Drumeții pe plaiuri prahovene

23 May of 2014

Natura bogată a Văii Teleajenului atrage turiștii dornici de relaxare, dar și iubitorii sporturilor în aer liber

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Prahova, județul cu cel mai ridicat trafic turistic, oferă vizitatorilor numeroase posibilități de petrecere a timpului liber prin intermediul obiectivelor montane situate de-a lungul văilor a două râuri importante: Prahova și Teleajen.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Stațiunea Cheia
Comuna Măneciu se află la 120 de km distanță de București, într-o zonă intramontană, caracterizată de o presiune atmosferică redusă și un aer curat, bogat în raze ultraviolete. Dintre cele opt sate ale sale se remarcă stațiunea Cheia, o localitate dezvoltată fără aport industrial, la 50 de km depărtare de orice sursă de poluare. Plasată într-o zonă pitorească, cu bogate păduri de foioase și conifere, stațiunea este apreciată ca spațiu de odihnă și de tratament balneoclimateric, cu caracter permanent.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Depresiunea formată de râul Teleajen, la poalele munților Ciucaș și Zăganu, reprezintă locul ideal de recreere pentru persoanele cu probleme de rahitism, astenie nervoasă, hipertiroidism și suprasolicitare fizică sau nervoasă.

Muntele Roșu
Muntele Ciucaș oferă turiștilor câteva trasee interesante, solicitante atât din punctul de vedere al efortului depus, cât și al timpului necesar parcurgerii lor. Spectaculos prin măreția sa, Ciucașul alternează culmile domoale cu pantele abrupte, vârfurile sale stâncoase dând naștere unor monumente ale naturii, sculptate parcă de mână omenească, precum Sfinxul Brotăcei, Tigăile, Babele la Sfat sau Mâna Dracului. Un popas intermediar între stațiunea Cheia și vârfurile masivelor montane ce ocrotesc parcă localitatea, îl reprezintă zona de platou alpin Muntele Roșu.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Denumirea provine de la culoarea bujorilor de munte (rododendroni) care acoperă coamele înverzite ale Ciucașului cu un covor de petale sângerii, așternut la final de primăvară. Din acest loc, de la 1260 de metri altitudine, pot fi efectuate trasee turistice spre Poiana Stânii, Vârful Siriu sau Valea Berii.

Stațiunea Cheia se află la 60 de km nord de Ploiești, pe Drumul Național 1A, în comuna Măneciu.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Prețurile în sistemele de cazare (cabane și pensiuni de 3-4 margarete) sunt un pic mai reduse decât cele practicate pe mult mai aglomerata Vale a Prahovei, oscilând între 70 și 100 de lei camera dublă. O bună parte dintre pensiuni oferă facilități pentru grupuri organizate, programe dedicate și săli de conferință.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Tismana, pe plaiuri gorjene

Next:

„Ikebana e magie, terapie pentru suflet…“

You may also like

Post a new comment