Durău, la poalele verzi ale Ceahlăului

10 June of 2016

O stațiune mică și cochetă, situată la 800m altitudine și la 10 km distanță de Barajul Bicaz, apreciată în special datorită caracterului său balneoclimateric, Durău este o destinație recomandată celor care doresc să urmeze traatamente de recuperare în cazul anemiei, a stărilor de slăbiciune sau a nevrozelor astenice. Climatul tonic subalpin, atmosfera ozonată și aerul curat, fără alergeni, reprezintă principalii factori naturali de cură.

Din stațiunea Durău există posibilitatea efectuării unor trasee alpine spre crestele munților înconjurători (Toaca, Ocolașul Mare), a unor drumeții spre mănăstirile aflate în apropiere sau a unor excursii la Lacul Roșu, Lacul Izvorul Muntelui, rezevația naturală Ceahlău și la frumoasa Cascadă Duruitoarea. Situată la circa două ore distanță de mers pe jos de stațiunea Durău, Cascada Duruitoarea este formată pe pârâul Rupturii, la o altitudine de 1.200 metri, având o cădere de 30 metri și remarcându-se ca una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale Parcului Național Ceahlău.

Mănăstirea Durău

Important monument de arhitectură religioasă, al cărui interior a fost pictat de celebrul Nicolae Tonitza și ucenicul său Corneliu Baba, între anii 1935 și 1937, Mănăstirea Durău a fost întemeiată pe locul unui mai vechi schit de maici, existent pe aceste meleaguri încă de la începutul secolului al XVII-lea. Turnul-clopotniță, o construcție masivă, pătrată, cu trei nivele, găzduiește la primul etaj o expoziție permanentă de artă religioasă.

O stațiune plină de farmec, la granița istorică dintre Moldova și Transilvania, Durău a atras personalități ale culturii și literaturii române, precum Alexandru Vlahuță, Barbu Delavrancea, Emil Gârleanu sau Mihail Sadoveanu, cu toții apreciind căldura și liniștea minunatelor locuri, petrecând astfel clipe de neuitat în mijlocul naturii.

 

 

Text: Cristi Niculescu

Foto: www.cristiniculescu.com

Comments

comments

Previous:

Natură și spiritualitate: Mănăstirea Prislop

Next:

Binefaceri de la munte

You may also like

Post a new comment