Lucrarile secrete ale hormonilor sexuali

27 January of 2016

De ce fotbaliștii care joacă pe teren propriu sunt mai combativi? De ce se consideră că sunt avantajați? Nu e o simplă chestiune de urale și ovații, ci mai degrabă de hormoni și locații! “Apărarea teritoriului” este unul dintre motivele ancestrale care sporește secreția de testosteron, care face din orișice jucător o fiară care-și apără familia.

Însă efectele hormonilor sexuali asupra comportamentului uman nu sunt întotdeauna atât de previzibile, iar adesea sunt chiar contraintuitive.

De exemplu, testosteronul îi face mai combativi pe cei bărbați pentru care statusul în sine este o sursă de motivație în timp ce hormonul nu are aproape niciun efect asupra bărbaților care din start sunt mai puțin ambițioși.

Estrogenul păstrează în stare bună memoria la femeile aflate la premenopauză, dar suplimentele de estrogen luate după menopauză pot conduce la instalarea tulburărilor de memorie.

Nivelul testosteronului afectează performanța cogntivă. Dacă își pierd statutul, bărbații cu un nivel ridicat de testosteron devin mânioși, iritați și… se prostesc! Invers, un bărbat care are un nivel redus de testosteron și ajunge (din întâmplare, să zicem) la un status înalt pe care nu și-l dorește devine la rândul lui iritat, se mânie ușor și, da, se prostește!

În general noile studii axate pe efectele hormonilor asupra comportamentului pun în evidență mai degrabă “creiere influențate de testosteron” și “creiere influențate de estrogeni”, în defavoarea a ceea ce se credea până acum a fi “creier masculin” și “creier feminin”.

Citeste si:

Tine-ti hormonii in frau

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Ce observa un barbat la femeia cu care face sex?

Next:

Valentine’s Day în familie

You may also like

Post a new comment