Dulceață de trandafiri și trandafiri de dulceata. Rosa 
Mystica, trandafirul comestibil

20 July of 2020

Probabil nicio altă floare nu a incitat la mai multă poezie, violență, pasiune, extaz, voluptate și rațiune deopotrivă ca trandafirul. Atracția s-a păstrat până în epoca noastră prozaică, în care gastronomia reușește să încorporeze ecouri din numeroase arte pierdute ale trupului și sufletului.

Așa se face că până azi unele dintre cele mai căutate preparate sunt delicatesele cu trandafiri, înconjurate de parfumul lor la fel cum odinioară erau înconjurate de misticism. Dulceața de trandafiri, apa de trandafiri, esențele pentru culoare, aromă și gust.

Roza feminină 
și senzuală

De ce e roza cea mai mistică dintre flori? Explicația stă poate chiar în parfumul ei extrem de senzual și în complexitatea și frumusețea florii pe care specialiștii se străduiesc s-o selecționeze și s-o cultive pentru a fi cât mai catifelată și  mai senzuală ori, dimpotrivă, cât mai pură. Roza a fost asociată cu trupul femeii și pasiunea pe care o stârnește (nu întâmplător uleiul volatil de trandafir deșteaptă pornirea erotică chiar și acolo unde amenință să se stingă). A fost asociată însă și cu virginitatea și Fecioara Maria și există o întreagă literatură pioasă și mistică, reverii poetice și religioase pe marginea fecioarei-roze (de aici rozasele de pe catedrale, de exemplu).

Trandafirul rațional și perfect

Nu este vorba aici numai despre senzualitate și mirosuri care nu mint. Este vorba și despre rațiune și geometrie. Aceasta, deoarece floarea cu 30 de petale (în neogreacă, triantafyllo  înseamnă chiar 30 de foi) a fost considerată geometria perfectă. Arabii, mari pasionați ai matematicii, au fost primii care i-au ridicat trandafirului piedestalul de încarnare a perfecțiunii creației: trandafirul indică ordinea divină, puritatea intenției lui Dumnezeu, structura lumii, el vorbește minții, dar, în același timp, și cărnii, alimentând senzualitatea. Roza unifică lumea oamenilor cu intenția lui Dumnezeu, sufletul, trupul și spiritul.

Se înțelege de ce călugării și sfintele au primit-o în iatac și de ce în grădinile mănăstirești stă mereu la loc de cinste, iar atelierele mănăstirești produc cele mai pure uleiuri volatile de trandafir, dar și cele mai bune deserturi cu petale de roze, printre ele minunata dulceață de trandafiri, deja o rarirate și cu certitudine o delicatesă.

Sunt meșteșuguri care au faima de a fi foarte migăloase, cer timp și îndemânare, ritual, la preparare nu se folosesc chiar orice fel de trandafiri, ci în special cei de Damasc, supersensibili, care trebuie culeși pe rouă și tăiați cu delicatețe. Trandafirii de dulceață și minunata dulceață de trandafiri este printre ele.

Toată această abordare ritualică a ținut mult timp tehnologia trandafirului departe de plitele femeilor contemporane, orientate mai degrabă pe ceea ce se poate face rapid și este de mare efect. Poate și datorită acestui fapt fascinația s-a păstrat, iar odată cu noul trend slowliving arta de a încorpora trandafirul în gastronomia cotidiană a început să se bucure de popularitate crescândă.

Chiar dacă petalele de trandafir sunt foarte parfumate, aroma lor e subtilă și ușor fructată, cu subnote care depind de soi și de tipul de pământ în care crește. Petalele tuturor trandafirilor sunt comestibile; îndepărtați baza albă și amară a fiecărei petale. Folosiți numai flori cultivate organic, fără substanțe chimice, din surse de încredere, fiindcă aproape toți trandafirii din pepiniere sunt azi tratați cu pesticide. Există și varietatea foarte cunoscută de trandafiri de dulceață, cultivați de obicei în grădinile proprii. Aceștia au cele mai aromate și parfumate petale.

Iată ne mi-a povestit o profesionistă într-ale gătitului, Lili Jerlăianu, despre trandafirii de Damasc sau 
de dulceață care cresc în curtea mamei ei din Ostrov, județul 
Constanța. „Mama taie florile cu forfecuța dimineața, pe rouă, fiindcă se scutură ușor, și abia apoi vine partea cea mai migăloasă. Ținând câte un mănunchi, taie partea albă a petalei, care e ceva mai amăruie. Dacă strânge mai multe flori, le 
păstrează la frigider ca să nu se ofilească până ajung eu să le prepar.“

Lili a devenit o specialistă a conservării petalelor cu o cantitate minimă de zahăr.

Prăjitură rapidă cu cremă de mascarpone şi dulceață de trandafiri

prajitura cu dulceata de trandafiri

Ingrediente

  • 
4 pachete biscuiţi cu cacao
  • 
250 g cremă mascarpone
  • 
100 ml frişcă lichidă
  • 
250 g zahăr
  • 
esenţă de vanilie
  • 
o mâna petale de trandafiri de dulceaţă 
tăiate mărunt
  • 
1 ceaşcă mare de cafea espresso
  • 
dulceaţă de trandafiri sau jeleu de trandafiri

1. Într-un castron, se mixează crema mascarpone cu zahărul (se mai poate pune 
zahăr, după gust), se adaugă esenţa de vanilie, frişca bătută şi petalele de trandafiri.

2. Într-o tavă cu pereţii mai înalţi, tapetată în prealabil cu folie, se așază două straturi de biscuiţi trecuţi prin cafea.

3. Peste stratul de biscuiţi, se aranjează crema de mascarpone cu trandafiri, iar peste cremă se repartizează insule de dulceată de trandafiri sau jeleu de trandafiri.

4. Prăjitura se ţine în frigider timp de câteva ore înainte de servire.

Citeste si: Despre trandafiri în fel și chip

Articol aparut in revista Ioana, editia luni iulie, sursa foto: unsplash.com

Și nu uita! Mai poți citi revista și în format electronic, pe Magzter, iar abonamentele pentru versiunea tipărită pot fi achiziționate de AICI.

 

Comments

comments

muncitori, meserii

Previous:

Meserii pe cale de disparitie. Cine ia locul oamenilor

femeie coplesita, femeie trista

Next:

E normal să te simți copleșită! Cum depașești această stare

You may also like

Post a new comment