Două torturi. Bunătati pentru moral și nu numai

04 April of 2020

Am ales două retete de tort care îți vor crește moralul. Două torturi ușor de făcut, dar delicioase și spectaculoase pe care le poți face ca să te deconectezi, acasă pregătind ceva bun pentru cei dragi.

Tort cu cafea și whisky

Ingrediente

  • 175 g ciocolată neagră
  • 90 ml cafea
  • 50 ml whisky
  • 75 g zahăr brun
  • 125 g unt
  •  3 ouă
  • 50 g migdale măcinate
  • 50 g făină neagră
  • esență de vanilie
  • sare

Preparare

  1. Ciocolata se topește cu cafeaua și whisky-ul la bain-marie, apoi se lasă la răcit.
  2. Untul la temperatura camerei se amestecă cu 50 g zahăr, apoi se adaugă pe rând gălbenușurile și se omogenizează.
  3. Albușurile se bat spumă cu puțină sare, apoi se adaugă restul de zahăr și se bate bine.
  4. Ciocolata topită și răcită se amestecă apoi cu crema de unt și zahăr, migdalele măcinate și esența de vanilie.
  5. Se încorporează făina și albușurile spumă. Amestecul se toarnă în tavă și se coace 30 de minute, în cuptorul preîncălzit. Se lasă la răcit.
  6. Pentru glazură, se topește un pic de ciocolată cu cafeaua la bain-marie. Se ia de pe foc și se adaugă unt, până se omogenizează. Castronul se pune pe un vas rece și se adaugă zahăr pudră.
  7. Compoziția se amestecă până se îngroașă, apoi se toarnă peste tortul rece.
  8. Se ornează cu zmeură sau alte fructe, ori cu frișcă după gust.

Vis de ciocolată și fructe

Ingrediente

Pentru blat:

  • 240 g ciocolată amăruie
  • 85% cacao
  • 120 g unt gras
  • 4 ouă
  • 80 g zahăr brun.

Pentru sos:

  • 100 g ciocolată 85% cacao
  • 50 ml smântână dulce.

Ornat:

  • căpșune
  • fructe de pădure
  • 
 vișine și cireșe glasate

Preparare

  1. Cuptorul se încinge la 180 de grade.
  2. Pentru blat, se topesc ciocolata și untul în bain-marie. Fundul castronului nu trebuie să atingă apa. Castronul nu se lasă pe baia de aburi după ce ciocolata s-a topit.
  3. Cât timp ciocolata se răcește, se bat ouăle cu zahărul timp de cinci minute. Ciocolata topită se toarnă treptat peste ouăle bătute și se amestecă lent, de jos în sus, cu o spatulă, ca să nu piardă din volum.
  4. Se tapetează o formă cu fund detașabil cu hârtie de copt și se unge cu unt. Se toarnă compoziția, se nivelează și se coace 35-40 de minute. 
Blatul se lasă la răcit.
  5. Se topește ciocolata pentru sos, tot pe baie de aburi.
  6. Se adaugă smântâna dulce și se amestecă până se obține un sos omogen.
  7. Sosul se toarnă peste blat și se întinde 
lejer.
  8. Tortul se ornează cu căpșune și fructe de 
pădure după gust.

Citeste si:

Articol exclusiv online, text: echipa Ioana/sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Pâine fără drojdie

leurda

Next:

Leurda, minunea primăverii și o rețetă simplă și bună

You may also like

Post a new comment