Dureri de cap sau migrene? Chinuitoare și persistente, durerile de cap și migrenele se tratează diferit. De aceea, consultul medical se impune pentru a stabili de ce anume suferi.
Stres, termene limită, muncă și iarăși muncă, viteză, supărări. Și te mai miri că ai dureri de cap tot mai dese? Desigur, ai la îndemână tot felul de analgezice care îți vor atenua durerea sau ți-o vor alunga, însă sunt și alte metode care te pot scăpa de cefalee, durerea de cap.
Migrena, tulburare majoră de sănătate
Migrena este considerată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii o tulburare majoră de sănătate şi este inclusă în topul celor mai rele 20 de maladii care afectează o persoană pe toată durata vieţii, pentru mulţi dintre cei care suferă de această afecţiune medicamentele fiind foarte puţin eficiente. Concret, migrena este o suferință cronică caracterizată prin dureri de cap moderat-severe, recurente.
Poate să apară o dată sau de două, trei ori pe an sau chiar de mai multe ori pe lună. Foarte frecvent, migrenele sunt asociate cu alte simptome precum: greață, vărsături, sensibilitate la lumină sau la zgomot. Specialiștii susțin că migrenele sunt uneori agravate de activitatea fizică sau cauzate de evitarea activității fizice. Datele statistice arată că migrena este cea mai frecventă cauză a durerilor severe de cap – aproximativ 20% din femei și 6% din bărbați sunt afectați. De regulă, debutul ei are loc în adolescență sau în copilărie.
Afecțiunea este întâlnită la persoanele între 25 și 55 de ani, după 55 de ani incidența ei fiind în scădere. Medicii susțin că migrena este o suferință cerebrală, ea reprezentând o afecțiune a anumitor părți ale creierului care se ocupă de procesarea durerii, mecanismul ei exact nefiind cunoscut. Cauza probabilă este un amestec de factori genetici și factori de mediu.
Datele statistice arată că 2/3 din persoanele suferinde mai au cel puțin o rudă cu aceeași afecțiune. Printre cauzele migrenelor se numără dieta precară, cu mese insuficiente, consumul anumitor alimente, alcoolul, deshidratarea sau excesul de cafea. Principalii factori fiziologi sunt: stresul, foamea și oboseala.
La femei, migrenele apar de regulă în preajma menstruației sau odată cu anumite modificări hormonale. Și unii factori psihologici, precum emoțiile puternice sau stresul, pot declanșa o migrenă. Totodată, lipsa somnului sau, din contră, somnul excesiv pot declanșa migrena. Diagnosticul se face pe baza descrierii simptomelor, dar și a investigațiilor imagistice precum CT sau RMN. Acestea sunt absolut necesare.
Atenție! Pacientul cu migrene va fi consultat neurologic, i se va lua tensiunea arterială, va face un examen oftalmologic și, ulterior, medicul specialist va pune diagnosticul și va prescrie un tratament adecvat.
Iată câteva remedii care îți sunt de ajutor dacă durerea de cap a pus
stăpânire pe tine:
– Într-un lighean sau chiar în cadă pune apă caldă, în care adaugi pudră de muștar. Stai cu picioarele în apă cel puțin 20 de minute și vei vedea cum cefaleea se estompează. De ce? Simplu! Atrăgând mai mult sânge în zona inferioară a corpului, apa caldă va micșora presiunea în vasele de sânge de la nivelul capului.
– O compresă caldă pe frunte te ajută să-ți relaxezi mușchii, știut fiind faptul că durerea de cap dă o anumită presiune musculară.
– Bea o ceașcă de cafea. Cofeina va reduce inflamația vaselor de sânge și te va scăpa de durerea de cap.
– Anumite uleiuri esențiale, mai ales cel de levănțică, pot fi de un real ajutor în reducerea încordării și a durerii provocate de cefalee.
– Și mentolul îți poate fi leac, fiindcă aroma sa stimulează și ulterior relaxează nervii care provoacă durerea de cap.
– Ghimbirul este recunoscut pentru tratarea cefaleei, acesta având proprietăți antiinflamatoare.
– Hidratează-te corespunzător. Deshidratarea este de multe ori cauza durerilor de cap.
De reținut
O durere rară de cap nu trebuie să te îngrijoreze, însă, dacă aceasta este bruscă, intensă, puternică, ar fi bine să mergi la medicul de familie pentru un control. Mai mult, dacă episoadele de cefalee se repetă de 2-3 ori pe săptămână, fugi la medic, fiindcă cefaleea este un simptom al multor boli.
Citeste si:
- Acea durere de cap numită migrena
- Durerea nu trece niciodată, doar înveți să trăiești cu ea
- Cauzele putin stiute ale durerilor de spate
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments

Previous:
Cum ne ajută uleiul din semințe de cânepă să scăpăm de boli

Next:
Astenia de primavara. Ce este si cum se trateaza
You may also like
-
09 Nov
Cele 7 semne secrete ale stresului
MedicinăPerioadele de stres intens ne consumă resursele și ne putem trezi peste noapte că avem ...
-
29 Sep
Hormonii sexuali și efectele lor mai puțin știute
MedicinăHormonii sexuali sunt cei care ne definesc sexul, dar contribuie la multe alte manifestări și ...
-
19 Nov
Herpesul, o afecțiune nevindecabilă, dar care poate fi ameliorata si tinuta sub control
MedicinăHerpesul este, din pacate o afecțiune nevindecabilă, dar care poate sa fie ameliorata si ‘tinuta ...
-
24 Aug
Marile beneficii ale semintelor de floarea soarelui
NutrițieSemintele de floarea-soarelui aduc numeroase beneficii corpului uman. Datorita pretului lor accesibil si disponibilitatii pe ...