Capsunile sunt cele mai iubite fructe ale inceputului de vara, sunt asteptate, dorite si niciodata suficiente. Pot fi mancate in fel si chip, simple, cu frisca si smantana, si in fel de fel de prajituri, si trebuie, neaparat, conservate pentru iarna sub forma de gem si dulceata. De la mijlocul lui mai pana la sfarsitul lui iunie sunt vedetele sezonului.
Pentru variatie si inspiratie, doua retete delicioase!
Tarta cu capsuni
Ingrediente: 500 grame capsuni, 200 grame zahar, 250 grame faina, 125 grame unt, doua galbenusuri de ou, un praf de sare, o jumatate de lingurita de granule de gelatina.
Preparare:
Amesteca untul moale cu faina si sarea cu mana, pana rezulta un aluat nisipos. Adauga galbenusurile si amesteca, sa se lege bine. Aduna aluatul in forma de bila si da-l la frigider circa 30 de minute.
Unge o forma de tarta cu putin unt si tapeteaz-o cu un strat subtire de faina. Intinde o foaie cat mai uniforma si pune-o in tava. Inteapa foaia cu o furculita ca sa nu se ridice si da blatul la cuptor pentru 20 de minute la foc potrivit. Controleaza blatul ca sa nu se umfle in tava si, daca este nevoie, inteapa-l cu un cutit;
Pune jumatate de cana de apa pe foc si, cand clocoteste, adauga zaharul. Lasa siropul sa fiarba incet, pana scade la jumate. Adauga putin rom sau vanilie. Da deoparte siropul si, cand s-a racorit, adauga ceva mai putin de o jumatate de lingurita de granule de gelatina.
Cand blatul este copt si s-a racorit, umple gaoacea de aluat cu capsuni. Pune cat de multe fructe intregi sau taiate in doua. Rastoarna uniform siropul si lasa tarta la frigider o ora, doua.
Sarlota de capsune
Ingrediente: 300 grame crema de branza dulce, 125 grame zahar, 250 grame capsuni, 4 foi gelatina, 4 albusuri, piscoturi de sampanie si trei linguri de zahar, o lingura de apa si arome, pentru sirop.
Preparare:
Spala capsunile si lasa-le sa se scurga bine. Cu o furculita, transforma capsunile in piure (pastreaza cateva pentru decor). Pune gelatina la inmuiat in apa rece, si cand este moale adaug-o in pasta de capsuni. Amesteca energic;
Adauga crema de branza (pe care o poti prepara singura, din branza proaspata de vaci, amestecata foarte bine cu o lingura-doua de smanatana groasa si doua-trei linguri de zahar pudra) si amesteca. Bate albusurile spuma si, cu o spatula, incet, adauga-le in compozitia de baza;
Prepara un sirop gros din trei linguri de zahar, apa si mirodenii (coaja de lamaie sau vanilie), stropeste piscoturile si tapeteaza cu ele un vas cu peretii detasabili. Rastoarna compozitia cu capsuni si da totul la rece, cel putin trei ore. Cand este bine racita, poate fi scoasa din forma. Decoreaza cu capsuni proaspete si serveste.
Delicios!
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
18 Feb
Supa crema de broccoli. Un medicament de primavara
CulinarVine primavara si asta trebuie sa se simta si in bucatarie. Pana apar trufandalele, ne-am ...
-
19 Jan
Obiceiuri culinare în lume pe care este bine să le știi
CulinarUnele ciudate, altele mai puțin, fiecare popor are propriile reguli la masă. Pe care, dacă ...
-
20 Nov
Pateuri rafinate
CulinarIngrediente (20 porții): •225 g aluat foitaj •50 g file de păstrăv afumat •50 g ...
-
23 Aug
Cipsuri de legume si fructe, alternativa sanatoasa
CulinarPreparate in casa chipsurile din legume si fructe sunt o alternativa care nu suporta comparatie ...