
Aspirina și ibuprofenul nu sunt indicate imediat după lovitură, deoarece fluidizează sângele, facilitând acumularea acestuia sub piele și intensificarea vânătăii. Cei care iau aspirină în mod regulat și constată că se învinețesc prea ușor trebuie să ceară sfatul unui medic specialist în această problemă. Pentru calmarea durerilor cauzate de o contuzie este indicat paracetamolul.

Articol exclusiv online
Text: Angela Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Migrena, o simplă durere de cap?

Next:

Plante care vin de hac indigestiei

You may also like

Post a new comment