Dovleacul este cultivat în întreaga lume şi folosit în mod diferit în funcţie de zonă. Cu toate acestea, puţini sunt cei care ştiu cu adevărat cât de bună este leguma portocalie. De la orice varietate de dovleac, poţi folosi şi miezul, şi seminţele pentru a trata problemele de sănătate de care suferi, începând cu migrene şi terminând cu probleme digestive şi sterilitate. În plus este un aliat de încredere în cosmetica de acasă.
Dovleacul are puţine calorii, mai ales dacă se consumă copt, fără zahăr. În plus, poate stimula imunitatea prin conţinutul crescut de alfa caroten, beta caroten şi vitamina C. De asemenea, este bogat în fier şi poate scădea riscul de cancer. El conţine antioxidanţi, are proteine, are hidraţi de carbon, adică zahăr, care ne ajută să hrănim energetic organismul. Culoarea portocalie este dată de o substanţă care se cheamă betacaroten şi care este cunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatorii şi antioxidante.
Citeste si: Paine cu dovleac – bunatati de toamna
Combate retenţia de lichide
S-a dovedit că pulpa dovleacului, mai ales cea a dovleacului turcesc (cel rotund, mare și turtit), are proprietăţi diuretice, laxative şi sedative. De aceea, terapeuţii recomandă cura cu dovleac celor care suferă de retenţii hidrice. Tratamentul durează cinci zile şi, în acest interval se consumă un terci gros de dovleac, preparat din 1,5 până la 2,5 kg de pulpă care se fierbe în lapte. Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon, dar nu se adaugă niciun strop de sare.
Citeste si: Supă-cremă de dovleac cu portocale
Pentru combaterea constipaţiei este foarte eficientă „ciulamaua” de dovleac. Pentru prepararea acesteia se folosesc 500 g pulpă de dovleac, care se fierbe în apă, apoi se pasează. În pasta obţinută se adaugă o parte din lichidul în care a fiert dovleacul şi se amestecă până când compoziţia se omogenizează. Leacul se consumă pe parcursul unei zile, simplu, pur și simplu. Este și foarte gustos. se poate aromatiza cu scorțișoară și se poate adăuga puțină miere.
Are mai mult potasiu decât bananele
Este una dintre legumele care au o cantitate mare d epotasiu, care se asimiează ușor. Acest fapt îl face util în cazul celor care au afecțiuni cardiace, potasiul fiind unul din mineralele esențiale pentru activitatea cardiacă.
Un alt beneficiu pe care îl are simpatica legumă este acela că prin procentul foarte echilibrat de vitamina A și C pe care îl conține dovleacul formează un fel de „ echipă de apărare celulară”, care poate anihila celule haotice, degenerate sau mutante care pot duce, dacă proliferează la boli maligne.
S-a dovedit că dovleacul reduce nivelul glicemiei, îmbunătățește toleranța la glucoză și mărește cantitatea de insulină pe care o produce organismul. Dovleacul este pe lista cu alimente utile și recomandate celor care au doabet și nu este deloc întâmplător că este așa.
Masca cu dovleac, întinerește tenul
Dovleacul conține enzime extrem de active. Este vorba despre cele care dau bostanilor culoarea intens portocalie, culoare care se activează și mai mult la căldură. Enzimele acestea netezesc pielea, stimulează cu o eficientă rară sinteză de colagen propriu pielii, netezesc că prin minune ridurile fine și calmează iritațiile provocate de umezeală, frig și factori alergeni.
Dovleacul lupta foarte eficient cu celulita dar are și capacitatea de a hidrata foarte bine pielea.
Coace câteva bucățele de miez de dovleac simplu, la cuptor. Împachetează bucățele în folie de aluminiu fără să adaugi nimic. Strivește dovleacul copt bine, cu furculiță împreună cu sucul lăsat. Adaugă o linguriță de pulpă coaptă de avocado sau o lingură de ulei de măsline și omogenizează bine până rezultă o pastă cremoasă. Această este baza pentru masca de față. O poți folosi că atare sau poți adaugă o linguriță de miere pentru tenul obosit, ori fulgi de ovăz pentru tenul iritat. Pentru tenul uscat combină doar piureul de dovleac cu o linguriță de ulei de măsline sau ulei din semințe de dovleac. Pentru tenul gras, adaugă în piureul de dovleac miere și puțin suc de lămâie.
Întinde pastă pe față, în strat gros, dar evita zona ochilor. Lasă masca să acționeze circa 10-15 minute apoi clătește-te cu apă călduță.
Repetă operațiunea de două-trei ori pe săptămâna. Rezultatele sunt demne de toată laudă.
Mai trebuie, neapărat să vorbim depsre dovleac, pentru este cea mai prețioasă legumă, în acest moment și niciodată nu o folosim pe cât ar merita.
Citeste si: Totul despre semințele de dovleac
Text: Otilia Ignat/ sursa foto: pexels
Comments
You may also like
-
12 Mar
Dietele vedetelor. Trei diete proteice speciale si eficiente
NutrițieDietele vedetelor se bazează pe regimul proteic este un stil de viață, dar și o ...
-
13 Nov
Ghimbir. Cum il folosesti ca sa profiti de puterea lui
NutrițieGhimbirul este rădăcina cu puteri miraculoase. Se spune că zeii aveau mare încredere în puterea ...
-
16 Oct
Cum recunoaștem uleiul de măsline de calitate
NutrițieUleiul de măsline stă la baza bucătăriei mediteraneene, care trece drept cea mai sănătoasă din ...
-
17 Feb
Lămâia, remediu universal. Beneficii pe care sigur nu le știai
NutrițieȘtiai că lămâia te ajută să-ți cureți ficatul de toxine și să slăbești? Este un ...